Rygeovn – Den bedste rygeovn i 2022

1

Mustang rygeovn 650W MU240429

Skal du bruge en nem og god rygeovn,så er denne model fra Mustang et godt bud. Den kan klare mange typer mad – alt fra grøntsager til fisk, kød og ost, og den er sublim til at holde maden saftig, også selvom du skal ryge den i lang tid. Det skyldes den indbyggede bakke i bunden, som ikke bare opsamler fedt, der drypper fra maden, men også kan bruges som væskebeholder og dermed levere en vis mængde damp, mens der ryges.

Tjek prisen →
TESTVINDER
Pris Billigst hos
Mustang rygeovn 650W MU240429
Ikke på lager
Fladen Fishing rygeovn
Broil King Vertical Ga
KitchenOne.dk
Muurikka Elrök PRO 1100W
KitchenOne.dk
Charbroil Big Easy
Happii.dk

 

En rygeovn er den perfekte løsning til dig, der vil løfte maden til nye højder ved at tilføre den en lækker, røget smag. Hvad end det er fisk eller kød kan røget mad fuldstændig transformere middagsoplevelsen og give et ekstra løft, som du ikke opnår med en traditionel grill – bare tænk på røget fisk eller bacon.

Der findes i dag mange rygeovne på markedet, der lader dig opnå den lækre røgsmag på mange forskellige måder.

Men det kan være svært at finde ud af, hvilken en du bør vælge. Den rette rygeovn til dig kommer naturlig an på dine behov – skal du have en elektrisk rygeovn, eller er du mere til noget, der minder om en almindelig grill? Skal det være en stor model, eller ønsker du en transportabel rygeovn?

Alt det og meget mere hjælper vi dig med at blive klogere på i vores købsguide. Sammenlign rygeovne i vores sammenligningstabel, der samler alle produkter fra denne rygeovn-test.

Mustang rygeovn#1 Mustang rygeovn 650W MU240429 – bedst i test

Fordele:

  • Elektrisk rygeovn
  • Lækker front i rustfrit stål
  • Kan tilføre damp til maden

Ulemper:

  • Har ikke kroge til at hænge kød

 

Derfor skal du vælge Mustang MU240429

Skal du bruge en nem og god rygeovn,så er denne model fra Mustang et godt bud. Den kan klare mange typer mad – alt fra grøntsager til fisk, kød og ost, og den er sublim til at holde maden saftig, også selvom du skal ryge den i lang tid. Det skyldes den indbyggede bakke i bunden, som ikke bare opsamler fedt, der drypper fra maden, men også kan bruges som væskebeholder og dermed levere en vis mængde damp, mens der ryges.

En anden brugbar feature er påfyldningscylinderen i den udtrækkelige bakke, der gør det muligt at genopfylde den med træflis, uden du behøver at åbne lågen og forstyrre den mad, du er ved at tilberede.

Den har et relativt kompakt design, når man tager dens kapacitet i betragtning, og måler således kun 40 centimeter i bredden, 81 i højden og 43 i dybden.

Alt i alt er dette en flot rygeovn, der kan klare de fleste opgaver. Den leveres med et beskyttelsesovertræk, så du kan dække den til, når du ikke bruger den.

Fladen Fishing rygeovn #2 Fladen Fishing rygeovn – bedste billige

Fordele:

  • Spritbrænder røgovn – kan bruges hvor som helst uden strøm
  • God til at ryge fisk.
  • Kompakt design – tag den med overalt

Ulemper:

  • De medfølgende blus brænder i relativ kort tid ad gangen
  • Kan være svær at mestre, og kommer uden mange instruktioner

Derfor skal du vælge Fladen Fishing rygeovn

Denne kompakte rygeovn i rustfri stål har en størrelse på blot 40 x 25 cm, der gør den helt ideel til at tage med på fisketuren eller camping, så du kan røge den friske fangst.

Den fungerer ved hjælp af to spritbrændere, som du blot skal tænde, hvorefter du lægger din fisk eller dit kød ind i rygerummet. Derfra kan den ryge i omkring 30 minutter, lyder meldingen fra flere brugere, der har testet produktet.

Dermed er den altså oplagt til at bruge til fisk, men det er værd at være opmærksom på, at kød som f.eks. mørbrad eller oksespidsbryst typisk skal bruge væsentligt længere tid, før det er færdigtilberedt.

Broil King Vertical Gas#3 Broil King Vertical Gas – bedste premium

Fordele:

  • Kommer med både kroge og riste – mange muligheder for røget smag
  • Dobbelte vægge i stål

Ulemper:

  • Brugere rapporterer, at termometret måler forkert

 

Derfor skal du vælge Broil King Vertikal rygeovn

Dette er en ekstremt funktionel rygeovn på gas, som er perfekt til at give alt fra grøntsager til kød en god røgsmag.

En af denne models store forcer er, at det er muligt at ryge maden på flere forskellige måder: Den kommer nemlig både med fire flytbare rise, en multiholder til spareribs og hele 16 hængekroge, som er ideelle til dig, der f.eks. ønsker at røge fjerkræ – kyllinger, ænder, kalkuner mm. Hængekroge er gode til dyr, der skal ryge i længere tid, og de kan være med til at give et mere sprødt resultat, da mere af fedtet drypper fra med denne metode.

Den kommer med et indbygget termometer samt et automatisk tændingssystem, og så har den bakke i bunden, der gør det muligt at påfylde mere røgflis, uden du lukker for meget varme eller røg ud.

Mange vil mene, at denne model er blandt de bedste rygeovne på markedet, og vil du have stor valgfrihed i måden, du ryger din mad på, går du næppe galt med denne model.

Muurikka Elrök PRO 1100W#4 Muurikka Elrök PRO 1100W – bedste elektriske

Fordele:

  • Nemt at justere temperatur med trinløs regulering
  • Dele på rygeovn kan gøres rent i opvaskeren
  • Praktiske håndtag gør denne rygeovn ekstra brugervenlig

Ulemper:

  • Brugere rapporterer, at det er svært at justere temperaturen

 

Derfor skal du vælge Muurikka Elrök PRO 1100W

Denne rygeovn fra Muurikka er nem at bruge og hurtig til at varme op, og du kan både bruge den til at ryge din mad med træpiller eller anvende den som en helt almindelig grill. Dette kombineret med det robuste design gør den ideel til at tage med og bruge i camping-køkkenet.

Den har et integreret termometer, der gør det nemt at holde øje med temperaturen, som du i øvrigt kan justere i flere intervaller – fra 75 grader og helt op til 250 grader. Rygningen fungerer på rist eller stegeplade, og disse kommer med praktiske håndtag, der gør det nemt at tage maden ud af ovnen.

Denne rygeovn leveres med en lille pose rygechips, en opskriftbog og en beskyttelseshætte. Den har en ledning på to meter, som du blot skal sætte til strøm, og så er du klar til at ryge eller grille.

Charbroil Big Easy#5 Charbroil Big Easy – bedste grill-kombination

Fordele:

  • Infrarødt system giver ensartet tilberedning
  • Rygeovn- og grillkombination med kammer til langtidsstegning
  • Håndtag forbliver kolde

Ulemper:

  • Intet digitalt temperatur-display
  • Kan være svær at samle

 

Derfor skal du vælge Charbroil Big Easy

Dette er den rigtige rygeovn til dig, der ønsker at holde alle mulighederne åbne. Big Easy er både en traditionel gasgrill, men også et instrument til at langtidsstege – og så kan den selvfølgelig ryge din mad, uanset om det er grøntsager, fisk eller kød.

Det særlige ved grillen er, at den har Charbroils egen patenterede grillrist med det såkaldte tru-infrared system. Det fungerer ved, at brænderne i grillen opvarmer et specielt varmelegeme, som sørger for, at varmefordelingen er ensartet – modsat en normal grill.

På siden sidder en låge, hvor du kan hælde bøgeflis ind og dermed give maden en god og naturlig røgsmag.

Den har en brænder i rustfrit stål på 5,26 KwH.

Her får du altså en lækker rygeovn, der også fungerer som langtidssteger og en usædvanligt god gasgrill.

Sådan vælger du den bedste rygeovn

Hvis du vil give kød og fisk en røget smag, er en rygeovn svaret.

Der findes mange slags på markedet i dag, og de imødekommer vidt forskellige behov. Nogle er skabt til koldrøget mad, andre til varmrøget mad – nogen lader dig regulere temperaturen, mens andre er mere enkle.

Rygeovne er især populære hos folk, der ønsker at ryge fisk, da dette også er en gammel og velfungerende metode til at konservere dem.

Uanset hvad dine behov er, vil vi i denne købsguide gennemgå de vigtigste faktorer, der gør sig gældende, når du skal vælge din nye rygeovn.

Størrelsen – stor eller lille rygeovn?

Størrelsen på din rygeovn afhænger af, hvad du skal ryge – der findes mange forskellige rygeovne. Du kan få helt små modeller, som kan stå på køkkenbordet, og du kan få større rygeovne, som har plads til en hel gris.

Når vi snakker køkkenbordsmodeller, vil der som oftest  være tale om en elektrisk rygeovn i rustfrit stål. En sådan transportabel røgeovn har en bakke i bunden, hvor dine træpiller brænder.

Er de ikke store nok, kan du overveje en mellemstørrelse model. En såkaldt vertikal rygeovn kommer ofte med muligheden for løbende at tilkøbe flere ‘led’, der kan stables i højden, hvis du med tiden får brug for at ryge en større mængde kød.

En anden løsning er gulvmodellen – et klassisk design fremstillet til at ryge alt fra fjerkræ til store grise eller lam. Disse kan også bruge til at røge friskfangede fisk eller ost. En sådan model kan virkelig give en intens røgsmag. Disse kommer ofte med integreret termometer og har enten plader, spyd eller kroge. På pladerne kan du f.eks. ryge fed fisk, oksespidsbryst, ost, kylling eller and. Kylling kan du også ryge på små kroge – det samme gælder f.eks. store kalkuner. Skal du ryge større dyr som f.eks. en hel pattegris eller et lam, skal du benytte dig af store, stærke kroge, mens spyd er den bedste løsning, hvis du vil ryge ribbensteg eller mørbrad. Noget mad fungerer både på bakke og krog, men vær opmærksom på, at der vil dryppe mere fedt af, hvis du bruger kroge, og det vil resultere i et slutresultat, der måske er mere tørt.

Skal du kun bruge én af metoderne, skal du selvfølgelig kigge efter en rygeovn, der understøtter den – mange af de bedste rygeovne giver dig muligheden for at skifte mellem flere metoder.

Typer af røg

Du bør overveje, hvordan røgen produceres. Nogle rygeovne danner kun røg fra fedt, mens andre bruger såkaldt røgsmuld eller træpiller. En god og alsidig røgovn kan gøre brug af begge metoder, men kan kræve ekstra dele for at kunne bruge røgsmuld. Generelt kan man sige, at røgsmuld brænder langsommere end mange andre produkter, f.eks. træflis.

Nogle producenter giver dig vareprøver med, så du kan beslutte dig for, hvad du bedst kan lide at røge med. Kirsebærtræ, bøg eller ahorn er nogle af de mere populære varianter, men der findes mange.

Specialfunktioner

Mange af de rygeovne, der er på markedet i dag, kommer med en del funktioner. Nogle er kombineret med en grill, mens andre kan bruges til koldrøgning – så kan du f.eks. ryge ting som ost eller sashimi, uden at komme til at tilberede dem yderligere med varme. Du kan også få en rygeovn til kold og varmrøgning. Sidst, men ikke findes, findes en såkaldt koldrøgningsadapter. Røgeovnen kan her transformeres til at kunne koldrøge.

Mange modeller har en bakke til vand, som hjælper med at holde maden saftig, mens den bliver tilberedt. Nogle helautomatiske rygeovne, der kører på el, lader dig endda tilføre maden vanddamp med en lille kontrol, der lader dig justere mængden.

Nogle af de populære rygeovne har en ‘hold’-funktion, der holder temperaturen, når maden er færdig med at blive tilberedt. Sådanne modeller vil typisk have en timer og skifter dermed automatisk til denne funktion. Enten ved at følge en indstillet tid eller ved at reagere på, at maden når en særlig temperatur.

Kommer din rygeovn med en timer, kan den bruges på mange måder: Nogle kan f.eks. indstilles til at slukke for røgen på et tidspunkt, hvis du kun ønsker en mild røgsmag.

Noget kød skal ryges i meget lang tid, og derfor kommer nogle modeller med en lås på døren, så du kan være sikker på, at ingen piller ved det, mens du ikke er i nærheden.

Sidst, men ikke mindst, kan du få døre med vinduer, så du kan kigge ind til maden.

Der findes altså mange former for ekstra funktioner til de rygeovne, du kan købe i dag, og det anbefales, at du orienterer dig godt og grundigt og afstemmer med dine egne behov, før du foretager dit valg.

Elektrisk eller gas?

Der er mange måder at opnå den røgede smag på. En klassisk røgeovn vil enten køre på gas eller elektricitet, og dermed er spørgsmålet om, hvorvidt du har adgang til gas, naturligvis med til at afgøre, hvilken type du skal vælge.

Men igen kommer det også an på, hvad du skal bruge den til: En rygeovn på gas har et manuelt blus, hvilket betyder, at du selv skal indstille temperaturen. Det betyder også, at den er meget nemmere at justere, hvis den enten er for varm eller kold. En el-rygeovn kan du derimod ofte programmere til forskellige opskrifter, og den vil selv justere til lave temperaturer eller højere temperaturer, alt efter hvad du skal ryge. En elektrisk røgeovn vil i nogle tilfælde også have en funktion, der sørger for at skifte til en specifik, konstant temperatur, når maden er blevet tilberedt i noget tid.

En gas-rygeovn er nem og hurtig at tænde – i løbet af 15 minutter kan den gå fra kold til rygeklar. Den skaber generelt også mere smag end en elektrisk model. Der er dog dem, der klager over, at den får alt, du ryger, til at smage af bacon.

Fordelen med elektriske rygeovne er, at de er meget nemme at bruge, og de er gode til begyndere, der ikke har brugt en rygeovn før. Eftersom de er gode til at holde en konstant temperatur, er der som regel også mindre brug for, at du er over dem hele tiden, hvilket gør hele processen lettere. Til gengæld giver de en anderledes, ofte mildere røgsmag end gas-rygeovne, og med el er det også sværere at opnå en sprød skorpe på f.eks. kyllingeskind.

FAQ

Hvilken rygeovn er bedst i test?

Den bedste rygeovn i test er Mustang MU240429, som er bygget i rustfrit stål og har en bakke, der gør det muligt at tilføre maden damp.

Hvilken type rygeovn skal jeg vælge?

En rygeovn på gas giver mere kontrol over temperaturen og en stærkere røgsmag, mens en elektrisk rygeovn er mindre krævende at bruge og kan give en lidt mildere smag.