Tips til udestue / havestue – Hvad og hvordan kommer man igang?

Overvejer du at købe en ny udestue eller havestue? Det kan heldigvis gøres ret nemt. Du kan bestille et samlesæt ved det lokale byggemarked, eller de mange online forhandlere, og inden længe – skal det ”bare” samles.

En udestue i ordets forstand, er en uopvarmet tilbygning til huset, der som regel består af glas måske med undtagelse af taget. Formålet er, at forlænge udelivet med et måned både i forår og efterår, hvor begrebet vinterstue, der er det samme, har som formål at sidde udendørs til vinter også.

Hvad er en udestue, havestue eller vinterhave?

skab det hyggelige rum med en havestue

Du har nok stødt på ordene udestue, havestue eller vinterhave, som allerede fortalt – mere eller mindre, er det samme. Vinterhaven er tiltænkt på samme måde som et drivhus, hvor solen opvarmer glasset. Her er taget også af glas, mens plastik ofte er alternativet til havestuen. I dag er forskellen dog udvisket. Udestuer er i dag stort set et ekstra rum i huset, hvor der bare bliver brugt mere glas end mursten i ydervæggen.

 

Udestuer og regler?

Der skal være minimum 2,5 meter til skel fra din udestue. Det er et krav du skal sikre dig er overholdt, for det er hørt før, at folk er blevet tvunget til at flytte udestuen.

Ifølge bygningsreglementet er der klar skillelinje mellem tilbygning og en udestue. Den klare forskel er, om udestuen er opvarmet. For så bliver udestuen betegnet som en tilbygning, hvor der følger krav som isolering, rumhøjde og andet, med.

Hvad end, der er tale om en opvarmet tilbygning eller uopvarmet udestue, så skal du søge skriftlig byggetilladelse til opførsel ved din kommune.

Den skriftlige ansøgning med placering, materialer, opbygning m.m. skal være godkendt, før du må gå i gang med opførsel af din udestue. Du skal også melde ved kommunen når den er opført.

 

Brug af udestue?

Gør det klart, hvad du/i vil bruge udestuen til, for det er afgørende for om størrelse, opvarmning, isolering m.m.

Her kan du overveje den smarte løsning med isolering ved tag, gulv og lavenergi-termoglas med varm kant, så kan du/i benytte udestuen stort set hele året rundt uden opvarmning.

 

Professionel eller gør det selv?

brug en håndværker til montering af udestue

Er du ferm med håndværk selv? De fleste har nok aldrig prøvet at sætte en udestue op selv, og hvis man ikke er handyman, er det et stort projekt at give sig i kast med.

Når du begiver dig ud i noget gør-det-selv med store ting som udestuer, så gælder det om at være realistisk om egne evner.

Du vil gerne have at det er stabilt, tæt og ser godt ud. Hvis du ikke selv er i stand til at skabe dette med hænderne, så er en tømrer den fornuftige investering. Der findes ikke noget værre end at have bestemt sig for en få en udestue, og så bliver den et irritationsmoment fordi tingene ikke er helt som tegningen så ud.

Den professionelle hjælp kan også klares nemt og hurtigt online ved hjælp af 3 byggetilbud. Her skriver du opgaven ind, og får tilsendt uforpligtigende tilbud fra håndværkere som du kan sige ja eller nej til.

 

få håndværkertilbud på opførelse af udestue

Kom igang med udestuen på den nemme måde – Find en håndværker hurtigt her

 

Stilen?

Valg af stilen er selvfølgelig også en væsentlig detalje at tage med i overvejelserne. Her er det vinduerne der dominerer udtrykket, og her at du skal gøre dig nogle valg. Skal taget være af glas og give meget mere lys, eller et lukket tag der skærmer for solens lys og måske giver præg af et ekstra rum frem for drivhus look.

Fundamentet står mellem et fast støbt fundament, som er det kloge valg hvis du ønsker isolering, eller sokkelsten. Valg af materiale er også vigtigt, for alting skal vedligeholdes. Her kan du finde selvrensende glas, helt ligesom du finder vedligeholdelsesfrie materialer. Materialet i træ kræver at du læser op på de forskellige tips til maling af udestuer og sikkert havemøbler også.

 

Gør det selv?

Hvis du vil bygge udestuen selv, kan du købe elementer til udestuer på standard og specialmål. Det betyder at du kan tegne din egen udestue, og sætte sammen selv også. Det kræver dog, at du har tid og evner som håndværker.

Du kan vælge den noget nemmere løsning rent håndværksmæssig kunnen, ved at vælge standard udestue der er samlesæt. Det kræver bare masser af tid, og at du er i stand til at bruge værktøj. Den gode investering på sigt viser sig dog ofte, at du bruger en håndværker.

3 kommentarer til “Tips til udestue / havestue – Hvad og hvordan kommer man igang?”

Der er lukket for kommentarer.