Sommerfuglebusk til haven – guide til plantning og pasning af din sommerfuglebusk

En sommerfuglebusk er en af de smukkeste buske, som du kan have i haven. Den findes i mange flotte farver, og så lokker den masser af liv til haven med dens skønne duft. Som navnet antyder, så tiltrækker denne busk nemlig mange sommerfugle. Læs mere om, hvordan du får sommerfuglebusken til at trives i din have.

Sådan planter du din sommerfuglebusk:

  1. De kan både plantes om foråret og om efteråret
  2. Grav et hul, som er både dybt og bredt, og husk at løsn jorden i bunden af hullet
  3. Placér planten i hullet, så den passer i højden
  4. Vand planten godt inden du dækker til med jord. Vandet skal komme helt ind til rødderne
  5. Fyld hullet helt op med vand, og når det er trukket ned i jorden, fyldes hullet op med jord
  6. Efterfølgende, trædes hullet fast omkring busken

Populære Sommerfuglebusk sorter

Sommerfuglebusk – Black Knight

Dette sommerfuglebusk får mørkviolette blomster, som er mellem 10 og 25 cm lange og dufter skønt! Bladene er grågrønne og lancetformede. Den blomstre i de varmeste sommermåneder fra juli til september. Det er en stor busk, som kan blive op til 2-3 meter høj og bred. I forhold til placering er det vigtigt, at den får en solrig plads i haven. Den er hårdfør og passer perfekt i de danske haver.

Denne busk bliver leveret til dig i potte, hvor den har en størrelse på 30-40 cm

Hvid sommerfuglebusk – White Profusion

Smuk og velduftende hvid sommerfuglebusk med grågrønne balde, som bliver mellem 2 og 3 meter og i bredden bliver den mellem 1,8 m og 2,5 m. Den blomstre fra juli til september, og skal placeres i sol.

Busken sælges i potte og bliver leveret, hvor den har en størrelse på 30-40 cm.

Sommerfuglebusk – Ellens blue

Ellens Blue er en populær sommerfuglebusk, og har en skøn blå farve. Den er også velduftende, og blomstre fra juni til september. Busken bliver mellem 1 – 2 meter høj og 1,2  – 1,5 m bred. Desuden skal den placeres i sol, og trives bedst i næringsrig og veldrænet jord. Den passer perfekt til den danske have, da den er hårdfør. Du kan også plante den i en stor krukke.

Dværg(mini) sommerfuglebusk – Petite Buddleja “White Snow”

Dette er en mindre hvid sommerfuglebusk, som passer til den mindre have, krukker eller en balkon. Den dufter skønt, har de velkendte cremefarvede og store blomster og tiltrækker sommerfugle! Derudover er den mere kompakt og lille i blomstringen, men har stadig de store blomster. Blomstringstiden er lang, da den blomstre helt fra juni til oktober. Dette er altså en skøn sommerfuglebusk til den mindre have. Når du modtager denne i posten, har den en højde på 40-50 cm.

Sommerfuglebusk – Royal Red 

Denne gang en smuk sommerfuglebusk med mørkrosa blomster, som bliver mellem 10 og 25 cm lange og grågrønne lancetformede blade. De er meget velduftende og tiltrækker mange skønne sommerfugle. Den blomstre fra juli til september, og busken bliver mellem 2 – 3 meter høj og bred. Planten er fuld hårdfør, men den skal placeret et solrigt sted i haven.

Placering af sommerfuglebusk i haven

Placeringen er vigtigt for en sommerfuglebusk trivsel. Busken skal placeret et solrigt sted i haven, hvor der er plads og luft omkring planten. Det ville være en god idé at placere planten inde på midten af græsplænen, men på den anden side er det også vigtigt, at den ikke står et sted, hvor den er udsat for meget vind. Det er vigtigt, at planten står i læ. Buskens grene er nemlig rimelig tynde, så står den i vind, kan de nemt knække.

Pasning af sommerfuglebusk

Sommerfuglebusken er utrolig nem at passe og vedligeholde. Den kræver faktisk ikke særlig meget, så længe, at du giver den de bedste vilkår for vækst. Disse forhold kan du læse mere om her.

Hvilken jordbund trives sommerfuglebusken i?

Sommerfuglebusken er faktisk ikke særlig svær at få til at trives, og har heller ikke specifikke ønsker til jordbunden. Ganske almindelig havejord er helt fint for busken. Det er dog bedst, at jorden er mere tør end våd og tung. Har du en våd og tung jord, kan du med fordel blande enten sand og grus i jorden eller spagnum, da du på den måde kan sikre dig, at jorden er tilpas drænet.

Vanding af sommerfuglebusk

Som nævnt, kan sommerfuglebusken altså bedst lide en tør jord. Det betyder, at den faktisk ikke behøver særlig meget vand, når først den har dannet sig et godt rodnet i jorden. Den får typisk vand nok fra naturen side. Er sommeren både varm og tør, kan det være en god idé at give den noget vand, og specielt hvis du ser at den trænger til vand. Husk altid at vande om aften, hvor fordampningen er laves.

Gødning af sommerfuglebusk

Du kan med fordel gøde sommerfuglebusken med en normal havegødning omkring maj, lige inden busken skal til at blomstre. Det vil hjælpe blomstringen på vej. Denne have- og grøntsagsgødning vil være en god idé at bruge. Du får 5 liters gødning, som er lugtfri og tilføjer de næringsstoffer som sommerfuglebusken har brug for.

Beskæring af sommerfuglebusk

Beskæring af sommerfuglebusken er faktisk ganske vigtig, hvis du ønsker en flot blomstring. Klipper du den ned til omkring 30 cm for de høje sommerfuglebuske, så vil du sikre både en kompakt og rig blomstring i den kommende sæson, men det kræver, at du gør det omkring april måned. Det må nemlig ikke være for tidligt eller for sent. Gør du det for tidligt, kan du risikere, at der stadig er nattefrost, og hvis du gør det for sent, så kan du komme til at ødelægge blomstringen. Men det er vigtigt, at den bliver beskåret.

Har du en dværg (mini) sommerfuglebusk, kan du beskære den til omkring 15 cm.

Vinterdækning af sommerfuglebusk

Sommerfuglebusken kan godt klare en vinter med lidt frost, men du kan med fordel lægge et lag granris eller flis rundt om den, så rødderne ikke fryser fuldstændig. Du kan læse en artikel om flis her(INDSÆT LINK), så du kan vælge den flis, der passer bedst til din have.

Vinterdækning af sommerfuglebuske i krukker

Som med de fleste andre krukker, skal disse opbevares et frostfrit sted om vinteren. Den kan ikke tåle at stå ude hele vinteren. Rødderne er nemlig mere udsatte i krukker, og det vil derfor ikke være nok at dække den. Opbevar krukken et kølig sted – endelig ikke for varmt.

Flytning af sommerfuglebusk

En sommerfuglebusk er ikke glad for at blive flyttet eller delt, da den allerhelst bare vil blive stående samme sted. Beskærer du den hvert år, vil du ikke opleve problemer med, at den bliver for stor, men er det fordi du gerne vil formere din sommerfuglebusk, så du kan få endnu en busk, kan du læse mere i næste afsnit.

Formering af sommerfuglebusk

Den nemmeste måde at formere din sommerfuglebusk, er at taage stiklinger af den store busk og plante den i en potte, så den kan få lov til at danne sig et større rodnet, og når den har vokset sig større kan du plante den ude i haven. Det er dog bedst at udplante den inden sommeren, så den kan nå at danne et godt rodnet inden vinteren.

Den sikreste måde, at få endnu en sommerfuglebusk i haven, er dog at købe en ny. Det kan du bl.a. gøre hos plantetorvet.dk, hvor de leverer dem til dig hurtigt i potter.

Sommerfuglebusk i krukke

Ønsker du at have en sommerfuglebusk i en krukke, så er det ikke noget problem. Af praktiske årsager vil det dog være bedst at vælge en dværg (min) sommerfuglebusk, som får en højde på omkring de 100 meter.

Vi har allerede vist dig en dværg sommerfuglebusk nemlig, Petite Buddleja “White snow”, men der findes flere. Buddleja Flutterby Petite “Tutti Frutti” er et godt bud med dens rosarøde blomster, som bliver 10 – 20 cm. De har en dejlig duft, og de blomstre fra juni til september. Bladene er grågrønne og lancetformede, og busken bliver 50 – 100 cm høj og 30 – 50 cm bred. Den passer perfekt i en krukke i haven eller på en balkon.

Sommerfuglebuskens blomstring og højde

Sommerfuglebusken blomstre typisk fra omkring juni til september – maks oktober måned. Som du har set her i artiklen, findes sommerfuglebusken i forskellige farver og typer, men ens for dem alle er stort set formen og størrelsen på blomsten. Blomsterhovederne er typisk mellem 10 og 25 cm.

Selve sommerfuglebusken findes sådan set i to størrelser; dværg (mini og normal størrelse. Dværg (mini) sommerfuglebuske bliver der omkring 1 meter høj, og i modsætning kan den klassiske sommerfuglebusk blive op til 3 meter høj.

Køb af sommerfuglebusk og pris

Du kan købe sommerfuglebuske over nettet meget enkelt, og så bliver de endda leveret direkte til døren. Plantetorvet.dk sælger sommerfuglebuske i potter, hvor de typisk er omkring 40 – 50 cm høje når du modtager dem. Du får også mængderabat alt efter, hvor mange du køber. Der er altså flere fordele ved at købe sommerfuglebuske over nettet.