Urtehave – Sådan laver du din egen urtehave

Går du og drømmer om at plukke friske velduftende krydderurter direkte fra din egen urtehave? Det kan man da kun blive glad af.

At anlægge sin egen urtehave er slet ikke så omstændigt, som man måske skulle tro. Uanset om du vil have krydderurter i højbed eller krydderurter på terrassen, så læs endelig med i nedenstående guide til, hvordan du kommer igang med din egen urtehave.

Hvorfor have en urtehave?

Ah duften af helt friske nyplukkede urter er helt fantastisk og giver ny energi. Og så tilfører de meget mere smag og farve til maden.

Urter er nogle af de allernemmeste planter til at dyrke. De fleste krydderurter kræver faktisk ingen eller meget lidt vedligeholdelse.

At samle alle sine urter i en urtehave gør både pasningen og høsten lettere. Alt efter hvor meget plads du har, kan du lade urterne have deres egne bede eller højbede men du kan også plante urterne mellem dine andre afgrøder køkkenhaven. Hvis du har en lille have eller måske bare en altan kan du også sagtens anlægge en urtehave i krukker eller plantekasser. Kun fantasien sætter grænser.

Hvilke urter kan man dyrke?

Der er stort set ingen grænser for, hvilke krydderurter du kan dyrke i din urtehave. Så vælg urterne alt efter humør og smag. Eksperimenter gerne med spændende sorter man ikke lige kan købe i supermarkedet. Nogle krydderurter som fx timian, salvie og rosmarin er flerårige og kommer igen og igen.

Basilikum og oregano er knapt så hårdføre og tåler ikke frost, derfor vil de i det danske klima være et-årige. Mynte er også flerårig og spreder sig meget, sørg derfor at der god plads til den, hvis du er vild med mynte.

Mange urter er meget dekorative når de får blomster og tiltrækker masser af bier og sommerfugle til køkkenhaven eller altanen.

Bemærk at der kan være forskel på, hvilket klima de forskellige urter foretrækker. De såkaldte middelhavsurter, som rosmarin, timian og oregano elsker masser af sol og varme, hvor skovsyre og skovmærke vokser normalt i skovbunden og trives bedst i fugtige omgivelser med skygge.

Urter som dild og basilikum trives også med masser af sol og varme men kræver meget mere vand end de mere træagtige sorter som rosmarin og timian.

For at få mest ud af dine urter, kan du med fordel placere dem forskellige steder, så de får det mest optimale vækstforhold.

5 velsmagende urter du let kan dyrke i urtehaven

Basilikum

Basilikum er nok en af de mest brugte urter herhjemme og det er da også en fornøjelse når den vidunderlige stærke duft af basilikum breder sig i køkkenet.

Basilikum kræver masser af sol og varme og vand for at trives. I Danmark kan den kun dyrkes udenfor om sommeren. Såning kan ske direkte i jorden i starten af juni eller ved forspiring indendørs i slut april/start maj.

Oregano

Oregano er også en hyppigt brug krydderurt på disse kanter, særligt til tomatsaucen. Mange bruger den tørrede variant men der er milevidt til forskel på den tørrede variant i supermarkedet og en kvist frisk oregano.

Planten er faktisk ganske nøjsom og kræver ikke meget vand. Bare masser af sol.

Sås direkte i jorden i slutningen af maj eller forspires indendørs i slutningen af marts.

Mynte

Mynten er kendt for sin skønne friske og aromatiske smag, der er skøn både i en mojito, til lam eller bare i en kande med isvand.

Planten er ganske let at få til at trives både i højbede og krukker, så der er altså ingen undskyldning for ikke at dyrke den selv.

Mynten er flerårig, så du behøver ikke at så den år efter år, den skal nok komme igen. Den tåler dog ikke frost, så forspir den gerne indendørs fra slutningen af marts og sæt den ud, efter den sidste nattefrost.

Purløg

Purløg er en skøn krydderurt til f.eks kartoffelsalat eller smørrebrød, hvor den bidrager med en frisk let løgagtig smag. Purløg er utrolig nemt at dyrke selv og kræver ikke meget. Hvis ikke man passer på, kan man ende med at have purløg alle vegne i haven.

Sæt dem fra frø i midten af april måned og afvent de første spirer. Bemærk at dette kan tage op til 30 dage. Eller køb en potte i supermarkedet og sæt den ud i bedet.

Rød skovsyre

Rød skovsyre er blevet en populær urt herhjemme. Mest som dekoration på kager og desserter men urten er faktisk også meget anvendelig i det salte køkken i f.eks salater og dressinger, hvor den bidrager med en let syrlig smag.

Skovsyre vokser normalt i skovbunden og er derfor en plante der er ganske nem at få til at trives og brede sig.

Den tåler fuld sol men trives bedst med mere skygge og fugt. Forspir den gerne indendørs fra marts måned og plant den ud efter sidste nattefrost. Hvis du er utålmodig kan du sagtens købe en potte fra planteskolen og sætte den direkte ud.

Hvor meget plads kræver en urtehave?

I princippet kan du have en lille indendørs urtehave i køkkenet bestående af krukker og potter. Men for rent faktisk at have nytte af urterne i en hel sæson og kunne plukke af dem jævnligt, kræver de lidt mere plads at vokse på.

Hvis du har plads kan du med fordel anlægge din urtehave i højbed eller i de andre bede i din køkkenhave.

Vandkrævende urter som basilikum, dild og koriander er ofte godt egnede til køkkenhaver, hvor de med sikkerhed bliver regelmæssigt vandet og er tættere på, når du alligevel skal samle de hjemmedyrkede afgrøder til aftensmaden. Nogle urter er også gode at plante mellem grøntsagerne, da deres duft holder skadedyr væk.

Nogle af de stærkt duftende urter som for eksempel lavendel og salvie er desuden meget anvendelige til at plante omkring haven hvis du har problemer med rådyr eller harer, da de ikke bryder sig om den stærke duft.

Hvordan du går til at anlægge din urtehave og hvor meget plads du skal bruge kommer meget an på dit behov. Ønsker du blot nogle få friske urter til madlavningen kan du nøjes med ganske lidt plads. Men hvis du også vil dyrke urter nok til for eksempel at farve garn, lave sæber eller tørre til de kolde måneder, så har du brug for mere plads.

Sådan passer du din urtehave

Hvordan du skal passe urtehaven afhænger naturligvis også af, hvilke urter du vælger at dyrke. Som tidligere nævnt er nogle urter mere vandkrævende end andre og nogle mere pladskrævende men med undtagelse af dem der trives bedst i skygge, så deler urterne disse tre forhold:

Sol, sol og atter sol. Din urtehave skal have masser af sol

Urter behøver ikke en næringsrig jord for at vokse sig stærke og velsmagende. Faktisk siges det at det netop er kombinationen af den magre jord og stærke sol der giver mest smag.

Sættes urterne i jord med for meget næring risikerer man at svide rødderne eller at urterne vokser sig ranglede i stedet for stærke og buskede.

Regelmæssig vanding, men husk dræn, så rødderne ikke drukner

Meget få planter trives med at at have deres rødder i decideret våd eller konstant fugtig jord. Våde rødder kan i sidste ende betyde at planterne rådner, eller som minimum bliver svækket og syg.

Brug gerne en let jord med lecanødder eller en specialblandet jord til dyrkning af urter.

Hvis du anlægger dit urtebed  i et højbed, skal du regne med at vande det oftere end et almindeligt krydderurtebed. Dette skyldes at jorden i et højbed tørrer hurtigere ud.

Regelmæssig beskæring og høst

Det er vigtigt at beskære og trimme dine urter ofte, da de ellers vokser  sig høje og ranglede og går hurtigere i frø. Selv mere træagtige og flerårige urter som rosmarin, lavendel og salvie bliver sundere og får mere fylde, hvis du beskærer dem et par gange om året.

En vellykket urtehave kræver altså

– Sæt dine urter et sted hvor de får fuld sol. Gerne mere end 6 timer om dagen

– Husk at bruge veldrænet let jord, så rødderne ikke står i vand

– Hold din nye urtehave pæn ved at luge for ukrudt og bruge urterne regelmæssigt

God fornøjelse med din urtehave!

FAQ

Hvordan laver jeg en urtehave?

Hvordan du laver urtehaven afhænger af, hvor meget plads du har og hvor mange urter du vil dyrke. Som skrevet ovenfor kan du sagtens anlægge en mini urtehave i dit køkken eller på altanen men du kan også inddrage et højbed i køkkenhaven, hvis du ønsker at dyrke mange urter. De mere træede flerårige krydderurter kan sagtens blandes med havens blomster i staudebedet.

Hvad er der i en urtehave?

Der er sådan set ikke nogle regler for, hvad der skal være i en urtehave. Kun fantasien sætter grænser for, hvilke urter du dyrker. Du kan sagtens eksperimentere med udenlandske urtesorter man ikke lige finder i supermarkedet.