Rhododendron – Sådan får du succes med rhododendron i haven

Rhododendron er for mange et “must have” i deres have på grund af deres mange blomster og blomsternes stærke farver. Det er en smuk plante. De er forholdsvis nemme at passe, hvis de står et godt sted og får godt fat.

Flere arter er stedsegrønne med smukke blade. Det vil sige, der er noget grønt i haven at se på hele året. Der findes dog også rhododendroner, der taber bladene om efteråret og står som skulpturelle buske om vinteren.

Det er især om foråret, vi kan nyde rhododendronens smukke blomster. Ved at vælge forskellige arter og sorter kan du skabe et rhododendronbed med smukke planter, der blomstrer fra april og helt hen i juli-august. Nogle sorter får en blomstring nummer to så sent som i september, hvis vejret er til det.

Rhododendron er en surbundsplante. Den har derfor nogle specifikke krav til den jord, den vokser i. Det kan dog sagtens lade sig gøre at skabe et godt bed egnet til rhododendron og andre surbundsplanter. Du kan lære meget mere om at plante rhododendron i vores guide nedenfor.

Trin for trin guide til plantning

  1. Surbundsbedet klargøres ved at fjerne de øverste 40-50 cm muldjord.
  2. Jorden erstattes af surbundsjord fx spagnum. Hæv bedet mindst 5 cm i forhold til den omkringliggende jord.
  3. Bedet vandes grundigt igennem. Det kan tage flere dage, hvis det er et stort bed. Brug meget vand.
  4. Planternes rodklump sættes i vand nogle timer før plantning.
  5. Løsen gerne rødderne i klumpen før plantning.
  6. Planten sættes i samme højde som overkanten af rodklumpen.
  7. Tjek at jorden omkring rhododendronen er fugtig et par cm nede.
  8. Vandes i løbet af sæsonen.

Planlæg dit surbundsbed

Rhododendronen kommer oprindeligt fra Asien, og der findes mange sorter. Faktisk findes der flere tusinde forskellige rhododendroner, både vilde sorter og forædlede hybrider.

De findes i forskellige størrelser, fra 1 meter høje og brede til 3 meter høje og brede. Der findes stedsegrønne og løvfældende rhododendron. Rhododendron med duftende blomster og uden duft. Med store blade og små blade. Med enkelt blomster og dobbelte blomster, og de findes i alle mulige farver.

Når du skal vælge, hvilken rhododendron du vil have i dit rhododendronbed, er det nemmest at starte med at se på, hvor dit bed skal være. De forskellige rhododendronarter og -sorter kræver nemlig forskellige forhold.

Storbladede rhododendron kræver mere skygge end småbladede rhododendron. En rhododendron trives bedst i, det man kalder, vandrende skygge. Nogle få kan klare sig i fuld sol eller fuld skygge.

Tænk også på, at en rhododendron bliver lige så bred, som den bliver høj. Den skal altså også have plads til at brede sig på. En rhododendrons rødder vokser mere ud til siden og oppe i overfladen, end de vokser ned i jorden.

Det betyder også, at der er ulemper ved at plante rhododendron for tæt på pil, birk og poppel, da de træer har et voldsomt rodnet, der kommer til at konkurrere med rhododendronen om næring og vand. Planternes rødder skal have plads til at brede sig på.

Og så er der selvfølgelig blomsterne. Hvornår skal din rhododendron blomstre? Hvilken farve skal den have? Mange blomstre i april-maj-juni, men skal du have flere planter, kan du med fordel vælge sorter med forskellige blomstringstider, så du har blomster fra april til juli-august.

Plantning af rhododendron

Som med alle større planter er det bedst, hvis rhododendron plantes om efteråret. Det skyldes, at rødderne får mere tid til at etablere sig på det nye voksested, inden planten skal i gang med at skyde med nye blade og blomster.

Der hvor rhododendron er anderledes i forhold til mange andre haveplanter, er, at det er en surbundsplante. Den skal altså står i sur jord. Den trives ikke i almindelig havejord.

Surbundsjord

Surbundsjord er en sur jord, der har en lavere ph værdi end almindelig muldjord. I et surbundsbed er ph værdien gerne mellem 4-5. Hvis din rhododendron får gule blade, kan det være, fordi ph værdien er for høj, og det forhindrer den i at optage næring.

Hvis du køber spagnum, står ph værdien på posen. Hvis du er i tvivl om, hvad jordens ph værdi i dit bed er, kan du måle den med lakmus- eller indikatorpapir, der kan fås i større havecentre.

Spagnum er ikke særlig bæredygtigt at bruge, da der udledes CO2, når den opgraves fra højmosen, men vi har endnu ikke så mange alternativer. Du kan reducere den mængde spagnum, du skal bruge, ved at skifte op til 25% af spagnumen ud med grannåle.

Grannåle forsurer også jorden, når de nedbrydes. Du kan derfor med fordel sprede grannåle ud i dit bed om efteråret/vinteren for at bevare surheden.

Vælg en lys spagnum, der også er en grov spagnum. Den type spagnum er ikke så omsat og holder derved længere i bedet. Efter nogle år kan det være nødvendigt at tilføre et lag spagnum mere, da spagnumen falder sammen, jo mere nedbrudt, den bliver.

Bedet

For at få plads til den sure jord til rhododendronbedet er det nødvendigt at grave ud til den. Har du valgt nogle mindre sorter, kan du nøjes med at fjerne de øverste 35-40 cm jord. Har du valgt nogle større sorter, skal du fjerne 45-50 cm jord.

Som nævnt er det en god idé at hæve bedet i forhold til omgivelserne. Rhododendron kan ikke lide at stå med fødderne i vand, så rødderne drukner. De vil dog gerne have en fugtig jord.

Spagnum kan blive meget tør. Så tør at den bliver næsten vandafvisende. Det er derfor vigtigt at vande rigeligt, inden du planter rhododendron. Spagnumen skal være gennemvædet.

Plantning

Stil potten med din nye rhododendron i blød i en spand vand nogle timer før, den skal plantes for at gøre den klar. Grav et hul der passer i dybden med klumpen på planten. Fyld hullet med vand.

Når det er sunket, tages planten ud af sin potte. Løsen eventuelt nogle af rødderne fra klumpen, så de bedre kan brede sig ud, og plant din rhododendron i hullet. Fyld hullet med spagnum og tryk forsigtigt jorden til omkring planten.

Pasning af rhododendron

Hvis du planter din rhododendron i det tidlige forår, skal du vande godt over hele sommeren. Den må ikke tørre ud. Selv hvis du planter din rhododendron om efteråret, er det vigtigt, at du holder øje med, den ikke tørrer ud. Jorden skal være fugtig, men ikke sjask våd.

Du skal ikke vande, når jorden er frossen, men du vil skulle bruge tid på vanding af rhododendron hele sommeren. Du kan eventuelt lægge siveslanger ud i bedet, da vandet fra vandspredere vil ødelægge blomsterne, når de springer ud.

Gødning af rhododendron

Da der ikke er meget næring i surbundsjord, skal der tilføres gødning i løbet af sæsonen. Du kan bruge både kunstgødning og organisk gødning.

Hvis du vælger kunstgødning, bør du vælge en, der er egnet til rhododendron, da andre kunstgødninger kan påvirke jordens surhed. Det er nemmest at vælge en i fast form. Kunstgødning gødes der med i april, inden blomsterne springer ud og igen midt på sommeren.

Hvis du vælger at bruge organisk gødning, som kan være en gødning fremstillet af hønsemøg, hestepærer eller kokasser, kan du vælge en i pilleform, der langsomt opløses hen over sommeren. Organisk gødning kan du nøjes med at gøde med i april.

Beskæring af rhododendron

De første par år skulle det ikke være nødvendigt at beskære din rhododendron, men har du valgt en stor rhododendron, kan det blive nødvendigt at trimme den lidt for at give den, den form du ønsker.

Hvis det bare er en let beskæring, beskæres rhododendron, når blomstringen er forbi. Så har den tid til at danne nye knopper til blomstringen næste år. Rhododendron beskæres altid over en tydelig grenknop. Det er der, de nye skud kommer.

Hvis din rhododendron er blevet tynd i bunden eller blevet alt for stor, skal der en kraftigere beskæring til, og rhododendron kan tåle en kraftig beskæring. Denne beskæring foretages i april-maj, og der kan gå et par år, inden den får nævneværdige blomster igen.

Beskær igen over en tydelig grenknop, så du er sikker på, at planten har et sted at skyde fra. Den har også brug for ekstra vand til at komme sig over beskæringen.

For at fremme blomstringen kan du med fordel nippe de visne blomster af.

Sygdomme og skadedyr

En sund og stærk rhododendron er ikke en plante, der tiltrækker skadedyr eller er udsat for særlig mange sygdomme. De mest almindelige problemer er udtørring, mangel på næring og angreb af øresnudebillen.

Øresnudebillens angreb genkendes på små “billetklip” i bladene. Normalt er angrebet bare kosmetisk, men det kan være så voldsomt, at planten dør.

Hvis du vil bekæmpe øresnudebillen, kan du købe nematoder i større plantecentre, der går specifikt efter øresnudebillelarven. Det forhindre larven i at nå voksenstadiet. Nematoderne skal vandes ud i bedet i maj juni og i august september for at have en effekt på larverne.

FAQ

Kan jeg plante andre planter sammen med rhododendron?

Ja, der findes mange andre surbundsplanter, du kan plante sammen med rhododendron fx blåbær, lyng, skimmia, pieris. Rhododendron har dog brug for at kunne brede sine rødder godt ud.

Hvornår blomstrer rhododendron?

Det kommer helt an på, hvilken sort rhododendron du har valgt. Sorten ‘April Snow’ blomstrer med hvide blomster i april. Sorten ‘Spätlese’ blomstrer med en lys rosa blomst i juli.