Valnøddetræ i haven – sådan planter du et valnøddetræ

Valnøddetræet er et smukt løvfældende træ, som med sine valnødder går under betegnelsen frugttræ. Valnødderne er rige på antioxidanter og umættede fedtsyrer, og er derfor gode at anvende i sin kost. Når frugten er grøn er den dog også eftertragtet til produktionen af kryddersnaps. Men det er ikke blot selve valnødden, som gør valnøddetræet attraktivt, også dets flotte grønne blade og krone pynter flot i haven.

Er du interesseret i at prøve kræfter med et valnøddetræ selvsået fra en valnød, og ønsker du at blive klogere på, hvad der skal til for at få succes med et valnøddetræ, så er du kommet til det rette sted.

Gode valnøddetræ sorter til din have – hvilket valnøddetræ skal du vælge?

Der findes et utal af forskellige sorter, når det kommer til valnøddetræer, men i Danmark er der nogle bestemte forskellige sorter, som egner sig godt til vores klima. I det følgende fremgår netop et par forskellige sorter valnøddetræer, som egner sig til den danske have.

Juglans Regia

Dette store, bredkronede løvfældende Juglans regia valnøddetræ kan blive op til 25 meter i højden, og så er det hårdfør til det danske klima, hvilket betyder, at det nemt kan gro godt i Danmark – dog kan det, hvis vinteren er hård, fryse let tilbage. I oktober får denne sort valnødder, men det er imidlertid først, når træet er 10-15 år, at det producerer valnødderne.

Almindelig valnød

Dette almindelige valnøddetræ, som desuden ligeledes er fra arten Juglans regia, kan bliver op til 20 meter i højden og er anvendeligt i haven, hvis der er nok med plads, idet valnøddetræet vokser sig stort med tiden. I oktober og november foregår træets modning, og træet skal helst placeres i sol eller i halvskygge, hvilket gør sig gældende for alle slags valnøddetræer.

Podet valnøddetræ

Mange vælger at anskaffe sig et podet valnøddetræ, når man ønsker at plante et valnøddetræ i haven. Dette er der forskellige gode grunde til: et podet træ kan bære frugt allerede efter tre til fem år og så kan træet desuden holdes nede på en acceptabel størrelse. Der findes forskellige sorter, af podet valnøddetræer, som har individuelle egenskaber.

Buccaneer

Dette valnøddetræ, som oprindeligt stammer fra Holland, er relativt ny i Danmark. Buccaneer kan blive op til 20 meter i højden og har en kraftig vækst. Den producerer valnødder efter tre til fire år efter man har plantet træet, og disse nødder kan plukkes omkring oktober og november måned.

Broadview

Denne sort kommer fra Canada, og er en af de mest hårdføre, idet den har en tidlig vækstafslutning i september og oktober måned, og det gør broadview mere tolerant for frostgrader. Dette valnøddetræ bærer ligeledes valnødder efter tre til fire år efter det er blevet udplantet.

Sådan planter du et valnøddetræ

Du kan nemt plante et valnøddetræ i haven, her får du en guide til, hvordan du skal bære dig ad med det:

  1. Find først den bedste placering til dit valnøddetræ: det kræver både sol, læ og en let fugtig og næringsrig jord
  2. Grav derefter et hul til træet, som er nogenlunde svarende til potten, som du køber træet i – både når det kommer til diameter, men særligt også dybden
  3. Løsn jorden der er i bunden af hullet, og løsn gerne rødderne lidt på selve planten – på den måde får træets rødder nemmere ved at få fat i den nye jord
  4. Placer træet i midten af hullet og fyld op med løs jord
  5. Vær opmærksom på at trække træet op, så klumpen fra potten er på niveau med jordens overflade
  6. Tryk jorden let til, og vand derefter grundigt

Dyrkning af valnøddetræ

Når det kommer til gødning og vanding af valnøddetræet, så skal gødningen gerne ske før træet bærer frugt. Gød en gang om måneden i maj, juni og juli. Derudover vandes træet i tørre perioder en gang om ugen. Vand desuden der, hvor regnvand ville ramme jorden, og således ikke direkte på roden.

Hvor stort bliver et valnøddetræ?

Valnøddetræet bliver generelt stort, men det afhænger af arten, hvor stort det kan blive. De fleste sorter, der er velegnet til Danmarks klima, bliver op til 20-25 meter højt. I bredden kan træet også blive stort, op til 10 meter, hvorfor det kræver godt med plads.

Beskæring af valnøddetræ

Bør helst undgås, da alle valnøddetræer har svært ved at lukke sår, hvilket gør træet sårbart. Det er imidlertid bedst at beskære i august, og skal helt undgås i januar til juni måned. Skær dog altid kun under halvdelen af træets højde og under en fjerdedel af længden på en gren.

Formering af valnøddetræ

Man kan formere sit valnøddetræ med valnødden. Det vil imidlertid tage 6-12 år fra man har sået stiklingen til den første blomstring, hvorfor de fleste vælger at købe et podet træ. Synes man dog, at det kunne være sjovt at prøve, skal man tage nødderne med den hårde skal i fugtigt sand i en pose vinteren over, og om foråret plante i en potte. Spiren skal placeres nedad, idet den er rodskud.

Valnøddetræets blade

Valnøddetræet har grønne, store blade, som har en skøn duft, når man gnider dem.

Valnøddetræ bløder – hvad kan man gøre?

At træet bløder, betyder, at det taber meget saft, og som sagt skal beskæring undgås i perioden januar-juni, idet træet bløder stærkt i beskæringspunkterne i disse måneder. Blødning kan ikke stoppes, men det betyder ikke nødvendigvis at træet dør.

Hvornår er valnødderne modne?

Det varierer fra art til art, hvornår valnødderne er modne, men som regel er det i september og oktober måned.

Hvor kan man købe valnøddetræer?

Ønsker du at købe et valnøddetræ, er det både nemt og enkelt at købe det her, idet du får hurtig levering lige til døren. Du kan desuden selv vælge en specifik dato, som du ønsker at få leveret dit valnøddetræ hjem på din adresse. Prisen varierer, når det kommer til de forskellige valnøddetræer, fordi det afhænger af, hvor gammelt valnøddetræet er og dermed hvor højt det pågældende træ er.