Tips til design af haven – Hvordan og hvad skal du tænke over?

Haven er et fantastisk sted at opholde sig, men det kræver arbejde og planlæggelse at få den flotte have med lækre rum og oplevelser.

En have der giver dig små hyggelige rum i forskellige karakter og et diskret bombardement af sanserne, kræver tips til design af haven og anlæggelsen af dit design. Her kan det være, at i har et nybygget hus uden have, eller et ældre hus hvor haven kræver en overhaling.

Tema til haven?

design en flot have med god skitsering

Den gode oplevelse med masser af dufte, farver og rum kan få enhver størrelse have til at virke stor. Haven skal dog også være praktisk i forhold til det, som du ønsker. Her er det rette tema det første valg du skal gøre dig.

For at kunne designe en have, skal du selvfølgelig have nogle ønsker implementeret. Her skal du tænke over, om haven skal være børnevenlig, hvis i har små børn eller måske påtænker det. Her skal der ofte findes plads til mange forskellige ting, som enten skal være fritstående med plads eller implementeres som en del af ”naturen” i haven. Gynger, legehuse, sandkasse, trampolin og andre ting, er nogle af de ting der ofte giver meget glæde for børnene, men meget arbejde i anlæggelse for forældrene.

Måske i ønsker den selvforsynede have frem for den børnevenlige? Derudover, så ønsker de fleste plads til de hyggelige pladser der giver ro. Det kan være terrasse området, plads med en bænk eller steder til afslapning hvor du kan sidde og fordybe dig i havens ro.

Det kan også tænkes at du vægter indtryk og oplevelser med mange forskellige planter og træer i haven højest. Og vil have en have der primært består af alle de mange lækre indtryk. En kombination af forskellige temaer sammen med den lille eller store græsplæne er dog det, de fleste af os ønsker.

Vedligeholdelse af haven fremefter, skal du også tage højde for i design fasen for mange planter kan betyde meget ukrudt, der skal holdes nede, hvis du ikke sørger for bunddække planter eller måske vælger småsten til belægning i have og indkørsel.

Skitse til haveplan

skab de flotte planter i dit havedesign

Den sjove men også store og afgørende opgave er skitseringsprocessen. De store linjer i haven er den kreative proces før selve anlæggelsen af haven. Alle kan tegne på et papir, men designet af din have er dog den vigtigste opgave. Den overordnet struktur af haven er nemlig afgørende for udseendet. Det er ikke svært for dig at grave en plante op op flytte den, men det er dog noget svære at flytte dine buske, træer, vandløb, legerum og andet der er plantet.

Den smarte valg?

Hvis du har nybygget hus eller skal lave de store linjer om i den ældre have, så skal du selvfølgelig lave et design først. Der findes mange gode tips til anlæg af have, men den hurtige, nemme og ofte også bedste løsning, er at bruge professionelle.

Brug en professionel anlægsgartner , hvor du både kan få hjælp med designfasen så du får de lækre staudebede, børneområder og lækre rum i den helt rigtige udformningen. Selve anlæggelse og beplantning er et stort arbejde, og det er også noget hvor du med fordel burde bruge en anlægsgartner, så haven bliver helt perfekt i udførelse.

Du kan selvfølgelig også selv lave en skitsering, der dog kræver en hel del arbejde og øvelse.

 

Få 3 uforpligtigende tilbud fra anlægsgartnere, som du kan vurderer stille og roligt

3byggetilbud opgaver til haven

 

Skitseringen

Du kan lave din egen skitsering, hvor brugen af gennemsigtig papir til den rigtige opmåling og ændringer er det smarte valg. Fast papir gør det umuligt at lave løbende ændringer indtil du er helt tilfreds. Det kan godt betale sig at købe noget manifold online til denne proces.

Start ud med den store struktur i linjer, rum og forløb af haven og glem alt om de små ting. Terrassen, græsplænen, det store træ og de store bede. Herfra kan du bruge et nyt papir til størrelserne lige under og så fremdeles. Gennemsigtig manifold er klart det bedste værktøj til denne proces.

En kommentar til “Tips til design af haven – Hvordan og hvad skal du tænke over?”

Der er lukket for kommentarer.