Tromler er som regel ikke det vi snakker mest om. Men står du og skal anlægge en græsplæne, eller ønsker du dig en mere sund og flot plæne, kan det blive aktuelt at snakke om tromler. De bruges ofte til forarbejdning af jord, men det at tromle sin græsplæne, kan også være en god ide.
Vil du investere i en tromle, frem for at leje den, koster den mellem 250 kr og 3000 kr i indkøb, afhængig af vægt og funktionalitet. De dyreste modeller er som regel også de tungeste og skal tromlen være effektiv, skal den være ganske tung. Vægten på tromler ligger typisk mellem 40 og 120 kg.
En fin og jævn græsplæne
Hvad end du ønsker dig at anlægge en fin ny græsplæne eller gerne vil have din græsplæne til at ligne smukke plæner, som dem man ser i slotsparker, er der flere vigtige opgaver, som skal udføres. Du skal indkøbe remedier og måske læse dig frem til, hvornår forholdene for græssåning, gødning, kalkning og rivning er optimale. Måske skal du også ud og låne en plænelufter og måske også en jordtromle. Ligesom alle andre dele af haven, kræver græsplænen opmærksomhed og indsats.
Vejen til en sund græsplæne
For at dit græsareal kan stråle som en tæt grøn græsdyne i jævn muldjord, uden vækst af mælkebøtter, tidsler og mos, skal plænen plejes.
Hvis du havde håbet, at du blot kunne sprede nogle nye græsfrø og derefter se græsset gro, vil du nok desværre opdage, at græsplænen ikke stiller sig tilfreds med denne indsats. Med en jævn pleje, nogle gange om året, vil du kunne nå langt.
Skal plænen ud og vinde konkurrencer, kræver det dog en hel del pleje.
Plej din plæne
En pæn og grøn, blød græsplæne, kræver at du jævnligt tilser den. Det indebærer både gødning, kalk, rivning, klipning og ikke mindst vand og sol. De sidste to elementer har vi mindre indflydelse på, men de øvrige er essentielle indsatser. Dem kan du udføre for at frembringe den grønne tætte græsplæne.
Derudover kan en jordtromle dels hjælpe med, at jævne jorden og dels have en effekt på fremvækst af mos mellem rødderne. Har mosset først fået fat i plænen, skal der meget til for, at få det væk. Fjern en del af mosset, eventuelt med en rive, og lad græsset vokse sig lidt længere.
Brug af en jordtromle, kan i denne sammenhæng vise sig ganske nyttig.
Send din plæne en venlig hilsen: Brug gødning
Både nyt græs og græs der har stået i plænen i mange år, har brug for græsgødning. Rødderne har brug for næring, og gødningen indeholder netop de rigtige næringsstoffer. Du sender derfor din græsplæne en venlig hilsen, når du husker at gøde.
Gødning får græsset til at gro
Måske har du før hørt, at når du gøder, vil du skulle slå græsset meget oftere. Gror græsset mere, skal det også klippes mere. En nem og effektiv måde at imødekomme klippebehovet, er ved at investere i en robotplæneklipper. Det er jo nemlig ikke alle som nyder, at trække plæneklipperen frem to gange om ugen. Men skal græsset være sundt, skal det vokse i sund jord.
Hvis du vil du have en græsplæne som trives, skal græsrødderne således have næring. Ellers bliver de ikke stærke og tætte. Når du klipper plænen, og gøder den jævnligt, vil du over tid, få en jævn og tæt plæne uden huller, mælkebøtter, mos, med videre
Brug organisk gødning til græsplænen
Naturlig gødning, også kaldet “den organiske”, består af kvælstof, fosfor og kalium og vil nære din plæne på en naturlig måde. Du bør gøde 3 til 4 gange årligt og derudover strø kalk, både forår og efterår. Det er en god idé, at gøde dagen inden et regnvejr. Så trænger næringsstofferne ned i mulden og svider ikke græsset.
Så græsfrø
Uanset om du skal lave en ny græsplæne, eller styrke din eksisterende, skal der sås på et eller andet tidspunkt. Vil du være helt sikker på, at græsset rent faktisk begynder at vokse efter såning, er det vigtigt, at du har gjort dit forarbejde inden. Læg en plan for hvornår du skal gøre hvad, og kig på vejrudsigten. Jordarealet skal gøres klar til at så, primært ved at overfladen gøres jævn og rives. Samtidig er det vigtigt, at du får sået mens der er tør overflade.
- Riv arealet jævnt og fjern eventuelle sten
- Brug en tromle til at udjævne jorden helt glat
- Riv fine linjer gennem jorden (ligesom en harve på en mark)
- Kig på græsfrøenes indpakning, hvor mange frø der cirka skal strøs pr. kvadratmeter
- Start såningen ved at strø græsfrøene ud over hele arealet.
- Giv eventuelt arealet en let tromling efter såningen
Efterså hvor der er skader
Vil du efterså, kan det være en god idé at blande frøene med en topdressing. En blanding af topdressing, muldjord/kompost og frø, kan afhjælpe hullerne der måtte være, og gøre græsset “tykkere”. Efter såning er der ikke andet at gøre, end at vande og så vente og se om virkningen sker.
I starten vil du se en tynd spire dukke op af jorden, senere vil spirerne have spredt sig og blive større.
De fleste vil nok vælge at så sit græs i foråret, men efteråret er lige så godt. Sæsonen mellem forår og efterår, nemlig sommeren, er dog ikke velegnet til at så. Ligeledes er vintersæsonen hård for græsset. Den manglende næring i jorden, kombineret med den begrænsede belysning og den lave temperatur om natten, er årsagen hertil. November til marts/april måneder, er ikke gode at så i.
Jord er forskellig fra område til område
Hvor jordbunden i nogle egne er sandet, er den andre steder tung lerjord. Hvorledes græsfrøene gror nemt eller ej, afhænger dels af jordbundens sammensætning. Er jord meget sandet, vil der være risiko for, at tidsler dukker frem i plænen og er der lerjord, vil mosvækst kunne trives. Hvis ukrudt, mos og svamp først har fundet plads mellem græsrødderne, kræver det god pleje af plænen, at få dem væk igen.
Samtidig vil jordens struktur have indflydelse på, hvor nemt eller svært det er, at gøre plænen jævn. Skal du anlægge en ny græsplæne, er det vigtigt at jorden ikke er ujævn. Hvis ikke udgangspunktet for græsplænen er jævnt, vil den også se ujævn ud mange år senere. Samtidig må jorden ikke være for komprimeret.
Du kan eventuelt bruge en vertikalskærer til at løsne jorden før såning.
Skal man tromle sin græsplæne?
Der findes flere grunde til, at det kan være en god idé, at bruge en jordtromle i haven. Ofte bruges den til at udjævne et jordareal som skal sås med græs. Men en tromle har også andre funktioner og gode virkningsresultater på græsplænen.
Lån, lej eller køb en tromle
Vil du have en fin, tæt og jævn græsplæne, kan det være en god idé, at leje eller låne en tromle. Du kan selvfølgelig også investere i en. Dog fylder og vejer den en del og bruges ikke særligt ofte.
En god løsning er derfor at leje den. Entreprenører og anlægsgartnere og også nogle byggemarkeder, vil kunne udleje en tromle til privat brug. Vil du eje en tromle, ligger priserne mellem 250 kr og 3000 kr. Vær opmærksom på, at en tromle skal være ganske tung for at have den ønskede virkning. Nogle tromler har en vægt på 40-50 kg, mens andre vejer op mod 100-120 kg.
4 gode grunde til at tromle græsplænen
Som beskrevet kræver en sund græsplæne pleje. Ofte vil man kun bruge en tromle, efter udjævning af et areal som skal tilsås. Men selve græsplænen kan også rulles over.
Vælger man at tromle sin græsplæne, kan der være flere fordele herved og denne kan bidrage til plejen.
- En tromle kan udjævne jordoverfladen før græssåning på arealet.
- Let tromling kan hæfte nysåede græsfrø til jord og bidrage til en effektiv spiring af rødderne
- Tromling af en eksisterende græsplæne kan udjævne mindre skader og ujævnheder i græsplænen efter regnorme m.v.
- Tromling af et etableret areal kan fjerne mos i græsplænen.
Er der ulemper ved at bruge en tromle i haven?
Det korte svar er ja. Dog ikke fordi, det at tromle sin græsplæne, kan skade hverken græs, rødder eller jord eller forårsage fejl. Den er blot ikke så nem at håndtere, særligt ikke for ældre mennesker/ved funktionsnedsættelser. Ulempen er derfor primært, at den kræver kræfter, plads og penge.
Hvis virkningen af tromlen, særligt mod væksten af mos, er overbevisende, kan tromlen dog godt være besværet og pengene værd.
Tromling mod mos og ujævnheder
Desværre er der uenighed om effekten af, at tromle mod mos. Nogle oplever god effekt, da tromling på kryds og tværs, kan pine mosset. Andre oplever ingen effekt. Samtidig påpeges af flere, at en tromle trods stor tyngde, kan have svært ved at udjævne større ujævnheder. Det er altså ikke altid effektivt at tromle sin græsplæne. Effektiviteten er størst ved små ujævnheder, opstået hen ad vejen. Tromler er dog, uagtet denne begrænsning, et godt redskab til udjævning af et areal, hvor der skal anlægges græs.