Stubfræsning (mini-guide) – Hvordan fjerner du en træstub?

Hvis du har en stor træstub eller måske flere, så er en manuel opgravning både tidskrævende og fysisk hårdt arbejde. Og ikke noget der er super sundt for ryggen, for det kan mærkes i mange dage efter. Når graveriet endelig kommer helt under stubben, hvilket kræver mange øksehug gennem rødder, skal stubben også op af hullet – Og sådan en stub vejer som et ondt år.

Hvis du vil undgå et besøg ved kiropraktoren, er der heldigvis andre løsninger. Her er den nemme løsning, stubfræsning som du kan få foretaget af fagmand i dit lokalområde.

Læs mere om stubfræsning og andre løsninger til hvordan du fjerner en træstub i denne mini-guide.

 

Få 3 uforpligtende tilbud på opgaven – nemt & hurtigt

3byggetilbud opgaver til haven

 

Hvad er stubfræsning?

Den nemmeste, hurtigste og dyreste løsning til at fjerne en irriterende træstub i haven og generelt træfældning, er at hyre en professionel til at lave en stubfræsning.

Stubfræsning foretages ved at bruge en stubfræser der vel nærmeste er på en størrelse med en lille havetraktor. Stubfræseren fræser omkring 30-40 cm. under terræn, så den øverste del af træstubben fræses i stykker.

Se også: Havefræser Test (2021) → De 9 bedste havefræsere samlet ét sted

Ved en stubfræsning vil fræseren raspe træstubben, så der skabes små stykker flis. Dette  sammen med muld, er mere eller mindre eneste bevis på at der stod en stor træstub.

Se videoen her hvordan en stubfræsning foregår:

 

Hvad er en stubfræser?

En stubfræser kommer i mange forskellige former og størrelser, hvor funktionen dog er ens på alle modellerne.

Stubfræseren med store gummihjul er omkring 90 cm. så den har mulighed for at komme ind og fræse de fleste steder. Der sidder en rund klinge med skarpe savklinger monteret. Disse roterer rundt og fræser sig igennem roden med savklingerne.

 

Hvorfor vælge stubfræseren?

Der findes også andre løsninger til hvordan du kan fjerne en træstub, hvor f.eks. en lastbil med grab kan tage en stub med rod. Det er dog en rigtig dyr løsning i sammenligning:

  • Stubfræseren er en nem og relativt billig løsning
  • En løsning der får gjort arbejdet hurtigt
  • Stubfræseren efterlader ingen skader i haven
  • Du kan hurtigt få planter eller græs til at gro hvor stubben stod
  • Du kan bruge en stubfræser stort set alle stder
  • Du kan bruge den træflis som den efterlader, i dine bede

 

Pris for stubfræsning af fagmand?

Det koster selvfølgelig penge at hyre en professionel til at foretage arbejdet, frem for at leje en stubfræseren i byggemarkedet og foretage arbejdet selv.

Prisen for at fjerne en træstub ligger på mellem 500-5.000 kr. pr. træstub. hvor priserne varierer alt afhængig af arbejde, kørsel, oprydning, miljøtiltag, materialer osv.

Der findes andre billige løsninger der dog ikke giver dig samme mulighed for at anlægge græs eller lignede lige med det samme, hvor stubben stod.

Se også: Tips til beskæring, træfældning og ordne hækken på den rigtige måde

 

Brug plastik til at fjerne træstubben?

Du kan faktisk fjerne en træstub ved hjælp af at dække stubben med plastik. Det er ikke en hurtig løsning. Der kan gå op til 3 år før stubben er væk, men det virker dog. Problemet er, at det kræver en del arbejde af dig.

Du skal fjerne jorden omkring stubben, og dernæst skal du fjerne stubben ca. 10 cm. ned i jorden. Det betyder, at du skal have fjernet rigtig meget jord. Og brug af motorsav dernede kan både ødelægge motorsaven, men der vil også kunne ryge masser af sted og andet rundt.

Når du har skåret stubben godt ned under jorden, pakker du stubben ind i sort plastik og putter jord på, så stubben er omsluttet af plastik. Hvis du har gravet langt nok ned, kan du så græs ovenpå og stubben nedbrydes under græsset.

 

Salpetersyre?

Der findes stadig folk der holder fast i metoden med brug af salpetersyre til at fjerne en træstub. Eftersom det er en meget kraftig syre, så kan det selvfølgelig godt nedbryde en træstub og alt andet i området. Men det vil tage rigtig mange år, og det er en ret farlig kemikalie at lege rundt med i en have for dig og andre mennesker.

 

Rodfræsning?

Stubfræsning er den hurtigste og bedste måde til at fjerne en genstridig træstub. Problemet ved stubfræsning selv om stubfræseren kommer godt ned i jorden, er, der sagtens kan være irriterende rodsystemer i jorden. Her vil en rodfræsning i et område godt rundt om stubben, være med til at fjerne store rødder der når de bliver nedbrudt, vil give sætninger i jordoverfladen.

En kommentar til “Stubfræsning (mini-guide) – Hvordan fjerner du en træstub?”

Der er lukket for kommentarer.