Spirea er en smuk og alsidig busk, der blomstrer i april til maj. Den er en af de mest populære hækplanter i Danmark på grund af blomstringen, der er overdådig, og dens velvillighed til at vokse under mange forskellige forhold. En spireahæk kan bruges som en flot og tæt afskærmning i haven eller som en god rumdeler i en stor have. Når hækken er afblomstret, vil den stå med grønne blade hele sommeren.
Spirea er en prydbusk, der får rigtig mange smukke blomster, der vokser i små skærme. Der findes sorter med hvide blomster, forskellige nuancer af pink og rosa blomster. Den findes med overhængende vækst og med mere opretstående grene.
Og selvom spirea bruges som hæk, kan den dog ikke bruges som klippet hæk, ligesom liguster, bøg eller taks. Den skal helst vokse naturligt. Den skal have plads til at brede sig på, men så vil den også belønne dig med et stort blomstervæld. Det vil være en hæk som bier, sommerfugle og andre insekter elsker.
Vil du også gerne have en blomstrende hæk, der er fuld hårdfør i Danmark? En hækplante du ikke behøver at klippe, og som ikke kræver meget pasning? Læs mere om hvordan du får succes med din spireahæk i vores guide til spirea.
Valg af spireahæk
Når du skal vælge, hvilken en af de forskellige sorter af spirea du vil bruge til din hæk, kan du starte med at bestemme dig for, hvilken farve blomsterne skal være. Skal din hæk have hvide blomster, rosa eller pink? De pink sorter får ofte lidt færre blomster end de hvide sorter. Nedenfor ses nogle af de mest populære sorter.
-
Spirea ‘Anthony Waterer’
bliver fx kun 0,5 – 1 m høj og får pink blomster
-
Spirea vanhouttei
Sorten kaldes også buketspirea og bliver op til 2 m høj og har hvide blomster.
-
Spirea betulifolia
Bliver omkring 1 m høj, får runde skærme af hvide blomster og det smukkeste gyldne efterårsløv.
-
Spirea ‘Grefsheim’
Sorten kaldes også snedrivebusk, bliver 1 – 2 m høj, får overhængende grene med mange blomster, der dækker næsten hele grenen.
Der er mange flere sorter af spirea at vælge fra, alle med en fantastisk blomstring.
Placering af spireahæk
Nogle sorter af spirea har en overhængende vækst. Har du valgt denne sort til din hæk, er det vigtigt, at den har plads nok til at vokse på. Den kan nemt blive over 1 meter bred og noget højere end det.
Spirea trives bedst i en veldrænet jord, der er rig på næringsstoffer. Den foretrækker en let sur jordtype, men kan sagtens vokse i almindelig havejord.
Spirea blomstrer mest i fuld sol eller halvskygge og bliver ikke til ret meget i fuld skygge. Den kan godt overleve i fuld skygge, men væksten bliver åben, og blomstringen bliver ringe.
Plantning af spireahæk
Hvis du vil plante en spireahæk, er det bedst at gøre det om efteråret, så planten kan nå at etablere sig inden foråret, inden den skal til at sætte blade og fokusere på blomstring. Planter du din spireahæk i det tidlige forår, skal du regne med, at du skal vande hækken oftere end ved en efterårsplantning.
Barrodsplanter
Ofte vil du modtage dine spireaplanter som barrodsplanter. Det er væsentligt billigere, når du skal bruge flere planter til din hæk. Skal du bare bruge en enkelt plante eller to, kan de købes i potter hele året.
Når du modtager hækplanterne som barrodsplanter, skal de gerne plantes senest et døgn efter, du har fået dem hjem. Kan du ikke plante dem med det samme, kan du sætte dem i indslag, altså plante dem midlertidigt i bundter.
Forberedelser til plantning
For at sikre dig at du har nok planter til hele din hæk, kan du tjekke, hvor bred den sort af spirea, du har valgt, bliver. Antallet af hækplanter du vælger at sætte, kommer også an på, hvor tæt du ønsker din hæk. Der anbefales normalt 2 – 4 hækplanter pr. løbende meter.
Har du valgt en mindre sort og gerne vil have en tæt hæk, er 4 planter pr. løbende meter bedst, men har du valgt en bred sort, kan du nøjes med 2 planter pr. løbende meter.
Når du skal grave ud, kan du vælge at grave en rende i hele hækkens længde eller grave individuelle huller til hækplanterne. Men før du går i gang med at grave, kan det betale sig at spænde en snor op mellem to yderpunkter, så du er sikker på, at planterne kommer til at stå på en lige række. Grav hullerne eller renden bred og dyb nok, til at spireaens rødder kan være der, uden at de bøjes. 40 cm bred og 40 cm dyb skulle være nok, alt efter størrelsen på din hækplante.
Spirea skal ikke have gødning den første sæson efter plantning, men er den eksisterende jord næringsfattig og dårlig, kan du blande noget jordforbedring i den. Jordforbedring kan fx være sand, hvis jorden er leret eller ler og harpet muld, hvis din jord er sandet. Men har du almindelig havejord, kan den eksisterende jord sagtens bruges.
Når det er tid til at plante, kan du med fordel sætte planterne i en spand vand en halv times tid, inden de skal plantes. Vælg også gerne en overskyet dag at plante, da barrodsplanter nemt kan tørre ud.
Plantning
Plantningen af din hæk foregår ved at sætte planterne i plantehullet. De skal stå i en højde, så roden er dækket. Du kan se på rodhalsen, hvor dybt den tidligere har stået, ved at se på hvor barken bliver grovere.
Fyld hullet op med jord og træd forsigtigt jorden fast omkring planten. Vand planten grundigt. Har du plantet din hæk om foråret, er det vigtig, du vander din hæk jævnligt. Har du plantet om efteråret, behøver du ikke vande så ofte før til foråret.
Pleje af spireahæk
En etableret spireahæk kræver ikke meget pasning. De første par sæsoner, efter plantning, er det bedst at blive ved med at vande dine hækplanter. Giv masser af vand på en gang, så jorden bliver mættet, og rødderne på din spirea lærer at søge nedad efter vand. En ældre spireahæk kan overleve tørre perioder, men du kan med fordel vande hækken i varme og tørre sommermåneder.
Gødning
Det er ikke nødvendigt at gøde en nyplantet spireahæk. Spirea er en nøjsom plante, og rødderne på de nye planter tåler ikke for meget gødning. Ser hækken dog lidt træls ud, kan du give den lidt gødning. Ældre buske kan godt lide en mindre omgang omsat kompost efter blomstring. Pas dog på ikke at gøde hækken for meget.
Beskæring af spireahæk
Spirea er bedst egnet som uklippet hæk. En spireahæk er smukkest, når den får lov til at vokse naturligt. Den har ikke godt af at blive klippet ofte. Det er derfor ikke nødvendigt, at klippe hækken hvert år.
Sommerbeskæring
Synes du alligevel din spireahæk er blevet for stor, eller er den blevet bar forneden, kan du klippe den, når den er afblomstret om sommeren. Det skal gøres efter blomstringen, og ikke senere, da det kan påvirke blomstringen næste år.
Dette skal dog ikke være en egentlig beskæring. Hækken skal bare have en studsning. Du kan klippe spirea ved at klippe nogle af de overhængende grene, der er blevet for store.
Vinterbeskæring
Ser din spireahæk træls og bar ud forneden, kan du vælge at lave en kraftig foryngelsesbeskæring om vinteren. Det kan gøres på to måder.
Du kan klippe hækken ned til 20 cm og lade den skyde på ny fra bunden af. Det tager en sæson eller to, inden den kommer til at fylde lidt igen og få mange blomster, men så er det også som om, du har fået en ny hæk.
Du kan også vælge at gøre det gradvist ved at fjerne en fjerdedel af de tykkeste grene 5 cm over jorden i januar – februar. I april, inden hækplanterne får sine grønne blade, klipper du siderne på din spireahæk, ligesom du ville gøre ved enhver anden hækplante. Det gøres, så der kan komme lys til bunden af busken, og den kan skyde på ny.
Næste år foretages samme klipning af din spireahæk, indtil alle grene er blevet fornyet, og din spireahæk igen er tæt og har overhængende grene. Derefter behøver den ikke at blive klippet igen de næste mange år.
FAQ
Hvordan ser spirea ud om vinteren?
Spirea er en løvfældende busk. Det vil sige, den mister sine blade i løbet af efteråret, og de brune grene står nøgne hen til foråret. Spirea er dog en af de første buske til at skyde om foråret, så det varer ikke længe, inden der igen er blade på den, og står den i fuld sol, får du snart en fantastisk blomstring.
Kan jeg bruge spirea til andet end hæk?
Det kan du bestemt. Fordi spirea får så mange smukke blomster, og de forskellige sorter har sådan en harmonisk vækst, egner den sig fint som solitær prydbusk. Placer den i et bed på græsplænen for at bryde den grønne flade, eller brug den som et blomstrende fyld i et vildt busket. Spirea behøver ingen klipning, så den kan også stå på ufremkommelige steder, hvor den vil lyse op med sin overdådige blomstring.