Kæmper du med en ujævn eller hullet græsplæne? Vi giver dig svaret på, hvad der ligger til grund for en ujævn græsplæne, og hvordan du kommer problemet til livs. Vi giver dig desuden også tips til, hvordan du bedst muligt vedligeholder din græsplæne, så du fremover kan se ud på en flot og grøn græsplæne – over hele plænen.
Tegn på, at græsplænen er ujævn
Du kan kende en ujævn græsplæne på, at der er større eller mindre huller i overfladen. Den ujævne overflade kan også vise sig ved, at der er fordybninger visse steder og forhøjninger andre steder. Altså at overfladen ikke er plan.
Begge dele kan blive værre og værre med tiden, så det kan godt betale sig at reagere med det samme, når du opdager hullerne eller lægger mærke til forskydninger i højden.
Årsager til en ujævn græsplæne
Der er flere årsager til ujævnheder i græsplæner. Det kan f.eks. både skyldes, at plænen generelt er sået på et ujævnt grundlag, at jorden er sunket sammen, at plænen er angrebet af dyr e.l.
Derudover kan det også blot skyldes brugen. For jo mere du opholder dig i haven, luger ukrudt o.l., vil du også slide på græsplænen. Ujævnhederne betyder således ikke nødvendigvis, at plænen har haft et dårligt udgangspunkt. Det kan også betyde, at den har aktiv leg og års lugning på bagen.
Hvilke dyr laver huller i græsplænen?
Oplever du deciderede huller i græsplænen, og altså ikke blot større fordybninger, kan det være være et tegn på, at du har rotter, mus, muldvarpe, mosegrise eller lignende dyr i haven. De opholder sig ofte under jordens overflade, men kan grave sig op gennem plænen.
Det er lidt forskelligt fra dyr til dyr, hvordan du bedst får dem væk fra din plæne. Du skal dog reagere, da du blot risikerer, at de ødelægger plænen mere og mere.
Er der tale om rotter, skal du desuden tage kontakt til kommunen. Det er nemlig kommunen, der står for rottebekæmpelsen.
Kend forskel på dyrenes huller
Især to metoder kan hjælpe dig med at finde ud af, hvilken slags dyr du skal bekæmpe: størrelsen af hullerne og om der er gravet jord med op. Er der tale om små huller, hvor der ikke ligger opskrabet jord på plænen, er der højst sandsynligt tale om en rotte eller en mus. Rotter er især en risiko, hvis du har kloak lige nedenunder.
Både muldvarpe og mosegrise laver tunneller under jorden, og derfor vil de grave jord med op, når de kommer op til overfladen via hullet. Dette kaldes et muldvarpeskud.
Hvordan udjævner man en græsplæne?
Du kan vælge to metoder til at udjævne din græsplæne: med topdressing eller harpet muld. Det er helt op til dig, hvilken metode du foretrækker. Begge dele kan gøre plænen jævn og pæn ved at fylde fordybninger.
- Topdressing er et oplagt valg til dig, der vil holde det så simpelt som muligt. Det består ofte er en blanding af kompost og sand, og giver dermed jorden næring og græsset optimale betingelser for vækst. Og netop af den grund skal du ikke tænke på at gøde jorden efterfølgende. Du kan enten købe topdressingen fra butikker eller lave den selv
- Muldjord er en form for muld, der ikke er tilsat gødning og er fri for sten, grene m.m. Muldjord er nemt at arbejde med, og så kan det med fordel bruges til selv større ujævnheder. Du skal dog også investere i noget gødning, hvis du bruger muldjord, da det ikke i sig selv tilfører næring til området
God topdressing – få styr på blandingen
Har du ikke så meget erfaring med topdressing? Så kan vi fortælle dig, at du gerne skal gå efter blandinger (eller lave din egen), som består af cirka to dele kompost og én del sand. Det er nemlig ikke optimalt at have for meget sand i blandingen – i hvert fald ikke for den almene plæne.
Kæmper du med lidt mere lerholdig jord, kan du udmærket hælde lidt ekstra sand i topdressing blandingen. Måske endda et blandingsforhold på 1:1 af sand og kompost.
Du bør gå efter en blanding med et overflod af kompostmuld, hvis græsplænen allerede er meget sandet. For så har den virkelig ikke godt af mere sand. I så fald bør du gå efter et forhold på 4 eller 5 dele kompost til 1 del sand.
Så nyt græs, hvis området er tomt
Græsset har nok lidt under plænens ujævnheder, og derfor vil det ofte kunne betale sig at genplante græsfrø dér, hvor du har udjævnet jorden. Det er helt op til dig, om du ønsker en bestemt type græsfrø eller foretrækker en blanding af forskellige slags.
Vi vil dog anbefale dig at de nye græsfrø passer til dem, du allerede har i haven, så du ikke pludselig står med forskellige græsarter og bevoksninger.
Se eventuelt vores guide til at så græs, hvis du vil have yderligere vejledning.
Sådan jævner du større huller i græsplænen
Du bør overveje at lægge græsplænen om, hvis der er tale om større huller, mange hundrede huller eller ujævnheder gennem hele græsplænen. Det kan nemlig være lettere at ordne det hele på én gang frem for at jævne underlaget et enkelt hul eller ujævnhed af gangen.
Det er dog et stort arbejde, og så skal du være villig til at vente på, at græsplænen gror ud igen. Du kan snyde, og i stedet få en helt ny græsplæne ved at lægge rullegræs i haven. Men området skal stadig fræses, tromles, planeres etc.
Vil du gerne klare hver enkel ujævnhed for sig, kan vi anbefale dig at lægge muldjord i hullet eller på de ujævne steder, og derefter slutte af med at topdresse området og eventuelt plante græsfrø.
Hvornår er det bedst at reparere plænen?
Det er bedst at vedligeholde og reparere græsplænen i foråret. Gerne omkring april. Så kan du også kigge ud på en flot og grøn plæne henover sommeren. Du skal dog ikke gå i panik, hvis du ikke har mulighed for at udbedre plænen før senere. Det kan sagtens lade sig gøre med et flot resultat til følge, selv hvis du venter til sommeren.
Du bør ikke begynde at reparere plænen senere end september. Du risikerer nemlig blot at resultatet bliver dårligt grundet regn, frost, blæst o.l.
Sådan vedligeholder du din græsplæne – det er ikke nok blot at klippe græsplænen
For at undgå for mange ujævnheder og timers reparation af græsplænen, kan du med fordel følge de nedenstående tips til vedligeholdelse af en græsplæne. Hvis du følger rådene, kan du desuden være sikker på at få en sund og grøn – og dermed flot – græsplæne. Din have vil således blive mere end bare den gennemsnitlige plæne.
- Slå græsset regelmæssigt henover foråret, sommeren og efteråret – men du skal ikke klippe græsplænen for kort, da det mindsker dets modstandsdygtighed. Græsset bør ikke klippes kortere end 3 til 4 cm, men ej heller for langt
- Klip græsset en sidste gang inden vinteren (f.eks. i oktober alt efter vejret), hvor det er lidt længere end normalt – gerne omkring 5 til 6 cm. Så kan græsset bedre stå imod i løbet af vinteren
- Benyt en god plæneklipper, så du ikke slider unødvendigt på græsset. Dette kan både være en traditionel plæneklipper eller robotplæneklipper
- Fjern regelmæssigt ukrudt og mos, så plænen ikke bliver overmandet. Du skal dog fjerne ukrudtet og mosset forsigtigt, så du ikke ødelægger græsplænen og skaber ujævnheder
- Giv luft til græsplænen med en plænelufter et par gange om året
- Gød gerne græsplænen et par gange om året. Benytter du naturgødning, skal det kun være én til to gange om året, mens NPK eller anden kunstig gødning kan bruges lidt oftere. Du kan også med fordel topdresse din plæne i ny og næ – ud over kun at bruge plænegødning. Husk at gødningen skal være jævnt fordelt over hele plænen og ikke lægges i et for tykt lag
- Mindsk hvor meget plænen er i skygge – det skaber grobund for mos og irriterende planter, såsom mælkebøtter, samt giver ikke de bedste betingelser for vækst for græsstråene
FAQ
Hvad er en ujævn eller hullet græsplæne?
Du kan kende den ujævne græsplæne på, at den har huller eller ujævnheder i højden forskellige steder. Der kan være flere grunde til, at græsplænen bliver ujævn. Læs gode råd til en plan græsplæne her.
Hvordan reparerer man en ujævn græsplæne?
Du skal sørge for at fylde huller og skabe en plan overflade, hvis du vil have en jævn græsplæne. Dette kan ske ved brug af muldjord eller topdressing. Få vejledning til udjævningen i artiklen.
Kan man undgå ujævnheder i græsset?
Du kan ikke altid undgå en ujævn eller hullet græsplæne. Men ved at vedligeholde plænen optimalt, kan du mindske mængden af ujævnheder. Få tips til vedligeholdelse af den gennemsnitlige plæne her.
Hvad er topdressing til græsplæne?
Topdressing består af kompost og sand. Blandingen kan bl.a. fylde huller og udbedre ujævnheder. Topdressingen vil desuden sikre næring til græs og jord, så det er oplagt til reparation af græsplæne.