Ranunkel – Guide til skønne ranunkler i haven

Ranunkler i haven

Der findes mange forskellige blomster, som kan være med til at give din have et boost. Hvis du gerne vil have en flot blomst, som har elegante og fyldige blomster, når den er i sin blomstringsperiode, skal du vælge en ranunkel.

Læs mere om, hvordan du passer og plejer ranunkler i din have. 

Hvordan planter man ranunkler?

 1. Når nattefrosten er ovre, sættes ranunkel knoldene i jorden
 2. Det er vigtigt, at knoldene står i blød natten over, så de lettere kan slå rødder
 3. Knoldene plantes i en dybde på tre gange knoldes længde
 4. Typisk skal ranunkler plantes cirka 7-12 centimeter ned i jorden og kan gøres med hænder
 5. Når du har sat knoldene i jorden, fyldes plantehullet op med jord
 6. Derefter vander du dem med rigeligt.
 7. Når vandet er trukket i jorden, kan du eventuelt fylde lidt mere jord på.
 8. Som afslutning, trykkes jorden fast med hænderne

Ranunkel sælges som løg eller knolde?

Når du skal købe ranunkler, kan de enten købes i potter, buketter eller som knolde. En ranunkel er egentlig blomsterknolde, men sælges under kategorien blomsterløg, hvilket kan være forvirrende. Men uanset hvad, så er ranuklen en blomsterknold til at starte med, inden den bliver den flotte fyldige blomst.

Ranunkel-familien

Ranunklen er en rigtig flot blomst, som passer perfekt til de danske haver. Ranunklen er en løgvækst, som blomstre hele sommeren lang med flotte og fyldige blomster. En ranunkel kan minde lidt om en fyldig rose eller pæoner på grund af dens fyldige blomster, men det er hverken en rose eller en pæon. Ranunklerne findes i mange forskellige farver, som vil blive præsenteret herunder:

Hvide ranunkler:

Selvom der findes mange forskellige farver af ranunkler, så er den hvide ranunkel stadig en af de mest populære. Den hvide blomst er en flot hvid nuance og kaldes for Ranunculues Aviv White, som blomster flot hele sommeren. Den hvide ranunkel står godt sammen med stort set alle andre farver af ranunkel.

Gule ranunkler 

Ranunkler findes også i en gul farve, som er af typen Ranuncolaceae. Den gule ranunkel har et flot fyldigt hoved i gule nuancer, som står rigtig godt sammen med andre typer af ranunkler. Den gule ranunkel kan blive op til 30 centimeter høj og blomstre også hele sommeren igennem.

Orange ranunkler

Som et alternativ til de gule ranunkler, kan man også få orange ranunkler. De orange ranunkler findes i flere forskellige typer, og kaldes blandt andet for Ranunkel Picotee Orange og Ranunkel Picotee Café. Det specielle ved den orange ranunkel er, at den er flerfarvet og strækker sig i nuancerne mørk orange, brun til orange.

Røde ranunkler

I stedet for orange ranunkler kan du også få røde ranunkler, som går under navnet ranunkel Aviv red. Den røde ranunkel har den flotteste røde farve, som helt klart vil passe perfekt ind i de fleste haver, også sammen med andre typer af ranunkler.

Lyserøde ranunkler

Lyserøde ranunkler findes i flere forskellige nuancer. En af dem er Ranunkel Aviv roze. Den ene farve er en lys lyserød farve, som giver et flot afdæmpet look.

Mix af forskellige ranunkler

Ranunkel Aviv mix er den flotteste sammensætning af forskellige nuancer af ranunkler. Med en mix af de forskellige ranunkler behøver du slet ikke vælge, hvilken farve blomst du bedst kan lide, da du får lidt af hvert med i pakken.

Ranunkelbusk

De flotte ranunkel planter findes også i en busk udgave, som har flotte små gule blomster på grenene. Bladene på en ranunkelbusk er grønne og ovalformede, og så kan planten blive helt op til 100 til 200 cm høj og 120 til 150 cm bred.

Placering af ranunkler

Når du skal placere dine ranunkler er det vigtigt, at du finder en placering i fuld sol, da blomsterne trives bedst i et lunt og fugtigt miljø. Hvis man ikke kan finde et fuldt solrigt sted, så er et sted med halvskygge også fint.

Når du skal placere ranunklerne, er det mest optimale, at du placerer knoldene i små grupper af omkring 10 knolde, og med en afstand på cirka fem centimeter. På den måde får du mest muligt ud af blomsten.

Pasning af ranunkel

Når du skal passe dine ranunkler, er der en række ting du bør være opmærksom på. Først og fremmest, placeres blomsterne i en porøs, næringsrig og fugtighedsbevarende jord. Du skal dog være opmærksom på, at jorden ikke må være direkte våd.

Ranunkler elsker lys og vand

Ranunkler har det bedst, når de får fuld sol, og derfor behøver ranunklerne også en god portion vand. Det er dog vigtigt at understrege, at selvom blomsterne elsker vand, så må de ikke svømme i vand, da det gør knoldene tunge og giver en risiko for at knoldene rådner. Dette er når planten er etableret i jorden, da knoldene kan have godt af at stå i vand natten over inden du planter dem.

Vanding af ranunkel

Fordi ranunklerne står et solrigt sted, er det vigtigt, at blomsterne bliver vandet jævnligt. Det gælder særligt i de tørre perioder om sommeren. Når du vander dine ranunkler behøver du nødvendigvis ikke at tilføre gødning til blomsterne.

Ranunkel overvintring

Uanset hvordan du planter dine ranunkler, er det vigtigt at passe på dem, når nattefrosten kommer. Derfor er det nødvendigt, at tage blomster knoldene op af jorden i efteråret og opbevare dem et tørt og frostfrit sted hen over vinteren. På den måde sikre du dig, at dine ranunkler også klarer en sæson mere.

Kan ranunkler tåle frost?

Ranunkler kommer oprindeligt fra et varmere klima, og er derfor ikke vant til det danske klima om vinteren. Det vil sige, at ranunklen ikke er vinterhårdfør og derfor ikke tåler frost. Så hvis du gerne vil passe på dine blomster, så er det vigtigt at tage dem ind om vinteren. Dette gøres ved, at de graves op af jorden og lægges et frostfrit (men ikke for varmt) og mørkt sted, så knoldene går i dvale.

Ranunkler i potter og krukker

Ranunkler kan sagtens både plantes i potter og krukker, hvor de kan blomstre lige så fint som i bedene. Du skal dog være opmærksom på, at hvis du planter ranunkler i krukker, er det vigtigt, at du tager krukkerne ind et sted, hvor der er frostfrit om vinteren.

Ranunkel som bunddækkende plante

Ranunklen fås også i en version, som klarer sig perfekt som en bunddækkende plante. Hvis man skal bruge en ranunkel som bunddække, skal man vælge typen der går under navnet guldknap. Denne ranunkel placeres med cirka 100 centimeters afstand, hvor den så vil udgøre et flot gult bunddække.

Hvornår er det ranunkel sæson?

Ranunklen skal sættes i jorden så snart nattefrosten er ovre, hvilket vil sige i foråret eller tidligt sommer. Derefter har ranunklen kort tid, før den begynder at blomstre. Ranunklen har nemlig sæson hele sommeren, hvilket vil sige at den blomstre og pryder haven med farver fra juni til september hvert år.

Ranunkel bruges typisk som blomster i en buket

Da ranunklen er en rigtig flot og fyldig blomst, er det ikke underligt, at den som oftest bliver brugt i buketter. Ranunklen går rigtig godt sammen med andre typer af blomster, og så er den rigtig fin, hvis man tilføjer lidt grønt til buketten også. Men den største fordel ved en ranunkel er, at den holder sig frisk meget længe, så buketten kan stå flot og frisk i lang tid.

Er ranunkel giftig?

Der findes mange forskellige typer af giftige blomster i Danmark. En af de blomster er en bidende ranunkel – faktisk er hele ranunkelfamilien til dels giftig. Ranunklen indeholder giftstoffet protoanemoin, som kan give forgiftninger hos alle husdyr. Derfor skal du være opmærksom, hvis du eksempelvis har en hund eller andet der løber frit. Men der er ikke nogen grund til at frygte denne blomst, da den kun er lidt giftig.

Er ranunkel giftig for heste?

En ranunkel er også giftige overfor heste, lige så vel som for hunde og andre husdyr. Dog skal du være opmærksom på, at hvis hø indeholder ranunkler, så er de ikke giftige for heste, da ranunkel hurtigt kan omdannes til en ikke giftig plante. Typiske symptomer er blister og hævelse i mundslimhinden, overdreven salvproduktion og diarré. Det skal dog også siges, at der sjældent sker forgiftning af en ranunkel, da de smager ret grimt.

Er ranunkler spiselige?

Der findes mange forskellige blomster, som er spiselige. Men Ranunkler er ikke spiselige, da de er giftige og  stærkt hud- og slimhinde irriterende. Derfor bør man ikke give sig i kast med at bruge ranunkler i eller som pynt på maden. Så hvis du gerne vil have spiselige blomster på maden, skal du se dig godt for og finde de helt rigtige ude i naturen.

Hvad er langbladet ranunkel?

En langbladet ranunkel er en flot høj udgave af den almindelige ranunkel. En langbladet ranunkel vokser på klart vand, hvor den lider under øget uklarhed og mudrethed. Derfor er det også mest almindeligt, at finde en langbladet ranunkel ved søer og vandløb rundt omkring i Danmark. En langbladet ranunkel blomstre desuden fra juli til august måned.

Hvordan planter man ranunkler?

 1. Når nattefrosten er ovre, sættes ranunkel knoldene i jorden
 2. Det er vigtigt, at knoldene står i blød natten over, så de lettere kan slå rødder
 3. Knoldene plantes i en dybde på tre gange knoldes længde
 4. Typisk skal ranunkler plantes cirka 7-12 centimeter ned i jorden og kan gøres med hænder
 5. Når du har sat knoldene i jorden, fyldes plantehullet op med jord
 6. Derefter vander du dem med rigeligt.
 7. Når vandet er trukket i jorden, kan du eventuelt fylde lidt mere jord på.
 8. Som afslutning, trykkes jorden fast med hænderne

Ranunkel sælges som løg eller knolde?

Når du skal købe ranunkler, kan de enten købes i potter, buketter eller som knolde. En ranunkel er egentlig blomsterknolde, men sælges under kategorien blomsterløg, hvilket kan være forvirrende. Men uanset hvad, så er ranuklen en blomsterknold til at starte med, inden den bliver den flotte fyldige blomst.

Ranunkel-familien

Ranunklen er en rigtig flot blomst, som passer perfekt til de danske haver. Ranunklen er en løgvækst, som blomstre hele sommeren lang med flotte og fyldige blomster. En ranunkel kan minde lidt om en fyldig rose eller pæoner på grund af dens fyldige blomster, men det er hverken en rose eller en pæon. Ranunklerne findes i mange forskellige farver, som vil blive præsenteret herunder:

Hvide ranunkler:

Selvom der findes mange forskellige farver af ranunkler, så er den hvide ranunkel stadig en af de mest populære. Den hvide blomst er en flot hvid nuance og kaldes for Ranunculues Aviv White, som blomster flot hele sommeren. Den hvide ranunkel står godt sammen med stort set alle andre farver af ranunkel.

Gule ranunkler 

Ranunkler findes også i en gul farve, som er af typen Ranuncolaceae. Den gule ranunkel har et flot fyldigt hoved i gule nuancer, som står rigtig godt sammen med andre typer af ranunkler. Den gule ranunkel kan blive op til 30 centimeter høj og blomstre også hele sommeren igennem.

Orange ranunkler

Som et alternativ til de gule ranunkler, kan man også få orange ranunkler. De orange ranunkler findes i flere forskellige typer, og kaldes blandt andet for Ranunkel Picotee Orange og Ranunkel Picotee Café. Det specielle ved den orange ranunkel er, at den er flerfarvet og strækker sig i nuancerne mørk orange, brun til orange.

Røde ranunkler

I stedet for orange ranunkler kan du også få røde ranunkler, som går under navnet ranunkel Aviv red. Den røde ranunkel har den flotteste røde farve, som helt klart vil passe perfekt ind i de fleste haver, også sammen med andre typer af ranunkler.

Lyserøde ranunkler

Lyserøde ranunkler findes i flere forskellige nuancer. En af dem er Ranunkel Aviv roze. Den ene farve er en lys lyserød farve, som giver et flot afdæmpet look.

Mix af forskellige ranunkler

Ranunkel Aviv mix er den flotteste sammensætning af forskellige nuancer af ranunkler. Med en mix af de forskellige ranunkler behøver du slet ikke vælge, hvilken farve blomst du bedst kan lide, da du får lidt af hvert med i pakken.

Ranunkelbusk

De flotte ranunkel planter findes også i en busk udgave, som har flotte små gule blomster på grenene. Bladene på en ranunkelbusk er grønne og ovalformede, og så kan planten blive helt op til 100 til 200 cm høj og 120 til 150 cm bred.

Placering af ranunkler

Når du skal placere dine ranunkler er det vigtigt, at du finder en placering i fuld sol, da blomsterne trives bedst i et lunt og fugtigt miljø. Hvis man ikke kan finde et fuldt solrigt sted, så er et sted med halvskygge også fint.

Når du skal placere ranunklerne, er det mest optimale, at du placerer knoldene i små grupper af omkring 10 knolde, og med en afstand på cirka fem centimeter. På den måde får du mest muligt ud af blomsten.

Pasning af ranunkel

Når du skal passe dine ranunkler, er der en række ting du bør være opmærksom på. Først og fremmest, placeres blomsterne i en porøs, næringsrig og fugtighedsbevarende jord. Du skal dog være opmærksom på, at jorden ikke må være direkte våd.

Ranunkler elsker lys og vand

Ranunkler har det bedst, når de får fuld sol, og derfor behøver ranunklerne også en god portion vand. Det er dog vigtigt at understrege, at selvom blomsterne elsker vand, så må de ikke svømme i vand, da det gør knoldene tunge og giver en risiko for at knoldene rådner. Dette er når planten er etableret i jorden, da knoldene kan have godt af at stå i vand natten over inden du planter dem.

Vanding af ranunkel

Fordi ranunklerne står et solrigt sted, er det vigtigt, at blomsterne bliver vandet jævnligt. Det gælder særligt i de tørre perioder om sommeren. Når du vander dine ranunkler behøver du nødvendigvis ikke at tilføre gødning til blomsterne.

Ranunkel overvintring

Uanset hvordan du planter dine ranunkler, er det vigtigt at passe på dem, når nattefrosten kommer. Derfor er det nødvendigt, at tage blomster knoldene op af jorden i efteråret og opbevare dem et tørt og frostfrit sted hen over vinteren. På den måde sikre du dig, at dine ranunkler også klarer en sæson mere.

Kan ranunkler tåle frost?

Ranunkler kommer oprindeligt fra et varmere klima, og er derfor ikke vant til det danske klima om vinteren. Det vil sige, at ranunklen ikke er vinterhårdfør og derfor ikke tåler frost. Så hvis du gerne vil passe på dine blomster, så er det vigtigt at tage dem ind om vinteren. Dette gøres ved, at de graves op af jorden og lægges et frostfrit (men ikke for varmt) og mørkt sted, så knoldene går i dvale.

Ranunkler i potter og krukker

Ranunkler kan sagtens både plantes i potter og krukker, hvor de kan blomstre lige så fint som i bedene. Du skal dog være opmærksom på, at hvis du planter ranunkler i krukker, er det vigtigt, at du tager krukkerne ind et sted, hvor der er frostfrit om vinteren.

Ranunkel som bunddækkende plante

Ranunklen fås også i en version, som klarer sig perfekt som en bunddækkende plante. Hvis man skal bruge en ranunkel som bunddække, skal man vælge typen der går under navnet guldknap. Denne ranunkel placeres med cirka 100 centimeters afstand, hvor den så vil udgøre et flot gult bunddække.

Hvornår er det ranunkel sæson?

Ranunklen skal sættes i jorden så snart nattefrosten er ovre, hvilket vil sige i foråret eller tidligt sommer. Derefter har ranunklen kort tid, før den begynder at blomstre. Ranunklen har nemlig sæson hele sommeren, hvilket vil sige at den blomstre og pryder haven med farver fra juni til september hvert år. Ranunkel bruges typisk som blomster i en buket

Da ranunklen er en rigtig flot og fyldig blomst, er det ikke underligt, at den som oftest bliver brugt i buketter. Ranunklen går rigtig godt sammen med andre typer af blomster, og så er den rigtig fin, hvis man tilføjer lidt grønt til buketten også. Men den største fordel ved en ranunkel er, at den holder sig frisk meget længe, så buketten kan stå flot og frisk i lang tid.

Er ranunkel giftig?

Der findes mange forskellige typer af giftige blomster i Danmark. En af de blomster er en bidende ranunkel – faktisk er hele ranunkelfamilien til dels giftig. Ranunklen indeholder giftstoffet protoanemoin, som kan give forgiftninger hos alle husdyr. Derfor skal du være opmærksom, hvis du eksempelvis har en hund eller andet der løber frit. Men der er ikke nogen grund til at frygte denne blomst, da den kun er lidt giftig.

Er ranunkel giftig for heste?

En ranunkel er også giftige overfor heste, lige så vel som for hunde og andre husdyr. Dog skal du være opmærksom på, at hvis hø indeholder ranunkler, så er de ikke giftige for heste, da ranunkel hurtigt kan omdannes til en ikke giftig plante. Typiske symptomer er blister og hævelse i mundslimhinden, overdreven salvproduktion og diarré. Det skal dog også siges, at der sjældent sker forgiftning af en ranunkel, da de smager ret grimt.

Er ranunkler spiselige?

Der findes mange forskellige blomster, som er spiselige. Men Ranunkler er ikke spiselige, da de er giftige og  stærkt hud- og slimhinde irriterende. Derfor bør man ikke give sig i kast med at bruge ranunkler i eller som pynt på maden. Så hvis du gerne vil have spiselige blomster på maden, skal du se dig godt for og finde de helt rigtige ude i naturen.

Hvad er langbladet ranunkel?

En langbladet ranunkel er en flot høj udgave af den almindelige ranunkel. En langbladet ranunkel vokser på klart vand, hvor den lider under øget uklarhed og mudrethed. Derfor er det også mest almindeligt, at finde en langbladet ranunkel ved søer og vandløb rundt omkring i Danmark. En langbladet ranunkel blomstre desuden fra juli til august måned.