Rengøring af drivhus – Sådan gør du

Står du en morgen i marts og kigger ud i haven, ser du måske også at drivhuset ser temmelig beskidt ud. Måske har det alger ned af siderne og måske er både glas og samlinger grønne, brune eller nærmest sorte af skidt og gulvet fyldt med  visne blade. Det er ved at være tid til noget rengøring.

Drivhuset har mange beboere om vinteren

Visne blade fra efterårets løvfald og jord, har gennem vinteren givet ophold for insekter og andre smådyr. Selvom vi skal passe på insekterne, gemmer disse blade også på skadedyr. Det kan fx være spindemider og andre ubudne gæster. Disse skal gerne væk inden nye planter skal spire i drivhuset i foråret

Uanset om du er indehaver af et vægdrivhus, altandrivhus eller et almindeligt drivhus, skal det gøres klar til foråret. Det skal vaskes rent for gamle planterester, det øverste lag jord i bede og krukker skal fjernes og ellers skal der skrubbes godt i alle hjørner,hvor skadedyrene som regel gemmer sig.

Rengøring af drivhus

Hvor ofte skal du vaske drivhuset?

Det kan være meget forskelligt fra have til have, hvornår drivhuset trænger til rengøring. Ofte vil det dog være en god idé, at få det gjort det i foråret og i det sene efterår. I efteråret handler det mest om, at du får vasket alger og skidt af ruder med en havesprøjte eller højtryksrensepistol.

Jorden fra forårs og sommersæsonen må gerne stå over vinteren, men fjerner du alger fra ruderne jævnligt, holder du dem nede, og arbejdet bliver nemmere en ny sæson. Giver du glasset samme omgang et par gange om året, vil rengøringen blive lettere og vask kræve mindre knofedt.

Alger på drivhuse

Når drivhuset har stået hele sommeren med frodige planter og solen har bagt, vil der dannes alger både indvendigt og udvendigt. Er du ikke vild med at rengøre dit drivhus, handler det derfor om, at holde skidtet nede med jævnlig vedligehold. Skal drivhuset være skinnende rent, kræver det dog altid sæbe og en god stiv børste.

Foruden alger, fjernes på denne måde også skimmel, som heller ikke er godt for planterne.

Skadedyr vil gerne overvintre i visne blade

Rengøring af drivhus handler ikke kun om at holde glasset i drivhuset klar. Det handler også om, at alt hvad der ligger i drivhuset af biologisk nedbrydelig masse, er vært for skadedyr. Disse vil gerne, ligesom du, spise dine agurker, tomater og frugter.  I værste fald bliver frugt og grønt uspiseligt. Særligt skadedyr som efterlader slim eller lægger pubber med æg på spiselige planter, gør hurtigt indtagelse uinteressant for mennesker. Mange af disse skadedyr kan sagtens overvintre i sprækker og revner, i den gamle jord samt alle visne blade, som falder på gulvet i drivhuset.

Gør rent hvis du vil have dine planter for dig selv

Har du placeret dit drivhus på et solrigt sted, har skadedyr endnu bedre vilkår for en overvintring og bliver derfor klar til en ny sæson igen i foråret.

Når du rengør dit drivhus, gør du det således ikke kun for at det skal være pænt og indbydende, og klar til spiring af nye planter eller til vinterens komme.

Du gør det også for at få lov til at have dine planter i fred.

Rengøring af drivhus med brun sæbe

Med en god børste og brun sæbe, når du langt når du skal rengøre drivhuset. Brun sæbe er ideelt fordi det er skånsomt mod naturen, rækker langt og rengør glas effektivt. Derudover er det billigt i indkøb.

Brun sæbe udtørrer, da det er et meget basisk produkt, og derfor virker det også godt i et fugtigt miljø hvor skadedyr, alger og skimmelsvamp trives.

Når drivhuset er beskidt eller skal være klar til en ny sæson, eller hvis sæsonen afsluttes, er det derfor en god idé, at finde den brune sæbe frem.

Udtørring af miljøet er effektivt

Meget skidt kan fjernes med sæbevand og en god børste, men er der mange revner og sprækker, som ubudne gæster kan gemme sig, kan det også være nødvendigt at anvende højtryksrensning. Den brune sæbe kan dog effektivt udtørre alle tilgængelige overflader, ved at lade det sidde i cirka et kvarters tid. Så er rengøringen mest effektiv.

Sørg for at udføre arbejdet på en overskyet dag, så laves der ikke skjolder og striber på glasset. Drivhuset vil dog altid skabe nogle “løbere” ned ad sider, da der vil sidde fugt og sæbevand i samlingerne, særligt udvendigt.

Brug af andre rengøringsmidler og redskaber

Foruden sæbevandet, findes der også andre effektive rengøringsmidler til rengøring af drivhuset. Udvendigt kan flere midler og redskaber anvendes end indenfor.

Rengøring af drivhus med højtryksrenser

Ruderne på et drivhus kan effektivt vaskes med en højtryksspuler, hvilket kan hjælpe effektivt til, at komme ind i alle ender og kanter og fjerne både alger og skidt. Dette er mest egnet til rengøring udvendigt. Herved bliver al sæben også fjernet efter skrub med sæbevand og børste.

Indvendigt kan det dog være nødvendigt, at gå mere forsigtigt til værks.

Rengøring med rengøringsmidler

Hvis du har planter, skal du gå forsigtigt frem med anvendelse af rengøringsmidler inde i drivhuset. Rengøring af drivhus med klorin skal i så fald ikke foregå indvendigt hvor planterne står.

Er der meget skimmel i drivhuset, kan det dog være en god idé, at rengøre med Rodalon på indersiden af ruder og stel. Det siger sig selv, at enhver plante ikke har godt af disse rengøringsmidler, så står planten ved siden af dig når du gør rent, må du være forsigtigt.

Jorden har heller ikke godt af disse midler. Er tomater og agurker eller andre planter allerede spiret, kan disse eventuel stilles udenfor drivhuset under rengøringen.

Brug af kemikalier er generelt bedre at anvende i efteråret end i foråret, da der her ikke er planter som skal spire og siden spises.

To do liste når du skal rengøre drivhuset

  • Fjern eventuel øverste lag muld i bede og krukker og læg ny jord ovenpå inden udplantning i foråret.
  • Indkøb brun sæbe og pisk det op i en spand vand. Blandingsforhold står på bøtten
  • Anvend en god stiv børste og vask ruder, stel og revner samt træspær og lignende.
  • Sørg for at vaske godt i hjørner og sprækker.
  • Lad sæben sidde på alle overflader i cirka 15 minutter, førend det skylles af
  • Anvend en havesprøjte/ haveslangen til rengøringen, når du skal vaske sæben af igen. I revner og sprækker kan det være en god idé, at anvende en højtryksspuler (obs at det er med lav styrke indvendigt i drivhuset – et hårdt tryk kan godt knække en rude)
  • På skrøbelige eller udsatte steder, kan en spand rent vand bruges til at skylle sæbevand væk igen. Haveslangen kan også anvendes med lavt tryk.
  • Rengøring af drivhuset er komplet, når al sæbe er skyllet væk og alle visne blade og muld fjernet.