Træfældning (mini-guide) – Hvad må du selv og hvordan?

Skal der ryddes op i haven, hvor du/i måske har rigtig mange store træer der fylder og tager alt sol?

Hvad må du selv i forhold til træfældning og hvordan forholder du dig til det med at fælde træer i haven?

Der findes ingen regler for det med at fælde træer på din grund. Du må fælde alt selv, men sikkerheden skal logisk nok være på plads.

Det at fælde de store træer i en have kræver ekspertise. Det gør sig gældende både for din egen sikkerheds skyld men i særdeleshed også for alle andre. Hvis du har træer der skal fældes, vil professionel hjælp være det smarte valg.

Der er umiddelbare fordele ved at undgå eventuelle skader på hus, bil, nabo, dig selv og hvad ellers en motorsav eller væltende træ kan forårsage af skader på redskabsskure, tage, biler og personer.

Få 3 uforpligtigende tilbud på arbejdet – Billigt, nemt og hurtigt

3byggetilbud opgaver til haven

 

Hvad med du selv i forhold til træfældning?

Med mindre der findes en lokalplan eller bevaringsbestemmelser, så findes der ingen dansk lov der forbyder dig at fælde træerne selv. Hvad end træet er kæmpe stort eller meget lille, så må du gerne selv gå i krig med motorsaven.

Sund fornuft i forhold til ulykker som kan ske hvis du skal kravle og bruge motorsav er dog en meget god ting at forholde sig til.

 

Hvorfor bruge professionel hjælp?

hvordan fælder du et træ i haven? Det sikkerhedsmæssige er klart den store fordel ved at bruge en fagmand. Så du ikke saver et ben af eller vælter træet nedover naboens hus med mere. Men der er dog også andre klare fordele ved at hyre den professionelle hjælp.

Et professionelt firma har en forsikring, der dækker skader ved træfældning. Det samme kan ikke altid siges om private. Her kan det være, at du skal læse jeres forsikringer igennem inden du kaster sig over store handlinger som fælde store træer i din have.

Hvis du får professionel hjælp, giver det som regel også en økonomisk tryghed. Professionelle firmaer har forsikringer der dækker eventuelle skader i forbindelse med fældningen.

En ting er at få lagt en træ ned, men det skal også skæres op. Her kan du med den professionelle hjælp også tilkøbe opskæring og måske omdanne grenaffaldet til flis i haven med det samme frem for at bruge en kompostkværn. Træstubben kan en anlægsgartner bortfræse og rodfræse trærødderne. Det giver dig mulighed for at lave et bed hvor træet har stået.

 

Træfældning?

Hvis du giver dig i kast med at fælde træerne selv, så tag højde for de gængse tips til beskæring, træfældning, hæk. Hav det rigtig værktøj som motorsav og hjælpemidler som kile, fældejern m.m. Og ikke mindst, du skal beskære på den rigtige måde hvor faldområde logisk nok er ret centralt.

 

Hvordan fælder du træer?

Som det første når du skal save træer ned, er, at beregne højden på træet. Det skal selvfølgelig gøres så du ikke ødelægger et tag på hus eller bil.

Få fat i hjælpere, hvor de kan kan være med at stabiliserer og sikrer at træet vælter den rigtige vej. Det kan gøres ved at binde et reb i træet så højt som muligt og lade din medhjælp sikre at træet får hjælp til at vælte den rigtige vej.

Hvis du har mindre træer i haven der skal fældes, så skal du først og fremmest lave forhug i samme side som træet skal vælte til. Her starter du ud med et skråt snit fra oven og derefter et vandret snit fra neden. Dernæst saver du fra modsatte siden indtil der mangler et par centimeter. Til sidst burde du være i stand til at skubbe træet den rigtige vej.

Ved store træer skal der topkappes først, hvilket ikke er noget for de fleste af os. Du skal nemlig kravle op i træet og skære ned. Dels det at skulle kravle langt op i træet er besværligt, men at stå i højden hvor du måske svajer og samtidig skal håndterer en motorsav; Det kan være både farligt og yderst besværligt.

3 kommentarer til “Træfældning (mini-guide) – Hvad må du selv og hvordan?”

Der er lukket for kommentarer.