Rensning af fliser udendørs – Tips til hvordan & hvad der virker

Når foråret melder sin ankomst med sol og varme, skal terrassen og haven gøres klar. Her er en af de faste ritualer for mange haveejere, rensning af fliser udendørs.

Flisepest og alger er de to skurke i forhold til fliserne. Her kræver det noget knofedt og arbejde med at få gjort fliserne rene igen. Du kan også købe dig til den professionelle fliserens. Her får du den professionelle hjælp til overfladerensning der gerne skulle bringe fliserne tilbage til den oprindelige stand.

Hvis du ikke har så stort areal og vil rense fliserne selv, så brug disse tips til hvad og hvordan du gør det rigtigt og nemmest for dig selv.

Alger og flisepest

Det primære der gør dine fliser af beton grimme, er alger og flisepest. Alger er nok umulige at fjerne helt, og er som sådan også uskadelige udover at gøre overfladen grim. Men du kan dog forebygge bedst muligt.

Valg af terrasse i sten kan betyde at fliserne der ligger meget i skygge som nordsiden af huset, er mest udsatte da alger elsker skygge. Hvis du har træer eller andet der giver meget skygge, kan du tilskære for bedste forebyggelse.

Flisepest der giver de grå eller hvide pletter på fliserne trives desværre både i sol og skygge også ved en overdækket terrasse.

Hvordan du fjerner både alger og flisepest?

Den nemmeste måde at fjerne både alger og flisepest er med en terrassevasker(patio cleaner). Det er et mundstykke som du sætter på en højtryksrenser.

SE OGSÅ: Stor test af højtryksrensere

Mundstykket har roterede dyser til at fordele den kraftige vandstråle fra højtryksrenseren. Det er med til at skåne fliserne fra trykket på den direkte vandstråle og samtidig vasker terrassevaskeren over en større overflade – Se udvalget af kvalitets højtrykrensere ved Coop her

Hvordan du fjerner alger?

Der findes forskellige måder at fjerne alger på. Her har vi udeladt de forskellige husmandsråd af udokumenteret påstande. De bedste måder der kan fjerne alger er disse:

  • Algefjerner kemi: Kemiske produkter hjælper til at fjerne alger. Du blander algefjerneren med vand og vasker overfladerne på fliserne over med blandingen og en kost. Lad det sidde et stykke tid og skyl efter med vand.
  • Højtryksrenser: Vær sikker på om dine fliser kan klare den kraftige vandstråle. En højtryksrenser er knofedt uden du får ømme muskler. Vandstrålen og kraften kan fjerne algerne fra overfladen. Du skal passe på trykket i forhold til afstanden, og så om fliserne måske er af ældre dato hvor en højtryksrenser højest sandsynlig vil smadre dem. Husk at fugesandet nok bliver fjernet, så der skal fyldes op efter brug med højtryksrenser.
  • Knofedt: Vand og kost vil fjerne algerne når du tilsætter din knofedt til ligningen. Et hårdt arbejde men det virker og er nok den bedste måde.

Hvordan du fjerner flisepest?

Flisepest kan fjernes med ”simpel” knofedt og enten kemi eller brun sæbe.

Kemisk fliserens skal vaskes ud på overfladen. Her skal du vente et godt stykke tid med afskylning, så kemien kan nedbryde flisepesten. Og så skal der ellers skrubbes godt med en stiv kost.

Brun sæbe fungerer på helt samme måde, det kræver bare meget mere knofedt for at virke.

Slib skidtet væk fra fliserne?

Du kan også bruge en lidt mere omstændig måde. Slib algerne væk ved at strø sand ud og feje sandet rundt så du sliber fliserne rene. Her gælder det om at vælge skarpkornet sand/grus så det næsten virker som slibepapir.

Hvordan du fjerner pletter?

Der findes også andre ting der gør fliserne grimme. Her er metoden til at rense fliserne for forskellige pletter disse:

  • Maling: Tør maling kan som regel skrubbes af med en sten og sand. Våd maling tørres op med en klud hvor den oliebaseret skal dækkes med sand.
  • Olie: Frisk olie kan suges op med savsmuld, fint fugesand, kattegrus og lignede. Brug motorrens til at vaske indtørret olie væk og dæk det over med savsmuld eller lignede.
  • Rust: Brug rustfjerner og bask af med vand og skurepulver
  • Træimprægnering: Sug det op med papir og væd med terpentin der dækkes over en dags tid
  • Tyggegummi: Blød tyggegummi op med rensebenzin og skrub det af

En kommentar til “Rensning af fliser udendørs – Tips til hvordan & hvad der virker”

Der er lukket for kommentarer.