Tips

6 tips til havearbejde i oktober

Denne side er reklamefinansieret / affiliate

Når vi passerer september, så er efteråret så småt ved at indfinde sig. Og selv om klimaet ikke er helt “som dengang far var dreng”, så skal vi dog forberede os selv, huset, biler og selvfølgelig haven på, at vinteren kommer, og det er noget før serien der gjorde linjen “Winter is coming” berømt.

Her på Haveunivers giver vi dig 6 tips til havearbejde i oktober, som du bør få klaret før frosten, regnen, sneen m.m. overtager, og haven mere eller mindre går i vinterhi. Havearbejde kan udføres af dig selv, eller ved hjælp af en anlægsgartner som JRK Service i Hjørring og Aalborg, hvor du selvfølgelig skal vælge en lokal i den region, hvor du eller i bor.

De mange ting som du kan og bør få gjort i oktober, er, hvad du finder her nedenfor.

Slå græsset

Alt afhængig af vejret, så skal du ret ofte slå græsset den eller de sidste gange i oktober måned. Temperaturen må siges at være lidt omskiftelig, og 20 grader midt i oktober giver sig selv. Men temperaturen kan også værre meget lavere, og det er netop temperaturen der afgør, hvornår du skal græsset for sidste gang.

Helt ligesom du skal skifte til vinterdæk når temperaturen kommer under 6-7 grader, så vil græsset ikke vokse under denne temperatur, og derfor omsonst at klippe det.

Når du slår græsset for sidste gang, så undlad at klippe det under 4 cm.

Plant hæk, planter, træer m.m.

Efteråret er årstiden, hvor du skal plante hæk, træer, buske og diverse planter. En tommelfingerregel siger at september er tidspunktet, hvor du skal plante stauder, blomsterløg eller så nyt græs. Med tanke på klimaforandringer og den stigende temperatur, kan dette som regel også sagtens gøres i oktober.

Stedsegrønne planter bør plantes ud så længe jorden er 8-10 grader varm, hvilken plejer at holde hen i midten/slutningen af oktober. Hæk, buske og træer kan du plante helt hen i november.

Så hvis du har fri i efterårsferien, kan det tænkes, at der skal arbejdes hårdt i haven.

Beskær buske og frugttræer

Oktober arter sig ofte også temperatur mæssig, så du kan beskære frugttræer og buske. Hindbærskud der har båret i år, kan også fjernes da de ikke skyder i det nye år.

Grav knolde og løg op

Oktober kan gå hen og blive koldt, og så gælder det om at få gravet det frostsarte knole og løg op af jorden. Her kan det være Dahlia, gladiolus m.m. som ikke tåler frost. Disse bør opbevares i luftåbne kasser med sand eller tørv, du sætter et mørkt og køligt sted.

Du kan også sagtens flytte andre løg i oktober måned. Hvis du ønsker at lave bed om, kan du flytte de fleste typer løg.

Blomsterkrukker

Tøm dine krukker for sommerblomster og jord. Sæt dem et par centimeter over jorden, så du undgår at de revner og flækker ved at stå direkte på jorden. Det kan du gøre ved hjælp af en mursten, eller slet og ret sætte dem i haveskuret, drivhus eller andet sted, hvor du måske opbevarer andre ting for vinteren.

Kompost

Hvis du har en kompostbeholder eller kompostbunke, og denne er modnet til at kunne strøes ud, så er oktober også det perfekte måned for dette havearbejde.

Strø kompost ud omkring hæk, skovbundsplanter, bede hvor du kan strø et 5 cm. lag kompost ud i dine rosenbede ovenpå den eksisterende jord uden at kultivere, som kan være med til at beskytte mod frosten og samtidig gavne jordstrukturen.

Gav indholdet dig svaret?
Sending
User Rating 5 (1 vote)

Giv dit besyv med