De fleste haveejere vil opleve en flottere og mere grøn græsplæne ved at benytte plæne topdressing. Vil du vide mere om, hvad topdressing er, og hvorfor man bør give sin græsplæne det med jævne mellemrum? Så er du kommet til det rigtige sted, da vi i denne artikel sætter fokus på topdressing og dets egenskaber.
Kort sagt bør produktet stå på enhver husejers indkøbsliste, da topdressing kan sikre en slags naturlig pleje af plænen, samt bekæmpe ujævnheder på græsplænen.
Hvad er topdressing til græsplæne?
Topdressing kaldes også for plænedressing. Det er en blanding, der består af kompost og sand. Vi kan anbefale dig at gå efter en blanding, der er fin. Den er nemmere at have med at gøre ved spredning, og så er du sikker på, at du får et produkt uden sten, grene og andre større genstande i.
Forskellige blandingsforhold alt efter din græsplæne
Vær gerne opmærksom på, at der er forskel på, hvilket blandingsforhold du skal gå efter, når du skal købe topdressing eller blande det selv. De fleste græsplæner har bedst af at blandingsforholdet ligger på 2:1 – altså to dele kompostmuld og én del sand. Du kan derfor med fordel gå efter dette blandingsforhold, hvis du har en almindelig græsplæne, der ikke kræver særlige forbehold.
Er der derimod tale om en plæne, som allerede har en del sand i sig, bør du investere i en blanding med op mod 4 til 5 dele kompost og blot én del sand. Der er nemlig ingen grund til at tilføre endnu mere sand til plænen.
Du vil sjældent skulle tilføre mere sand til din græsplæne. Den eneste afvigelse gælder for græsplæner med lerholdig jord. En sådan type jord kan have godt af bare en smule ekstra sand. Så har du et leragtige jordforhold i haven, bør du vælge en 1:1 blanding af kompost og sand.
Hvad for noget sand og kompost skal man bruge til topdressing?
Du skal sørge for at bruge bakkesand – også kaldet strandsand – til din topdressing. Du kan kende dette ved, at det er fint og meget lyst i farven. Det bør ikke være svært at finde den rette variant hos diverse forhandlere.
Det er muligt at bruge din egen kompost, hvis du har sådan noget til rådighed. Du skal blot sikre dig, at det er omdannet til kompostmuld. Er du i tvivl om, hvorvidt din egen kompost er god nok, kan du altid købe kompost – eller en færdiglavet og god topdressing.
Lav din egen topdressing eller køb den online
Du vælger selv, om du vil lave din egen blanding eller købe den hos en forhandler. Vi må dog pointere, at det er vigtigt, at du benytter sund muld, hvis du laver din egen topdressing. Køber du den, skal du også sikre dig, at muldjorden er optimal.
Om du vælger den billige topdressing eller en lidt mere “eksklusiv” variant er op til dig. Begge dele vil højst sandsynligt sikre dig gode resultater.
Derudover bør du gå efter en blanding, der er fin. Det betyder, at den er siet fri for sten, grene o.l.
Hvis du bestiller blandingen online, vil det oftest kunne betale sig at købe i større mængder. Slå dig eventuelt sammen med naboen eller nogle venner, hvis du ønsker at spare penge, men ikke har brug for alt for store mængder topdressing.
Du kan f.eks. med fordel gå efter Plænedress fra Champost, der sælges til en budgetvenlig pris og leveres lige til døren. Produktet består ikke blot af harpet muld og finkornet sand, men også af jordforbedring.
Hvornår skal man topdresse sin græsplæne?
Det anbefales at topdresse græsplænen i foråret – gerne allerede i april. Du kan sagtens gøre det senere, men græsplænen har bedst af at få næringsstofferne, når den skal vækste.
Har din græsplæne brug for ekstra kærlighed, kan du godt sprede et tyndt lag af blandingen to til tre gange om året. F.eks. både i foråret, om sommeren og en gang i sensommeren / efteråret, inden vejret bliver for dårligt.
Sådan lægger du topdressing for de bedste resultater
Du behøver ikke at gøre det store ud af at topdresse din græsplæne for at få gavn af næringsindholdet. Alligevel vil vi anbefale dig at følge den nedenstående guide, når du topdresser, så du kan være sikker på, at du udnytter topdressingens egenskaber bedst muligt.
-
- Start ud med at klippe græsplænen. Husk dog, at græsset ikke bør være lavere end 3 til 4 cm – men det skal ej heller være for langt. Sørg desuden for at plæneklipperen er af god kvalitet, så du får de bedste resultater
- Fjern blade, større grene, mos, ukrudt o.l. fra græsplænen – du kan lige så godt pleje din plæne optimalt, når nu du er i gang
- Benyt en plænelufter / vertikalskærer til at give græssets rødder luft. De små huller i overfladen giver desuden bedre mulighed for, at topdressingen trænger ned i jorden. Nogle maskiner kan endda også hjælpe dig med at fjerne mos fra jorden, så du ikke behøver at gøre det selv
- Spred topdressing jævnt over hele plænen. Laget bør ikke være tykkere end 4 til 6 mm. Du kan sprede topdressingen på mange måder, så benyt blot den, som du synes, virker bedst. F.eks. kan det gøres manuelt med en skovl og trillebør eller med en gødningsspreder e.l. Du kan vælge at rive efterfølgende eller trække en palle rundt for at sikre, at du spreder topdressingen optimalt frem for at have det liggende i små bunker rundt om på græsset
Hvis der er brug for at plante nye græsfrø, f.eks. fordi nogle områder er meget tyndt bevokset, kan du med fordel sprede dem efter at have lagt plænedressing ud. Dette gør sig især gældende for en gammel græsplæne eller hvis græsset har været særligt angrebet af mos, ukrudt, løv e.l.
Hvordan får man en flot og jævn græsplæne?
Er du i tvivl om, hvordan du får plænen og græsstråene til at vokse sig mere frodig og modstandsdygtig, så du fremadrettet altid kan have en flot græsplæne? I de følgende punkter giver vi dig nogle uvurderlige tips til, hvordan du bedst plejer din græsplæne hele året rundt.
- Fjern ofte ukrudt, mos og uønsket plantebevoksning, da plænen ellers skal kæmpe om næringsstoffer og luft med disse. Husk at fjern ukrudtet og mosset skånsomt, så du ikke ødelægger din græsplæne
- Investér i en god plæneklipper – dette gælder, uanset om du foretrækker at bruge en traditionel plæneklipper eller robotplæneklipper
- Vælg eventuelt en plæneklipper med bioklip, så det afklippede græs kan sikre ekstra næring til plænen
- Slå græsset regelmæssigt i vækstperioden og klip det ikke kortere end 3 til 4 cm. Bliver græsset for kort, vil det nemlig ikke have en særlig god modstandsdygtighed
- Kør over græsplænen med en plænelufter / vertikalskærer et par gange om året for at sikre, at der trænger vand og ilt ned til jorden og græsrødderne
- Plant nye græsfrø, hvis der er bare pletter rundt omkring på græsplænen – hellere komme det til undsætning undervejs end at opleve større områder uden græs
- Sørg for at give græsplænen gødning, enten natur- eller kunstgødning, så den får de rette næringsstoffer
- Klip græsdækket en sidste gang inden det bliver frostvejr, men lad gerne græsset være i en længde á 5 til 6 cm frem for de almindelige 3 til 4 cm. På den måde kan din græsplæne bedre stå imod det kolde vejr og slitagen henover vinteren
Benyt topdressing til ujævnheder og huller i græsplænen
Du kan vælge at benytte topdressing til at udjævne græsplænen eller til at fylde eventuelle huller. Det er altså et produkt med mange egenskaber. Og derfor gør det ej heller noget, at det leveres i en bigbag. For så får du meget topdressing i samme omgang.
Så uanset om du har brug for hjælp til at få en jævn græsplæne, udfylde huller eller sikre ekstra pleje af jord og græsstrå, er topdressing en ideel investering.
Læs mere om at udjævne græsplænen her.
FAQ
Hvad er topdressing?
Topdressing består af en blanding af sand og kompostmuld. Det præcise blandingsforhold skifter, alt efter hvad din plæne har brug for. Formålet er at sikre ekstra næring til græsrødder og jorden.
Hvorfor bør man benytte topdressing til græsplænen?
Du sikrer bedre vækstbetingelser for græsset ved at benytte topdressing. Det er især oplagt, hvis plænen mangler en omgang næring eller du planter nyt græs. Så får græsfrøene alt, de har brug for.
Svarer topdressing til at gøde sin græsplæne?
Ja, man kan sammenligne topdressing med gødning. Det er ikke helt det samme, men begge dele sikrer næringsstoffer til jorden. Du kan dog både vælge topdressing med og uden decideret gødning.
Kan jeg bruge topdressing til en ujævn græsplæne?
Ja, læg topdressingen på ujævnheder eller i huller, og du vil hurtigt opleve, hvordan selv små mængder kan gøre en stor ændring. Topdressingen vil udjævne på en naturlig, let og miljøvenlig måde.