Stikøkse – Se sammenligning af de bedste stikøkser (2022)

Står du og skal have bygget en carport, en overdækket terrasse eller måske en pergola? Så er det en rigtig god idé at anskaffe dig en stikøkse til at tilpasse tapsamlinger og udsparinger for at sikre dig det mest præcise resultat, der vil holde i mange år. Det er nemlig svært at lave disse præcise tilpasninger med andre værktøjer, da stikøksen arbejder langsomt ind i træet, så du har nemt ved at styre processen.

For at gøre det nemt for dig at finde din næste stikøkse, har vi lavet en test af de bedste stikøkser på markedet lige nu, som passer netop til dit byggeprojekt.

Se også: Havefræser Test (2021) → De 9 bedste havefræsere samlet ét sted

Hvis det er allerførste gang, at du skal i gang med en stikøkse, har vi lavet en guide til dig omkring hvad man præcis bruger stikøksen til og hvordan du sikrer dig at du vælger den bedste økse til dit projekt.

#1 Stubai Stikøkse – Bedste stikøkse i test

Stikøksen fra Stubai har en høj fleksibilitet. Øksen er produceret af Stubai, som er kendt for deres produkter af særdeles høj kvalitet.

  1. Stikøkse af høj kvalitet
  2. Kraftig og høj fleksibilitet
  3. God til afstikninger af mindre tapsamlinger

Derfor skal du vælge Stubai Stikøkse

Denne stikøkse fra Stubai er kraftig og har en høj fleksibilitet i skaftet, som gør den nem at bruge i fra forskellige stillinger og i hjørner. Stikøksen er god til dig der ønsker at bruge stikøksen til afstikninger af mindre samlinger.


#2 Kirschen stikøkse – bedste stikøkse til små overflader

Stikøksen fra Kirschen er er god til præcis glatning af små overflader. Kirschen er et tysk firma, der med mere end 155 år i branchen, producerer redskaber og værktøj af høj kvalitet, godt håndværk og deres særlige design.

  1. 450 mm lang
  2. God til at lave præcise glatninger af små overflader
  3. God kvalitet

Derfor skal du vælge Kirschen stikøkse

Stikøksen fra Kirschen er 450 mm lang og er til dig, der ønsker en god stikøkse, der kan lave flotte, præcise glatninger af små overflader.


En stikøkse, er også kaldet en stødøkse, er et gammelt tømrerværktøj, der generelt bruges til tilpasning af tapsamlinger. Tapsamlinger er forbindelsen af to stykker træ, eksempelvis bjælker eller brædder. Stikøsen er rigtig god at have til at opnå det bedst mulige resultat ved tilpasning af tapsamlinger og udsparinger.

En stikøkse kan altså ikke bruges til at hugge eller kløve brænde med. Stikøksen har et langt og smalt jernblad og et mindre skaft. Skaftet kan enten fås ligestellet eller med en krumning.

Sådan bruger du en stikøkse

En stikøkse anvendes ved at du skubber jernet ind i bunden af de dybe udsparinger, hvor at bladets lange længde gør, at du kan nå dybt ind i udsparingerne med en rigtig god kontrol under processen. Du kan derved skubbe jernbladet frem og tilbage. Dette gør at du forsigtigt kan fjerne overskydende materialer. Derefter, fungerer stikøksen som en høvl, da du fjerner det overskydende materiale, indtil den pågældende udsparing er, som du ønsker den. Stikøksen giver dig altså mulighed for stille og roligt at arbejde dig mod det ønskede resultat, uden det bliver gjort for hurtigt og voldsomt, og risikere at ødelægge udspartlingen, så det ikke passer.

Stikøksen er ideel at bruge når du bygger pergolaer, carporte og overdækkede terrasser for at sikre at det holder i mange år fremover, da du kan lave så præcise udsparinger, som muligt.

Vælg den bedste stikøkse for dig

Det er vigtigt at du sætter dig ind i hvad du skal bruge stikøksen til. Overvej hvor meget du kommer til at bruge den. Hvis ikke du blot skal bruge stikøksen til et lille projekt, kan man godt få den til en lav pris. Prisen afhænger af bladets længde og bredde. Dette afhænger naturligvis af hvilket byggeprojekt du skal i gang med, da nogle større materialer vil kræve et større blad. Tænk også over hvilket greb, der passer bedst til dit byggeprojekt, og samtidig den størrelse, der føles mest håndterbar for dig. Dette gør, at du har en bedre føling med redskabet samt en bedre kontrol over øksen, når du skal i gang med tilpasningen af tapsamlinger.