fbpx

Udskiftning af ruder i vinduer – Tips til hvordan (hus og have)

Vinduer skal måske skiftes med tiden. Men med en fin vindues ramme er der ofte kun brug for udskiftning af ruder i vinduer frem for at købe nye vinduer.

Du kan få den rette rådgivning af glarmesteren omkring, hvilken glas type der kan være fordelagtig for dig. Men måske du er handyman og vælger at udskifte ruderne i dine vinduer selv?

Få et par til hvordan du vælger og skifter glasruder i hus, skure eller anden bygning i haven.

 

Køb nye vinduer med 3byggetilbudFå 3 uforpligtigende tilbud på vinduer – nemt & hurtigt

 

Hvornår skal du udskifte en termorude?

Der er stor chance for at du har termoruder i dit hus. I haveskure, vinterhave og andre tilbygninger er der stor chance for at der sidder enkeltlags ruder.

Ruder skal selvfølgelig skiftes enten fordi du vil lave energiforbedring, eller den logiske grund; Hvis dine rude er knust eller punkteret.

En termorude består ofte af 2 lag glas (få har 3 lag). Her er der en forseglet kant til at skabe et lufttæt rum mellem de to glas lag.

Hvis du oplever dug mellem de to glaslag, så er ruden højest sandsynlig punkteret. Her kan forseglingen ved termoruden være blevet brudt og gør som sådan ikke den store skade, udover, at dugge ruderne til så du ikke kan se ud. Derfor vælger de fleste at skifte ruden.

En anden hyppig årsag ved overtagelse af brugt hus eller måske udbygning er at udskifte vinduer eller bare ruder som en smart energiforbedring.

 

Energiforbedring?

Nyere termoruder eller energiruder er selvfølgelig blevet forbedret med udviklingen. Det betyder, at du i dag finder energitermoruder med en meget bedre isoleringsevne. Det sker ved at det inderste lag glas reflekterer varmen tilbage i rummet via en belægning på glasset.

Du kan spare en del på energien ved kun at udskifte ruderne til de moderne energitermoruder. Og du kan selvfølgelig også spare lønnen til glarmesteren ved at skifte ruden selv, hvis du tør give dig i kast med det.

 

Vælg glas?

Det første valg i forhold til at købe nye ruder er at vælge den ønsket glastype. Her kan du vælge mellem solafskærmende glas, energi glas eller måske jernfattigt glas.

Hver type kommer med forskellige funktioner. Jernfattigt glas er den mindst energibesparende glastype men tillader en stor del energi og sollys igennem glasset. Energiglas reflekterer varmestråling via en tynd metalbelægning og solafskærmende glas giver dig som navnet siger, en coating i glasset til solafskærmning.

 

Hvordan udskifter du termoruden?

Det første er selvfølgelig at få en ny rude i rette mål.

Tykkelsen på ruden skal også måles helt ligesom bredden og højden. For at måle tykkelsen skal du tage bundglaslisten af, så du kan stikke en tommestok ind under ruden og rammer falsen bagerst.

For rudens mål skal du måle afstanden fra fals til fals.

Giv glarmesteren både bredde og højde mål, og så kan fagmanden tilrette så du ikke skal presse ruden på plads fordi den er for stor. For hvis ruden er for stor og du presser den på plads, vil den med tiden revne eller punkterer. Og så er du lige vidt.

Nye energitermoruder og ældre termoruder vil have forskellig tykkelse. Her vil de nye energitermoruder ofte være tykkere, hvilket kan være et problem i forhold til at passe i falsen. Her kan du snakke med glarmesteren om mulighederne, og om en smallere glasliste måske er nok til at klare forskellen.

No Responses

Join The Discussion