En af havens mest populære planter, der tiltrækker sommerfugle og insekter, er sommerfuglebusken med sine velduftende blomster og stærke farver. Den har det latinske navn Buddleja davidii og findes i flere forskellige farver.
Busken vil danne blomster for enden af tynde kviste. Busken blomstrer med sine syrenlignende smukke blomster, der består af mange små blomster. Den er for det meste fuld hårdfør og kan godt overleve den danske vinter.
Har vi en hård vinter, kan det være en god idé at beskytte rødderne med fx visne blade eller granris. Hvis den fryser ned, gør det dog ikke noget, da den blomstre fra de nye skud.
Så vil du gerne have en plante i din have, der kan tiltrække sommerfugle er Buddleja davidii, planten for dig. Læs vores guide og find ud af, hvordan du får succes med en ny sommerfuglebusk.
Vælge den rigtige sommerfuglebusk
Der findes rigtig mange sorter af sommerfuglebuske, der alle tiltrækker mange sommerfugle med deres mange tætpakkede blomster.
Når du skal vælge, hvilken sommerfuglebusk du vil have i din have eller krukke, er det en god idé at se på, hvor stor den må blive. En sommerfuglebusk er normalt en høj busk på op til 2 m, men der findes også dværg sommerfuglebuske eller en mini sommerfuglebusk som kun bliver mellem 50 – 100 cm og derfor passer godt i en krukke.
Ud over at beslutte om du vil have en lav eller høj busk, skal du også se på, hvilken farve du vil have. De mange blomster kommer i alt fra blålig violet og hvide blomster, til pink og dybe mørkviolette blomster. Der findes sågar en ægte flerfarvet sommerfuglebusk ‘Flower Power’, hvis blomster skifter farve fra violette til gul-orange.
Du kan også vælge at se på buskens blomstringstid. Busken blomstrer om sommeren, fra juli til september / oktober, alt efter sort. Hvis du har plads til flere sommerfuglebuske, kan du vælge nogle, der blomstrer på forskellige tidspunkter og derved forlænge tiden med blomstrende sommerfuglebuske i din have.
Sommerfuglebusk i krukke
Ønsker du at have en sommerfuglebusk i en krukke, så er det ikke noget problem. Af praktiske årsager vil det dog være bedst at vælge en dværg (min) sommerfuglebusk, som får en højde på omkring de 100 cm.
Vi har allerede vist dig en dværg sommerfuglebusk nemlig, Petite Buddleja “White snow”, men der findes flere. Buddleja Flutterby Petite “Tutti Frutti” er et godt bud med dens rosarøde blomster, som bliver 10 – 20 cm. De har en dejlig duft, og de blomstre fra juni til september. Bladene er grågrønne og lancetformede, og busken bliver 50 – 100 cm høj og 30 – 50 cm bred. Den passer perfekt i en krukke i haven eller på en balkon.
Placering af sommerfuglebusken
Når du planter sommerfuglebuske, er det bedst at vælge en dejlig lun og solrig placering, for selvom en sommerfuglebusk kan stå ude hele vinteren, klarer den sig bedst ved at stå lidt beskyttet. Dog må der gerne være plads omkring den, så den er let tilgængelig for sommerfuglene. Sommerfuglene er ikke vilde med trange steder.
Dens tynde grene klarer sig ikke godt, hvis den står, hvor der blæser for meget. For meget blæst gør den også mere udsat for vinterens kolde vinde.
Sommerfuglebusken er ikke kræsen med, hvilken jorden den står i. Den trives fint i almindelig havejord, men den foretrækker veldrænet havejord frem for en tung jord.
Sådan planter du sommerfuglebuske
Nu du har valgt din sommerfuglebusk, er det tid til at plante sommerfuglebusken. Det bedste plantetidspunkt er om efteråret. Da er jorden stadig lun fra sommeren, og planten får tid til at sætte nye rødder og etablere sig, inden den skal til at fokusere på at sætte nye skud.
Hvis du vælge at plante busken om foråret, husk at vande rigeligt gennem hele sæsonen. Når du vander, er det bedre at give en masse vand på en gang end at sjatvande.
Sommerfuglebuske i haven
Start med at stille din sommerfuglebusk i en spand vand en halv times tid, før den skal plantes. Grav et hul der er mindst dobbelt så bred som plantens klump og lidt dybere. Løsn jorden i bunden ved at hakke din spade ned i hullet et par gange og fyld hullet op med vand. Lad det trække ned i jorden.
Løsn buskens rødder efter du har taget den ud af potten, så rødderne kan brede sig frit. Sæt busken i hullet. Fyld hullet med jord og træd forsigtigt jorden til om busken. Vand igen og efterfyld eventuelt med jord, hvis den er faldet sammen.
Sommerfuglebuske i krukker
Har du valgt at plante busken i en krukke, er det vigtigt, at du har valgt en krukke, der er stor nok. Den skal være mindst 30 cm i diameter, men gerne større.
Læg en drænende lag af leca eller potteskår i bunden, da busken foretrækker en veldrænet jord. Fyld op med jord, indtil det passer med at toppen af sommerfuglebuskens klump flugter med toppen af krukken.
Løsn klumpen fra potten og løsn nogle af rødderne i klumpen. Planten sættes i krukken, og der fyldes jord i. Vand krukken grundigt.
Pasning af sommerfuglebusken
Har du plantet din sommerfuglebusk om efteråret, er det ikke sikkert, det er nødvendigt at vande. Hvis vi har et vådt efterår, vil den kunne klare sig med årstidens regn. Ellers giv den en gang vand om ugen indtil den går i vinterdvale. Har du plantet om foråret, er det en god idé at vande rigeligt hele sæsonen, især i tørre perioder.
Vinterdækning
Får vi hård frost, kan det blive nødvendigt at lægge granris ovenpå, rundt om rødderne. Og hvis din sommerfuglebusk står i en krukke, er det bedst at stille den frostfrit, da dens rødder er mere udsatte i en krukke, end hvis den havde været plantet i jorden.
Opbinding
Hvis du synes din sommerfuglebusk vælter eller hænger med sine lange tynde grene, kan du binde den op. Du trækker simpelthen en opbindingssnor omkring den og strammer lidt til. Vælg en tyk snor, så den ikke gnaver og skaver på grenene.
Gødning
Sommerfuglebusken er ikke en krævende busk, men den vil gerne have en omgang gødning i det sene forår. Dog ikke for meget gødning, da den så vil koncentrere sig om at vokse og sætte blade, i stedet for blomster. Du kan gøde sommerfuglebusken med omsat kompost, der så vil afgive næring over længere tid.
Om efteråret kan du give en gang uomsat hestemøg med halm i. Det vil virke som en beskyttende dyne, i tilfælde af vi får en hård vinter, og så vil komposten være omsat og klar til at give busken næring om foråret.
Beskæring af sommerfuglebusk
Det er ret enkelt at beskære sommerfuglebusken. Den beskæres i foråret omkring april. Den beskæres både for at skabe en mere kompakt busk med rig blomstring og for at fjerne eventuelt døde grene, hvis der har været hård frost. Døde grene kan blive kilde til svampeangreb, hvis de ikke fjernes.
Busken kan tåle en kraftig beskæring. Det vil sige, du kan klippe den ned til ca. 30 cm over jorden, 15 cm for de lavere sorter. De friske skud vil så komme igen fra bunden, og busken bliver ikke så voldsom i sin vækst.
Hvis du gerne vil bevare noget højde på busken, kan du lave en beskæring over to sæsoner. Beskær hver anden gren ca. 30 cm over jorden, men lad resten stå. Næste år beskæres de andre grene.
Sommerfuglebusken som invasiv art
Sommerfuglebusken findes oprindeligt i Kina, men den klarer sig så godt i Danmark, at Miljøstyrelsen har klassificeret den som invasiv art. Det vil sige, den kan sprede sig i den danske natur og udkonkurrere hjemmehørende arter.
Det er dog heldigvis ikke alle sorter, der danner spiredygtige frø. Mange af de nye sorter er sterile. Er du ikke klar over, om der er risiko for, at dine sommerfuglebuske spreder sine frø, kan du klippe de visne blomster af. Så sikre du dig, at dens frø ikke bliver spredt.
Flytning af sommerfuglebusk
En sommerfuglebusk er ikke glad for at blive flyttet, da den allerhelst bare vil blive stående samme sted. Beskærer du den hvert år, vil du ikke opleve problemer med, at den bliver for stor, men er det fordi du gerne vil formere din sommerfuglebusk, så du kan få endnu en busk, kan du læse mere i næste afsnit.
Formering af sommerfuglebusk
Den nemmeste måde at formere din sommerfuglebusk på, er ved at tage stiklinger af den store busk og plante dem i en potte, så de kan få lov til at danne sig et større rodnet, og når de har vokset sig større kan du plante dem ude i haven.
Du kan passende lave dine stiklinger af sommerfuglebusk, når du er i gang med at beskære den i april. Så vil de også kunne nå at lave rødder og blive plantet ud i løbet af sommeren.
Det er dog bedst at udplante dem inden sommeren, så de kan nå at danne et godt rodnet inden vinteren.
Den sikreste måde, at få endnu en sommerfuglebusk i haven, er dog at købe en ny. Det kan du bl.a. gøre hos plantetorvet.dk, hvor de leverer dem til dig hurtigt i potter.
Sygdomme og skadedyr
Sommerfuglebuske bliver heldigvis ikke rigtig angrebet af sygdomme. Hvis du ser nogle visne grene, er det nærmere skader fra frosten, og du skal bare klippe dem af.
Der er heller ikke mange skadedyr, der angriber sommerfuglebuske. Det er sket, at voksne sommerfugle har fundet på at lægge æg på planten, normalt foretrækker de dog hjemmehørende værtsplanter til deres larver. Larverne vil så gå i gang med at spise bladene. Men det er jo for at få flere sommerfugle, vi planter busken, og planten vil bare sætte nye blade.
FAQ
Er sommerfuglebusk flerårig?
Ja, sommerfuglebusken er flerårig. Planten kan god fryse ned i hårde vintre, men den vil så skyde igen fra bunden.
Hvornår skal man klippe en sommerfuglebusk ned?
Det er en god idé at vente med at klippe sommerfuglebusken ned, til frosten er overstået omkring april.