Planter

Skab et fuglerigt miljø i haven – Tips til den varieret vegetation

Denne side er reklamefinansieret / affiliate

Hvis du har prøvet at stå op og gå ud i haven en tidlig morgen, her kan du måske nikke genkendende til at blive mødt af en massiv mur af fuglekvidrer. Det er både smukt og afstressende og hvem ønsker ikke at opleve det hver dag. Det kan du heldigvis også, det kræver bare at du baserer haven på det når du planter hæk, træer, planter m.m.

Skab et fuglerigt miljø i haven med de rigtige planter. Hvis du giver basis for det rette miljø til fugle så vil de højest sandsynlig også benytte sig af det. Det gør sig gældende for fugle, men så sandelig også for de mange andre vilde dyr som de tamme husdyr. Hvilket du kan læse om på Dyrelivet.dk og lignede sider om dyr.

Her på Haveunivers får du et par gode ideer til at skabe den spændende have. Det kan gøres relativt nemt med de rigtige planter i din have.

Her får du et udvalg af forskellige planter til den varieret bevoksning som fugle er vilde med, dog skal det nævnes at hjemmehørende planter er det bedste valg.

 

Vi anbefaler Plantetorvet indenfor planter og udstyr til haven

Plantetorvet er den nemme online løsning til haveudstyrVed Plantetovet får du den gode billige pris, god service og top kvalitet indenfor planter med mere til haven – Derfor anbefaler vi Plantetorvet.

 

Buske

Plant de gode buske i haven som fugle elsker

Udvalget af buske der kan give et dyrerigt liv i haven:

 • Mose-pors: En lille og tæt busk der giver gode bær, som sidder lang tid på planten. Hvilket gør det til en god fødekilde langt ind i vinteren for fuglene, hvor især overvintrene svaler elsker buskene.
 • Cornus arter: De forskellige løvfældende buske som rød og grøn kornel giver frugt med højt fedtindhold, som ryper, kardinaler, fasaner, rødkælke og andre fugle er vilde med.
 • Kristtorn: Den stedsegrønne busk giver røde bær som holder ind i vinteren, hvilket gør dem perfekt for vinterfuglene. Derudover, så giver det god skjul for fugle helt ligesom de store buske er gode til fuglenes reder.

Løvtræer

Der findes et par forskellige gode løvtræer, og disse træer vil helt skabe gode forhold.

 • Morbær: Tilhører Morus arter og kan blive op til 10-15 meter, og tiltrækker sangfugle som f.eks. rødkælke, silkehaler med mere. Er et godt træ til redebyggeri og giver god næring i form af frugt.
 • Bærmispel: Sommer frugtsætning der bliver op til 4 til 8 meter i højden og er mellemstore buske. Buskene/træer tiltrækker viber, rødkælke, kardinaler og andet, hvor mad serværdigheden for fugle er frugt.
 • Blomstrende kornel: Giver efterårs frugtsætning og er ikke en hjemmehørende plante. Det er et kendt pryd træ der lokker drosler, spurve, rødkælke og mange andre fugle til, og træet er også egnet og brugt af fugle til redebyggeri.
 • Paradisæbler: De mellemstore træer skaber frugter til langt ind i vinteren, hvor du finder forskellige sorter med både små og større bær. Giver både blomsterknopper, frugt, frø og blomster som føde hvilket tiltrækker fugle som finker, drosler, rødkælke, silkehaler, kardinaler med mere til.
 • Stilk eg: Endnu en træ med efterårs frugtsætning som giver frugter sent ind på året, hvilket er en god fødekilde for fuglene. Et lidt vildt træ der tiltrækker skovskader, fasaner, spætter og andre.

Nåletræer

Hvis du vil plante nye træer, så skaber nåletræer også den gode forudsætning for bestemte fugle, og disse arter her vil være særdeles velegnet til forskellige formål.

 • Enebær: Juniperus arten giver frugter der kan sidde hele vinteren, som især tiltrækker silkehale og lignede arter. Ud over frugten til føde så er træet velegnet til skjulested for fugle.
 • Graner: Picea arter der kan vokse helt op til 35 meter i højden, giver kogler som holder langt ind i vinteren, som tiltrækker frøspisere hele efterår og vinter.

 Vin

Ikke kun mennesker er vilde med druerne, hvor vin planter faktisk har en tiltrækkende effekt på fugle. Her kan du satse på disse planter:

 • Vilde druer: Vitis arter der er en plante, giver rigtig gode frugter som faktisk tiltrækker mere end 50 forskellige fuglearter. Problemet er dog, at vinplanter som regel kræver lidt mere specielle forhold, men hvis de er i orden, så er de perfekte som fødekilde og rede materiale.
 • Vildvin: En god klatreplante der giver det smukke skarlagenrødt løv, er en god fødekilde til mange forskellige fugle som drosler, stære, spætter, rødkælke med mere.

Skab den sunde og varierent vegetation

Fordelen ved at have fugle i haven udover de skaber den dejlige atsmofære er, at fugle faktisk er nyttedyr som spiser de skadelige smådyr som gåsebiller og andre, hvor det dog ikke hjælper til hvordan du undgår myg i haven.

Udover de nævnte planter til den varieret vegetation, så prøv at skabe forskellige miljøer i haven, hvor kratbevoksning giver den gode tryghed for fuglene.

Sprøjtemidler er selvfølgelig også mere eller mindre forbudt, for det er dumt at bruge tid på at skabe det rigtige omfangsrige miljø, hvis du smadrer potentielle fødekilder for fuglene.

Var indholdet brugbart for dig?
Sending
User Rating 5 (2 votes)

Giv dit besyv med

Sending