Hus

Bygge nyt typehus? Tænk haven ind ved nybyggeri (fra start af)

Denne side er reklamefinansieret / affiliate

Skal i til at bygge nyt typehus? Glem ikke haven men tænk haven ind ved nybyggeri fra start af. Det at bygge hus kræver meget. og kan være stressende. Her er overskud til at sætte selve udformningen på fra start af, måske noget der ligger på et meget lille sted.

Men helheden ved at finde din hustype i typehus som ved Vendia-Huset i Nordjylland hvor du kan søge inspiration, og så tænke smart med have og miljø, giver dig så meget. Du skal højest sandsynlig bo her i mange år frem, og måske stifte familie. Her gælder det om at være glad for, at helheden er der fra start frem for at skulle arbejde det ind gradvis over årene.

Bæredygtig?

Især i vores tid med klimaforandringer der bryder gamle regler op omkring have, årstid, vejr og klima, så skal du selvfølgelig tænke giftfri og bæredygtighed.

Miljøvenligt der koster lidt mere her og nu, vil være det økonomiske smarte på sigt.

Energiforbruget med optimal isolering i huset vil være økonomisk gavnligt.

Opvarmning i form af fjernvarme, jordvarmeanlæg , pumper eller solceller er en anden overvejelse. Her har fjernvarme ikke den store indflydelse på haven, hvilken jordvarmeanlægget der bruger små rør der ligger ud i haven, har. Helt ligesom med solceller, så skal nogle varmekilder måske tænkes ind i udformningen af din nye have.

Regnvandet er en anden miljømæssigt overvejelse som skal tænkes ind i havens udformning i sammenhæng med huset.

Regnvand?

Hvordan man end vender og drejer det, så er regnvandsproblemer noget du skal forholde dig til. Det gør sig selvfølgelig også gældende når du bygger nyt hus.

Hvordan er grunden i forhold til at vandet kan sive væk. Hvor vil det være smart at anlægge flisebelægning i forhold til terrasse, indkørsel og andet, så du ikke står med eventuelle oversvømmelser.

Faskine som er en sivebrønd, vil blive pålagt dig at anlægge på et eller andet tidspunkt. Derfor vil det være et selvmål ikke at få lavet dette, især på en byggegrund.

Sivebrønde er gravet ned, men hvis du ønsker den naturlige have der fremstår smart, kan du overveje at have en synlig faskine. Her kan du bygge stensætning og lave bed omkring, der kan danne et hyggeligt rum i haven.

I forhold til huset, kan du også overveje at invester i et grønt tag, som er en dyrere løsning men miljømæssigt i forhold til regnvandet, den smarte og kloge investering. Hvis det står godt til husets udformning, kan du med fordel lege med at skabe rum i haven, som står godt til taget.

Genbrug af regnvand?

Genbrug af regnvandet er selvfølgelig også det økonomiske og miljømæssige valg du skal overveje. Her kan det være genbrug til at vande haven, men det regner dog for meget i Danmark til, at du kan opsamle og opbevare da det kan blive svært at bruge så meget vand til en helt almindelig husgrund.

Alternativet til genbrug af regnvandet er, at anlægge genbrugsanlæg der kan bruge vandet til toiletskyl og tøjvask. Her er reglerne fra Miljøstyrelsen dog ret specielle.

Kompost

Hvis din have skal være en nyttehave, som samtidig kan være en prydhave, så tænk ind fra starten. En kompostbunke er det smarte og økologiske valg, som du bør have. Hvis du elsker at gå i haven, så skal haveaffaldet væk. Hvorfor ikke genbruge det, som både sparer dig penge på kompost. Derudover, så sparer det også tiden det tager at køre på genbrugspladsen, hvilket faktisk kan være ret meget.

Tænk en flot og naturlig kompostbunke ind, der kan bygges i naturlige materialer eller måske i sten i samme farve som huset. Her er placeringen af kompostbunken rar at kende, hvor en muret omkransning nok kan laves ret hurtigt at selv samme håndværkere som bygger huset.

Træer og bevoksning?

Tænk træer og bevoksning ind fra start af, hvor du skal huske at træerne vokser med tiden. En forkert placering af træerne giver meget arbejde med fældning, hvis træet med tiden vokser og stjæler lyset til køkken eller stue.

var indholdet nyttigt for dig?
Sending
User Rating 5 (1 vote)

Giv dit besyv med