Fiskars Classic-rosenrive i asketræ
Denne Fiskars Classic-rosenrive er perfekt, når du skal mellem stauder og planterækker eller rosenbedet, hvor det ellers kan være svært at komme til, når roserne står tæt. Det skyldes blandt andet de runde skuldre, der gør det let for den at passere.
Tjek prisen →
En rosenrive fra Fiskars er et simpelt, men super effektivt værktøj, når når du skal løsne og rive jorden i dine rosenbede. Særligt hvis roserne står tæt, er en rosenrive uvurderlig.
Det er dog ikke kun til roserne, den er god; den kan bruge til alle typer bede. Er planterne – f.eks. stauder – tæt placeret, er det generelt med et værktøj, som kan komme til med sine tænder uden at beskadige noget. Her er de runde skuldre, som man typisk finder på en Fiskars-rosenrive, uvurderlige. De gør det nemlig let for riven at passere mellem stauder og planterækker, hvor pladsen er trang.
Fiskars laver flere forskellige udgaver af en rosenrive, som passer til forskellige formål og præferencer – især skaft og tænder kan variere. Derfor hjælper vi dig i denne artikel med at finde den perfekte model til dig. I vores købsguide kan du lære mere om river og rosenbede, og i sammenligningstabellen kan du sammenligne produkterne.
#1 Fiskars Classic-rosenrive i asketræ – bedst i test
Fordele:
- Rosenrive med runde skuldre – perfekt til rosenbedet
- Lakeret skaft i flot asketræ
Ulemper:
- Højere vægt end visse andre modeller
Derfor skal du vælge Fiskars Classic Rosenrive
Denne Fiskars Classic-rosenrive er perfekt, når du skal mellem stauder og planterækker eller rosenbedet, hvor det ellers kan være svært at komme til, når roserne står tæt. Det skyldes blandt andet de runde skuldre, der gør det let for den at passere. De runde skuldre er nemlig med til at gøre hovedet på riven smidigt og kompakt.
Den er skabt i asketræ, som er nøje udvalgt, drejet i facon og til sidst lakeret for et lækkert finish. Et skaft i asketræ er behageligt at bruge, også når du er i haven i længere tid ad gangen. Samtidig er asketræ relativt let, hvilket holder vægten på denne rive nede på under 1 kg.
Et uundværligt værktøj til dine stauder eller roserne derhjemme.
#2 Fiskars QuikFit-rosenrive – bedste billige
Fordele:
- Meget lav vægt
- Tilpasset Fiskars’ QuikFit-serie – mix og match forskellige hoveder og skafter
- Smalt hoved, der kan passere mellem roserne i selv meget kompakte bede
Ulemper:
- Kun hoved – skaft skal tilkøbes separat
Derfor skal du vælge Fiskars QuikFit rosenrive
Denne Fiskars-rosenrive er designet med en helt særlig hovedform og rundes skuldre, der gør det lettere end nogensinde at passere mellem stauder og planterækker, hvor roserne står tæt – uden at beskadige noget.
Den er en del af Fiskars QuikFit-serie, som består af multifunktionelt værktøj, der kan sættes på alle standardskafter. Den kræver således også, at du køber et separat skaft. men har du først et skaft, er QuikFit-serien fra Fiskars en økonomisk måde at få adgang til en række kvalitetsredskaber til haven med en meget lav vægt. Dette hoved f.eks. har trods sin lave pris 10 tænder i hærdet borstål og en vægt på blot 200 gram, hvilket gør den velegnet til langvarigt arbejde i rosenbedet, uden du behøver at blive træt i arme, skuldre eller ryg.
Denne rosenrive fra Fiskars er et særligt godt valg til rosenbedet, hvor roserne står meget tæt, da hovedet er relativt smalt og der derfor er lille risiko for at beskadige noget.
Har du i forvejen andre af Fiskars QuikFit-produkter, har du formentlig også allerede et skaft i standardmål til dem, og i så fald er dette produkt det oplagte valg til dig.
#3 Fiskars Xact-rosenrive – bedste premium
Fordele:
- Blødt greb
- Rosenrive med skaft i rustfrit stål
Ulemper:
- Kan være for smal til almindeligt havearbejde
Derfor skal du vælge Fiskars Xact-rosenrive
Denne rosenrive fra Fiskars kan let passere mellem stauder og planterækker – selv de smalleste af slagsen. Udover dens runde skuldre har den nemlig et hoved med en bredde på blot 22.5 cm.
Samtidig har et aluminium-skaft belagt med blød gummi, der giver en ekstra behagelig, ergonomisk oplevelse, når du passer roserne.
Denne Fiskars-rosenrive har med sine lækre materialer en kvalitet, der overgår de øvrige modeller, og med sine cirka 700 gram har den også en lidt højere vægt end visse andre river, hvilket kan give en god ballast og gør arbejdet behageligt.
Sådan vælger du den bedste rosenrive
En rosenrive skal være smal, eftersom rosenbedet, hvor roserne står, typisk også er meget kompakt og består af tætte række. Her kan en almindelig rive simpelthen være for stor, bred og upraktisk at komme rundt med, og du kan risikerer, at du beskadiger eller, i værste fald, ødelægger dine planter. Dette er naturligvis uhensigtsmæssigt, eftersom der generelt ligger meget arbejde i at plante og kultivere roser – derfor bør du også sørge for, at du plejer dem ordentligt.
Heldigvis er en rosenrive et relativt billigt redskab, som vil holde i lang tid, hvis du passer på det. Der er nogle små forskelle, på de forskellige produkter, men det er langt hen ad vejen dine personlige præferencer, der bør diktere, hvad du vælger – så længe riven har en størrelse, der gør, at den kan passere mellem roserne.
Skaftet
Skaftet på en rosenrive kan komme i flere forskellige materialer. Det mest normale er træ, men de fås også i f.eks. aluminium, som kan være belagt med gummi. Det kan give et bedre greb og en mere ergonomisk oplevelse, når du arbejder i rosenbedet, hvor roserne står – her skal du ofte skal være præcis og forsigtig, hvilket kan gøre, at arbejdet tager lidt længere tid end normalt havearbejde, og derfor kan det være godt med et behageligt greb.
Ulempen ved et skaft i aluminium er vægten, som af og til vil være lidt højere. Og selvom aluminium ikke ruster nemt, kan det dog, i modsætning til træ, stadig ruste. Dermed kan levetiden på en rive i aluminium være lidt kortere.
Generelt bør du være opmærksom på vægten, når du vælger dit skaft. Det er nemlig her, størstedelen af vægten ligger. Til ældre mennesker eller andre, der er fysisk udfordret, kan det være hensigtsmæssigt at vælge den letteste rive, du kan finde, da det naturligvis vil gøre det lettere for dem at håndtere den.
Rivehovedet
Det vigtigste at være opmærksom på, når du vælger rivehovedet, er bredden. Det er nemlig den, der afgør, om riven kan passere mellem roserne eller stauderne, og det er i høj grad også bredden, der adskiller en rosenrive fra en almindelig rive. En god standardbredde på en rosenrive ligger mellem 22 og 25 cm. Bliver det sværere at komme ind mellem roserne uden at beskadige noget.
En anden ting at være opmærksom på, når det kommer til rivehovedet, er materialet, det er bygget af. De er stort set alle lavet i stål, men det kan være en god idé at kigge efter en model, som er lavet i et rustfrit materiale, da det vil forlænge levetiden på din rive.
Sådan beskærer du bedst dine roser
Beskæring af roserne er en vigtig disciplin at mestre, hvis du vil holde dem så flotte som muligt så lang tid som muligt.
Roser skal gerne beskæres ofte. På den måde holder de længst. Beskær dem gerne lige efter knop-stadiet, når bladene begynder at åbne sig. Brug en særlig rosensaks til dette, og vælg gerne en model med skarpe blade, som kan lave et rent snit gennem stilkene uden at beskadige dem – det er nemlig herigennem, de optager vand, som holder planterne i live.
Det er en god idé at beskære roserne, når de er dugfriske og har fået rigeligt vand – så enten om morgenen eller om aftenen. Det er en dårlig idé at beskære dem, når de f.eks. lider af varmestress eller har brug for vand.
Vil du have dine roser i en vase, bør du beskære dem igen, lige før du placerer dem deri. Det hjælper med at fjerne luftbobler i stilken, som ellers vil forhindre planten i at opgave vand. Beskær stilken med et snit på 45 grader, så de ikke hviler helt fladt på bunden af vasen – dette kan også forhindre dem i at optage vand ordentligt.
For at undgå forrådnelse og bakterier, skal du også fjerne de blade, der er dækket af vand i vasen. Du bør derimod lade så mange blade som muligt blive siddende over vandet, da de hjælper planten med at suge vand op gennem stilken.
Sidst, men ikke mindst, bør du skifte vandet ofte – gerne dagligt – for at undgå bakterievækst. Beskær også bunden af stilken med få dages mellemrum, så planten har de bedste betingelser for at suge vand op.
Når dine roser står i haven, er det generelt set næsten umuligt at slå dem ihjel ved at beskære for meget. Men det er alligevel en god idé at følge nogle forholdsregler.
Størstedelen af beskæringen bør foregå i det tidlige forår. For alle rose-sorter gælder det, at du skal begynde med at fjerne de døde eller beskadigede dele. Derfra kan du foretage let beskæring gennem hele sæsonen, så de forbliver flotte.
Vanding af roserne
Du bør holde jorden ensartet vandet gennem hele sæsonen. Mængden og frekvensen af vandingen kommer både an på typen af jord og klimaet. De klarer sig generelt bedst med det, der svarer til 2.5 cm ugentligt, når de er i stadiet, hvor de vokser. Hvis de står i sandholdigt jrod, skal de bruge mere vand end dem, der står i mere leret jord. Hvis sommeren er exceptionelt varm, tør og vindfyldt, kræver det selvfølgelig også mere vand til dine roser.
Det er vigtigt at være opmærksom på, hvordan du vander. For at holde roserne sunde, bør du undgå at få vand på bladene. Bruge en slange eller en vandkande med en lang snabel, som du kan pege direkte på jorden og dermed undgå, at bladene går i forrådnelse.
FAQ
Hvilken rosenrive er bedst i test?
Den bedste rosenrive i test er Fiskars Classic, som har et skaft i lakeret asketræ og runde skuldre.
Hvad er det vigtigste at være opmærksom på i en rosenrive?
En rosenrive skal være tilpas smal, så den kan passere mellem roserne, og så bør du vælge et materiale, der holder i lang tid.