Træflis

Hvorfor bruge træflis?

Der findes mange former for træflis, og de to mest anvendte er træflis og barkflis. Flis er brugbart i haven, da det giver næring og frostsikre blomster, træer eller hække om vinteren. Derudover ser det også meget pænt ud når bede er dækket til med træflis – det giver lige en ekstra finish -, og specielt fordi ukrudtet har svært ved at vokse igennem flisen, så flis er også ukrudtshæmmende. Du kan altså hurtigt og nemt få et ukrudtsfrit bed ved brug af flis. Laget med flis skal dog være ca. 10 cm. før det virker ukrudtshæmmende.  

Flis holder på jordens temperatur, hvorfor det er et god middel til at frostsikre sine planter i haven. 

I denne artikel kan du læse om forskellige typer af flis, forskellene på hinanden, og en række fordele ved at bruge flis i haven. 

Træflis

Træflis er lavet af træets stamme, og har en holdbarhed på omkring 4 – 7 år, hvilket er lang tid! Du undgår altså hele tiden at skulle fylde op med ekstra flis, hvilket også gør, at du sparer nogle penge ved ikke at skulle fylde det op så tit. 

Find træflis ved Plantetorvet her

Når du køber træflis til haven, køber man typisk rigtig meget – både for at få mængderabat, men også fordi det er mere praktisk at få leveret en god mængde på en gang. Du kan fx købe en Bigbag træflis, som altså er 2500 liter med træflis, som bliver leveret foran din dør. En Bigbag pose med træflis rækker til ca. 30 – 32 m2, hvi sud bruger et lag på 6 – 7 cm. 

billed:   40678073 

Barkflis 

Barkflis er lavet af barken fra træet og mange vælger ofte barkflis, fordi det næsten har den samme farve som jorden. Holdbarheden er på 2 – 3 år før formuldringsprocessen går i gang. Når flisen formuldrer, så giver det næringsstoffer til jorden og dermed også planterne. Derfor er det en fordel at formuldringsprocessen allerede starter efter et par år, men du skal selvfølgelig fylde bedene op noget oftere end hvis du havde brugt træflis. 

 

Billed:  266518021

Forskellen på barkflis og træflis

Det kan være svært at sige, at barkflis er bedre end træflis, og omvendt, da begge typer har fordele og ulemper, og derfor er det op til dig, som haveejer, at finde ud af hvad der er bedst til din have alt efter hvad du skal bruge det til. Som nævnt ovenfor, er forskellen på barkflis og træflis holdbarheden. Ønsker du en flis, som holder længere tid, så skal du vælge træflis. Ønsker du hurtigere næring to jorden, så er det denne bamse. Da træflisen er lavet af træstammer, så er der ingen bark, hvilket betyder, at den er helt lys i farven. Hvorimod barkflisen altså er mørk. 

 

Dækbark 

Dækbark, er som navnet antyder, bark fra gran og fyr, som kan dække havens bede. Denne type af bark bruges typisk til at dække træer og buske, da dækbark ikke udgiver cellulose, som flis faktisk gør. Derfor bruges denne type altså mere til hække og træer end fx. træflis. 

Ønsker du at bruge dækbark for at undgå, der kommer ukrudt, så skal du lægge et lag på ca 8 – 10 cm.

Du kan se dækbarken her; https://www.plantetorvet.dk/p/24205/flis-og-bark-traeflis-2500-liter-bigbag-paa-palle 

 

Nogle haveejere benytter sig af en barkdug, som er en dug, du kan ligge under og så komme dækbark ovenover. Formålet med dugen er for at undgå, der kommer ukrudt. benytter du dig af denne dug, så skal du kun lægge et lag af dækbark på 3 – 5 cm. 

Barkdugen hjælper altså også med at bekæmpe ukrudt, da der ikke slipper lys igennem, men til gengæld gør vand, luft og næring. https://www.plantetorvet.dk/p/24638/net-og-duge-barkdug-1×10-m-sort-50g-m2-undercover-barkdug-1×10-m-sort-50g-m2-undercover?gclid=CjwKCAiAuqHwBRAQEiwAD-zr3cntLhBTdJDoBfasAL6Bjfo66og02tB8JQlZFzpK29Oo-1Jn2kOUNhoCYKIQAvD_BwE

 

Pinjebark

Pinjebark er stort set det samme som barkflis, men det stammer fra en bestemt type bark – nemlig Pinus Maritima. De har en størrelse på ca. 20 – 40 mm., og så er denne bark mere rød i det, så det har en flot rødbrun farve. Du kan bruge den til at dække bede, men også krukker, kanter og havestier! Den er specielt god til pinjebark, fordi det har en smuk farve. 

 

Du kan købe pinjebark her; https://www.plantetorvet.dk/p/26637/flis-og-bark-pinjebark-osmo-pinjebark-osmo og jo mere du køber jo billigere er det typisk. I denne pakke er der 70 liter pinjebark, og det kan dække følgende;

 • 1,4 m2 i et 5 cm tykt lag
 • 1,0 m2 i et 7 cm tykt lag
 • 0,7 m2 i et 10 cm tykt lag

Kakao flis 

Biologisk kakaoflis er lette og sprøde skaller fra kakaobønner, og er faktisk rigtig godt til haven. Du kan bruge det overalt i haven – dog ikke på gangstier, men til bede, krukker osv. Når kakaoflisen kommer i kontakt med vand, bliver der dannet en naturlig form for lim, som binder skallerne sammen til en let og porøs skorpe, der kan modstå blæst. Denne skorpe forhindre lyset i at komme igennem de spirende ukrudtsfrø, så denne form for flis er altså også ukrudtshæmmende. 

Der er dog flere ting, som du skal være opmærksom på inden du køber kakaoflis, og vi har samlet en række af dem her, men check også altid med det sted, hvor du har købt kakaoflisen; 

 • Der skal højst lægges et lag med kakaoflis på ca. 5 cm
 • Jorden skal altid være veldrænet, da kakaoflis ikke skal lægges på våde eller sumpede områder 
 • Kakaoflis kan ikke bruges på gangstier 
 • Er jorden meget tør, så vand jorden inden du lægger kakaoflisen 
 • Kakaoflis kan ikke spises; hverken af dyr eller mennesker
 • Skal opbevares tørt 
 • Har det regnet meget, så kan den naturlige lim blive ødelagt, og det kan være nødvendigt at tilføje et nyt lag på 1 til 2 cm 
 • Er ikke velegnet til drivhuset
 • Kakaoflis er med til at mindske mængden af dræbersnegle i haven 
 • Kan lægges ud hele året – dog ikke hvis der ligger sne
 • Der skal gerne tilføjes et lille ekstra lag hvert år for at holde laget ved lige

Skovflis

Træflis er lavet af træets stamme, barkflis er lavet af barken fra træet, og hvad er så skovflis? Det er hvor man bruger hele træet. Det vil altså sige, at man både får grannåle, blade, kviste og bark med. Skovflis har en hurtigere formuleringsproces, siden alt følger med, hvilket også betyder, at det frigiver hurtigere næringsstoffer til planterne. Denne form for flis er også mere luftigt og fugtigt, hvilket giver en stor volumen, men over tid vil denne volume falde ned, og det kan være nødvendigt at påfylde. 

Du kan købe skovflis her; https://www.plantetorvet.dk/p/24527/flis-og-bark-skovflis-fra-champost-skovflis-fra-champost, hvor en Bigbag rækker til ca. 30-32 m2, hvis du lægger et lag på 6-7 cm. 

Flis til haven 

I denne artikel har vi været igennem 6 forskellige typer af flis til haven, og jeg håber at du er blevet klogere på hvilken du skal vælge til din have. Der er ikke vildt stor forskel på træflis og barkflis, men forskellen er dog at træflisen holder i længere tid end barkflisen. Vi har også gennemgået flere forskellige typer af barkflis; Dækbark og pinjebark. En flis til haven, som virkelig skiller sig ud er kakaoflisen, som er lavet af skaller fra kakaobønnen, og denne egner sig specielt ikke til havestier, men er god til bede, krukker osv. Til sidst har vi skovflis, hvor hele træet bliver brugt. Fomuldringsprocessen sker hurtigere end ved træflis og barkflis, men til gengæld giver det nærring til planterne.