Sandkasse – den helt store guide til etablering og vedligeholdelse

En sandkasse i haven vil med garanti kunne give børnene masser af gode timer, hvor fri leg og en levende fantasi får gode betingelser. Sandkassen er nemlig populær blandt de helt små, men også ældre børn, og de fleste børn elsker altså at slippe fantasien løs i kassen. Her får du derfor den helt store guide til hvilke forskellige sandkasser, der findes, så du kan finde den rette til jeres have. Du får også et par gode tips til selve vedligeholdelsen af en sandkasse, så den kan holde i mange år, og så du kan vide dig sikker på, at den har de bedste betingelser for at stå udendørs året rundt.

Hvilke overvejelser skal gøres, inden man køber en sandkasse?

Der er en del ting, som er værd at overveje, før man køber en sandkasse. Det er spørgsmål såsom: Hvilket materiale skal sandkassen være i? Skal sandkassen være med eller uden et låg? Hvor høj og bred skal sandkassen være? Hvilket sand benytter man i selve sandkassen? Hvor i haven skal sandkassen placeres? for blot at nævne nogle. Og det er netop disse spørgsmål, som vil blive besvaret i det følgende. Her gives der nemlig gode råd og en guide til dig, der er på udkig efter en sandkasse til haven.

Sandkasse med eller uden overdækning

Først og fremmest, så er det en god idé at sørge for, at der er en eller anden form for overdækning på sandkassen. Det kan enten være et låg i træ eller det kan være en form for kraftigt net. Grunden til, at det er en god idé med en form for overdækning af sandkassen, skyldes, at det kan holde ubudne gæster, såsom katte og andre dyr, væk fra sandkassen, når dit barn ikke bruger den. Den eneste form for låg på sandkassen, som ikke egner sig, er for eksempel presenninger, idet der vil blive skabt kondensvand under disse, og sandet kan dermed ikke får mulighed for at tørre ud.

Sandkasse med låg

Ønsker du en sandkasse i træ, så er et godt bud denne sandkasse. Her kan du vælge at sikre dig mod ubudne gæster i sandkassen, når den ikke er i brug ved at tilkøbe dette låg, som passer til sandkassen. Sandkassen er produceret i fyr/gran, og kan både stilles på terrassen eller i haven. Den leveres, så den kan samles selv, og så skal der blot fyldes sand i, hvorefter sandkassen er klar til at blive taget i brug.

Sandkasse med låg, der også fungerer som bænk

En anden smart løsning er denne sandkasse, der har et indbygget låg, som udover at afdække sandkassen, når den ikke benyttes, ligeledes kan benyttes som bænk til børnene, når de leger i sandkassen. Denne sandkasse er produceret i oliebehandlet lærk, og kan både anvendes på terrassen eller i haven.

Sandkasse med overdækning

En nem løsning er denne sandkasse, hvor man får både sandkasse, sand og sandkassenet i en komplet løsning. Sandkassen er tilmed bygget med bænk, som gør det behageligt for børnene at sidde på, imens de leger. Derudover følger der et net med, som kan overdække sandkassen, når den står ubenyttet på enten terrassen eller i haven.

Hvilket materiale skal sandkassen være i?

Der findes forskellige sandkasser i forskellige materialer. De to mest populære materialer, når det kommer til sandkasser, er plastik sandkassen eller en sandkasse produceret i træ.

Plastik sandkasse

I forhold til sandkasser lavet af plastik skal man naturligvis vælge en, der er CE-godkendt, som for eksempel denne sandkasse skildpadde i plastik. Denne sandkasse er desuden udstyret med et låg, som kan lægges over sandkassen, når den ikke er i brug. En anden CE-godkendt sandkasse er denne muslinge sandkasse i plastik, som desuden også kan bruges til vandbassin. Muslingen er praktisk, idet den kan klappes sammen, og på den måde være tillukket, når den ikke anvendes. Det smarte ved sandkasser i plastik er også, at de er nemme at flytte rundt på. Derudover er de i nogle sjove former og farver, som børnene elsker.

Sandkasse i træ

Når det gælder sandkasser i træ, skal træet gerne være af en sort, som er blød og uden splinter, så barnet trygt kan lege i det, ligesom denne Nordic Play sandkasse i lærk. Denne sandkasse købes med sand til, hvilket gør det nemt og enkelt at få etableret en ny sandkasse.

Hvilken sand skal man bruge i en sandkasse?

Når selve sandkassen er på plads, kommer det næste: hvilken sand skal bruges i den? Sandet, du skal bruge, skal være sandkassesand. Sandkassesand kan købes i sække, der netop er beregnet til sandkassen. At sandet er til at anvende i sandkassen betyder, at det er vasket, siet og sigtet så man er sikker på, at det ikke indeholder nogen former for uvelkomne genstande. Derudover er sandkassesand uden tilsætningsstoffer og andet skidt, så børn trygt kan lege i det.

Hvor meget sand skal der bruges til en sandkasse?

Det kan være svært at vurdere, hvor meget sand man skal bruge. Så her er en guide. Først skal man vide, hvor mange kubikmeter ens sandkasse er, ved at måle og gange siderne med dybden af sandkassen. Da én kubikmeter er lig 1000 liter, skal man bruge så mange liter sandkassesand, som sandkassen er i kubikmeter. Er den for eksempel 550 kubikmeter, skal der bruges 550 liter sandkassesand. Næste spørgsmål er, hvor meget 550 liter sandkassesand vejer? Her vejer én liter sand 1,6 kg., hvorfor man ganger 1,6 med 550, og der skal således bruges 880 kg. sandkassesand.

Sandkassesand i Bigbag

Skal man bruge meget, kan man købe sandkassesand i bigbag, hvor man får 1000 kg, hvilket svarer til 725 liter sandkassesand, leveret i ét læs. Dette er både en nem og billig løsning. Dette sand lever op til kravene for sandkassesand og er blandt andet vasket rent, så det er uden ler, som potentielt kan ødelægge børnenes tøj.

Miljøvenligt sandkassesand

Skal man have mindre mængder, kan man købe Nordic Play sandkassesand, som er 240 kg, der bliver leveret i 12 sække af 20 kg. Sandkassesandet er både miljøvenligt og certificeret, så du er sikker på, at det er velegnet til dine børn.

Hvordan stor skal sandkassen være?

Sandkasser kommer i en bred vifte af forskellige størrelser, og hvilken en der er den rigtig afhænger af, den plads man har på terrassen eller i haven, samt hvor mange børn der typisk skal lege i sandkassen samtidigt.

Stor sandkasse

En stor sandkasse er god, hvis den skal rumme mange børn på samme tid. Her kan man for eksempel købe denne Plum Gigant Træ sandkasse, der er 177 cm. x 23 cm. x 177 cm. Med en sandkasse som denne, er der altså plads til at hele familien kan lege med i sandkassen.

Lille sandkasse integreret i bordet

Er det småt med plads i haven eller på terrassen, kan man købe dette smarte lille bord, hvor der er integreret en sandkasse i. Plum Surfside Træ sand og vand bord har både en side med sand og en side med vand, som gør det sjovt for børnene at lege ved. Desuden kan man lægge en plade ovenpå sandet og vandet, så det kan anvendes som et almindeligt bord.

Hvordan vedligeholder man bedst en sandkasse?

Det er enkelt at holde sandkassen vedlige, hvis man med jævne mellemrum sørger for at fjerne det skidt og snavs, der nu må ligge i sandkassen. Her er det en god idé at fjerne alt, der ikke skal være i sandkassen, som for eksempel sten, blade og så videre. Desuden anbefales det, at man udskifter sandet en gang om året. Dette skyldes, at det kan glippe at få låget til sandkassen lagt på, således at der potentielt kan være kommet skidt i. Det er til slut vigtigt at fremhæve, at sikrer sig, at sandet ikke bliver forurenet af jorden, der ligger under sandet, ved at lave en belægning under sandkassen.

Sandkasse – eller fiberdug er en god investering

Denne belægning kan for eksempel bestå af et tykt lag fiberdug som denne Nordic Play sandkassedug. Man skal blot fjerne ukrudt fra den ønskede placering af sandkassen. Placere sandkassen, og så lægge denne dug i, således den går godt op ad siderne. På den måde sikrer man, at ukrudt ikke vokser op igennem sandet.

Belægningen kan også bestå af denne Plus Pipe Fibertexdug, som har den effekt, at ukrudt og andre uønskede planter fra jorden ikke vokser op og forurener sandet i sandkassen.

Guide til hvordan man vælger den bedste placering af sandkassen

Når det kommer til selve placeringen, så glemmer de fleste at gennemtænke lige netop dette grundigt nok, inden de etablerer deres sandkasse. For de fleste tænker blot over, hvor i haven sandkassen mon vil være pænest placeret, men der er en del andre ting, som man skal have med i sine overvejelser, inden man fast beslutter, hvor sandkassen skal placeres.

  • Placer altid sandkassen med mindst én meters afstand til træer og buske: På den måde undgår du bedst de nedfaldne blade fra træet, der tilsviner sandkassen, samt at smådyr og insekter fra buske, indtager sandkassen.
  • Placer sandkassen så den får sol i løbet af dagen, men gerne skygge over middagstid: sandkassen har bedst af at være placeret således, at den får sol i løbet af dagen, så sandet kan tørre ud, dog er det bedst hvis der er skygge fra middagstid, hvor solen er skarpest, så dit barn ikke sidder i direkte sol.
  • Kan ovenstående punkt ikke lade sig gøre, kan man anskaffe sig en parasol, som kan afskærme barnet fra middagssolen.