Skaller den gamle maling af? Guide til vedligeholdelse

Når foråret kommer, så er der mange arbejdsopgaver i og omkring haven og huset. Græsplæne, planter, bede, terrassen, havemøbler og selvfølgelig også alt dit træværk.

De fleste har forskelligt træværk i form af skure, udhæng og meget andet. Træ skal behandles med maling for at kunne holde til vejr og vind, men samme miljø tærer på malingen.

Skaller den gamle maling af på dit træværk? Hvis du har udestue, garage, udhæng med mere som trænger til vedligeholdelse i form af forarbejde og maling, så kan det være en stor opgave.

En malermester er den nemme løsning i forhold til at skulle gøre det selv, hvor du ofte får den bedre behandling, som selvfølgelig koster noget mere end i forhold til at gøre det selv.

Maling er nødvendigt for træværket når den begynder at skalle af. Men hvordan undgår du at malingen skaller af fremadrettet, for det kan faktisk optimeres. Malingen du bruger er stort set altid årsagen til, at den skaller af.

Forberedelsen ved malerarbejdet er, hvad du får et par tips til her så du giver den bedst mulige træbeskyttelse.

 

Hvornår du skal male i forhold til fugtigheden?

Det vigtigste i forhold til at give træbeskyttelse til udhæng, havemøbler, stakit, skure og andet, er, at du ikke maler træ der er fugtigt. For hvis du maler fugtigt træ, så vil malingen ret hurtigt begynde at skalle af i forhold til, at din forberedelse er i orden så træbeskyttelse rent faktisk dækker i flere år.

Maling af træmøbler i forhold til f.eks. udhæng, skal selvfølgelig gøres oftere og er en god ide at gøre hvert år. Her kan du med fordel vente mange år, hvis du har malet skuret eller udhænget rigtigt.

Vejret skal være varmt, når udendørs træværk skal males. Her menes ikke på dagen, men i en lang periode inden. Fugtigheden i træværket som har samlet sig over vinteren, må ikke overstige 15%. Det opnår du bedst ved at vente indtil foråret og varmen har sat sig. Det kan være i maj måned, hvis vi får et godt forår, men ellers er juni som regel garant for en længere periode med godt varmt vejr.

For at tjekke fugtigheden i træet kan du investerer i en fugtighedsmåler, men sund fornuft ved at være opmærksom på en længere periode med varmt vejr, er en god ledetråd der kan spare pengene på måleren.

 

Den rigtige fremgangsmåde til at male træværket?

Ligesom med så mange andre ting, så er din forberedelse det bedste udgangspunkt for et godt resultat. I forhold til at give det udendørs træværk træbeskyttelse betyder det, at du skal følge en simpel rækkefølge i forhold til vedligeholdelse.

Start ud med at med gøre overfladerne rene for snavs, skidt og maling der skaller af. Alt afhængig af hvad du skal male, så kan du starte med fjerne skidt med en kost. Dernæst er en højtryksrenser ofte en god ide frem for manuelt vaskning, for der skal vand til for at fjerne skidtet.

Hvis der er mange grønne algepletter, så er der ingen vej udenom algefjerner. Rens med noget algefjerner og lad det sidde. Skyl efter med højtryksrenseren eller en kost til de små flader. Vent et par dage så træværket når at blive tørret godt igennem af solens varme, hvor du med fordel kan sætte havemøbler og lignede i læ, hvis der skulle komme en regnbyge.

Fjern det afskallet maling og slip alle overflader på f.eks. havebænke, haveborde og generelt havemøblerne. Her er det vigtigt, at alt støv bliver fjernet, for maling kan ikke sætte sig rigtigt ovenpå støv.

Hvis træet er meget bart på store flader, så start ud med at give noget grunder der kan mætte træet. Det er godt for træet og billigere end det noget dyrere træbeskyttelse.

Giv træet maling der selvfølgelig skal være godt dækkende, hvor det kan betyde, at du måske skal give flere gange.