Rottebekæmpelse i haven – Hvordan du slipper for rotter i have & hus

Rotter er ikke noget du ikke ønsker dig i boligen eller haven. For at undgå rotter skal du forebygge mod de to ting som rotterne kræver; Skjulesteder og mad.

Rottebekæmpelse i haven er nødvendigt, når der er kommet rotterne. Men også som forebyggelse så du undgår at de kommer til at starte med. Som regel kommer rotter ved brud på kloakrør. Her skal du kontakte en fagmand indenfor rottebekæmpels. Helt ligesom du har pligt til at oplyse om rotter ved kommunen.

Forebyggelse er dog den bedste løsning til, hvordan du slipper for rotter i have og hus. Her kan du bruge de nedenstående tips så du undgår at haven bliver et fødested for rotter, hvis strejfere har søgt op til overfladen fra kloakken. For hvis de først kommer i haven vil trække de ind i skure, udhuse og måske boligen med tiden.

Hvad tiltrækker rotter i haven?

Rotter holder ofte til i kloakken men strejfere kan søge op i jagten på mad. Og her gælder det om ikke at finde noget, så de slår sig ned.

Her er ting som hønsehold, fodring, kompost og lignede fødesteder, noget du bør tage dine forholdsregler for. Derudover kan brændestabler, gamle havemøbler eller lignede bunker af forskelligt der kan skabe skjul, noget som rotterne kan bruge som bo.

Hunde og katte som værn

Både hunde og katte vil bruge deres rovdyrs instinkter og jagte rotter. Det gør dem ganske velegnet som forebyggelse til at holde rotterne væk.

Fodring af kat eller hund udendørs?

Rotter vil dog nok prøve, hvis der er føde i haven. Rotterne er kødædende og de kan blive tiltrukket af dyrefoder. Her kan det være, hvis du opbevarer foder til katte eller hunde udendørs, som det kan være selve fodringen udendørs.

Fodring udendørs skal gøres, så der ikke er for meget mad til efterladenskaber fordi hunden eller katten er mæt. Det er nok mest gældende for katte, hvor det giver mulighed for måltid til rotterne; Eller områdets andre katte, som i forhold til rotter hjælper med til forebyggelse ved at spise efterladenskaberne.

Se også: Mus og skadedyr i haven?

Fodring af fugle?

Det samme gør sig gældende ved fordring af fugle. Her skal du tilpasse foderet så det bliver spist den samme dag.

Ryd også op under foderbræt eller andet. Rotterne kan godt lide de korn og skaller der vil falde ned.

Kød og kogte grøntsager i forhold til kompost?

Hvis du har en åben kompostbeholder, så må denne kun bruges til haveaffald. Du kan smide ikke kogt grønt som gulerodstoppe, bananskræller og lignede ud. Men en kompostbunke vil tiltrække rotter, hvis du smider kød, kogte grøntsager og lignede køkkenaffald ud.

Kompostbeholder der er rottesikker?

Hvis du vil komposterer dit køkkenaffald og bruge det til gødning i haven, skal du bruge en lukket kompostbeholder.

Her kan det være tilrådeligt at sikre beholdere af plast eller træ i bunden, så rotterne ikke prøver at gnave sig igennem. Hæv beholder med betonsten og sæt metalnet eller metalplade i bunden der også går lidt op af siden på kompostbeholderen.

Hønsegård

Hvis du ønsker høns, så byg hønsehuset mindst 30 cm. over jorden så der ikke er skjulesteder til rotterne her. For en hønsegård kan være en magnet for rotter. Dels fordi høns ikke spiser op på en gang og deres foder derfor er tilgængelig. Og fordi mange smider køkkenaffald ud, hvilket med garanti tiltrækker rotter.

Opbevaring af foder til høns bør være i en helt lukket og beskyttet beholder eller tønde af metal eller træ.

Udhuset og sikring?

Hvis du lige som alle andre opbevarer en masse ting som fuglefoder, blomsterløg og andet i redskabskuret, kan det være en potentiel fødekilde for rotter som mus.

Det kan være svært at sikre sig 100%. Et godt råd er dog, at de potentielle fødekilder ikke skal stå på gulvet. Brug spande med låg til opbevaring som kommer i en god kvalitet og sæt dem op på hylder eller reoler.

En kommentar til “Rottebekæmpelse i haven – Hvordan du slipper for rotter i have & hus”

Der er lukket for kommentarer.