Solen får lige så stille mere kraft. Temperaturen udenfor begynder at stige. Så ved du foråret er på vej og drivhuset skal gøres klar til en dejlig og lang sæson, hvor planterne i drivhuset skal blive store og frodige. Forhåbentlig bringer de masser af tomater, agurker, vindruer og meget mere med sig. Planterne kan både placeres i potter og plantesække, og begge dele skal tilføres vand med jævne mellemrum. Dog er det først når solen skinner gennem dagen og temperaturerne når en 12-15 grader, at der skal vandes dagligt eller 2-3 gange om ugen.
Til maj kommer varmen i drivhuset
Gennem foråret er der stadig mange kølige dage, hvorfor dit drivhus vil fungere som en beskyttende hinde omkring dine planter. Når maj måned er godt i gang, stiger chancen for varme dage og pludselig kan planter i drivhus ikke længere blot stå og nøjes med lidt vand engang imellem. For at holde planterne sunde og spirende i varme og sol, skal der en større mængde vand til. Regelmæssig vanding og næring er nødvendig, førend planterne får optimale forhold. Skal der komme frugt og grønt på dine planter i drivhuset, skal der altså både vand og gødning til.
Regelmæssig vanding i dit drivhus tager tid
Har du ikke indlagt vand til drivhuset, kan du med en lang vandslange koblet til vandhanen, sørge for at holde jorden ved planterne sund og fugtig. Vandmængden er afgørende for, at liv kan trives i dit drivhus. Vandingen kan dog godt ende med at være en tidskrævende opgave. En tomatplante drikker nemlig mange liter vand hver dag og agurker endnu flere. Skal du have gang i vandhane og vandslange, kan du på varme dage ende med at bruge lange stunder med vanding. Selvom du måske holder af at vande, kan opgaven blive krævende for at sikre, at planterne får vand nok. Der skal nemlig bruges op mod 100 liter vand i et mellemstort drivhus hver dag. Kølige dage er nemmere end varme, men vanding skal der til, stort set hver dag, hele sommeren igennem.
Ferietid kan koste planteliv
Skal du på ferie kan du ikke nemt sætte gang i vander og gødning. Det kan koste planteliv. Den store mængde vand som kræves til planterne i drivhuset, lader ikke nemt vente på sig til du er hjemme fra ferie igen. Mange som har drivhuse, har gerne en nabo, ven eller familie til at kigge efter hus og planter. I højsommeren kan det godt være en større opgave at være drivhus “passer”. Særligt hvis der er mange planter og der skal vandes hver dag. Med vanding og gødning på repeat, bliver opgaven næsten til et helt job. En tomatplante tåler dårligt udtørring, ligesom mange andre planter gør. Det kan derfor ikke lade sig gøre, at vande godt, for så at lade drivhuset passe sig selv i nogle dage. Jorden bliver hurtigt tør og planterne lider meget hurtigt herefter.
Invester i drypvanding og få nem vanding af drivhuset
Vil du gerne slippe for at trække en lang vandslange frem og tilbage til drivhuset og bruge mange timer på vanding, er drypvanding måske en løsning til dig. Med et vandingsanlæg bliver vandingen tilmed ikke kun nemmere, men også bedre og mere økonomisk. Drypvanding kan holde planterne sunde, uden at det kræver vanding med hverken kande eller slange fra din hånd. Ligesom alt andet, er et vandingsanlæg en investering og kræver indkøb af system og tilbehør hertil.
Hvad koster drypvanding?
Et drivhus vandingsanlæg har varierende priser, alt efter hvor stort et system du har brug for. En startpakke kan koste omkring 1000 kr, men denne er ikke nødvendigvis den bedste løsning til dit behov, hvorfor det bedre kan svare sig, at vurdere prisen på enkeltdele du har brug for, og sammenholde disse med startpakke prisen.
I nedenstående tabel ses priseksempler på køb af enkeltdele til drypvanding, drivhus og have.
Tabel 1. Eksempler på priser, automatisk vandingsanlæg til drivhus
Dele | Fra-Priser |
Pumpe, termo | 600-700 kr |
Fordelerrør, 5 stk | 50 kr |
Vandslange, 10 meter | 120 kr |
Drypslange, 15 meter | 50 kr |
Termoventil | 170 kr |
Dryppinde, 15 stk | 50 kr |
Forgreninger, 5 stk | 50 kr |
Dryppose vanding | 150 kr |
Dryppose vandingsmundstykke | 50 kr |
Forlængerslange, dryppose | 30 kr |
Endeprop | 40 kr |
Dråbemundstykker | 80-250 kr |
Hydromat drypvandingssystem til drivhus
Producenten bag Hydromatsystemet har skabt et drypvandingsanlæg som du kan installere i drivhuset, og derved få regelmæssig og skånsom vanding til potter og krukker m.v.
Systemet fungerer således, at du skal installere slanger og drypender til en vandkilde. Har du mulighed for at få indlagt vand ved drivhuset, fx i form af en udendørs vandhane, vil det være det bedste. Drypvanding fungerer ved, at slanger fører vand ud til små dryphaner som er placeret i hver plante. Der kan herved komme en dråbe vand i jorden, hvert x-antal sekunder. Du kan justere vandmængden via regulering af, hvor meget vand der skal tilføres gennem systemet, men pointen er, at der hele tiden tilføres en smule fugtighed ned i potten. Hele systemet styres af en pumpe, som trækker vand ud til drypvanding fra vandhanen, hvorpå systemet skal monteres.
Manuelt eller hjemmelavet vandingsanlæg til drivhus
Hydromat vandingsanlæg er et automatisk anlæg, som selv trækker vand fra vandhanen. Du kan dog også sagtens lave et hjemmelavet anlæg selv, ligesom Hydromat vandingsanlæg til drivhus findes i en manuel udgave.
Det simpleste er, at skære toppen af fødevaregodkendte plasticflasker, og vende disse med mundstykket ned i jorden. Fyld herefter flasken op med vand. Så vil jorden langsomt optage vandet. Du kan også opsætte en pose af kraftig kvalitet, og fylde denne med vand og forbinde den til en vandslange, som fastgøres langs kanten af dine potter. Der hvor slangen sidder midt for potten, prikkes et hul i slangen. Herved vil en smule vand komme ned i potten hele tiden. Du skal her blot huske at fylde posen med vand.
Drypvanding med Hydromat dryppose beholderen, fungerer på lignende måde. Posen er dog lavet af et holdbart materiale og kan forbindes nemt med drypvandingskanalerne, som placeres i potterne. Du kan ved denne metode, samtidig mikse flydende gødning i vandet og på den måde tilføre mulden næring løbende.
Drypvanding holder planterne sunde
Når du fylder en vandkande og vander ned i dine potter, giver det en hård stråle ned i muld og rødder. Ved drypvanding er dråbe og tryk så lille, at der stort set ingen påvirkning sker af hverken jord eller plante.Jordstruktur og det mikroskopiske væv omkring rødderne, bliver ved drypvanding således bevaret. På denne måde bevares således luft i den omgivende jord, hvilket gavner planterødderne og deres evne til at gro og leve. Dertil kommer også at de små drypslanger er sorte, hvilket mindsker algevækst og giver smålunt vand til potterne. Det tempererede vand kan frugt og grønt godt lide. Et drypsystem gør således gode ting for væksten af planterne.
Dyrk planter med kapilærkasser
Drivhuse kan driftes nemt på flere måder. Foruden drypvanding, findes der også et selvvandingssystem, som kaldes for kapilærkasser. Her ligger vand i bunden af en flamingokasse og denne fungerer som beholderen for vand, men med planter placeret ovenpå. Rødderne til planterne suger vandet op gennem små kapilærhuller i kassens låg. Du kan med denne vandingsmetode, fylde kassen op og lade planterne stå en dag eller to. Kassen skal dog hurtigt fyldes igen, da planterne vil suge vandet hurtigt, hvis der er varmt i drivhuset. I sådanne kasser har du, ligesom med drypvanding, mulighed for at tilføre flydende gødning, ved at blande vand og gødning i beholderen.
Drivhuse kan bruge regnvand
Regnvand kommer fra oven og er altid gratis. Det er ganske vist. Det er derfor en god og billig kilde til vanding i drivhuse. Vil du opsamle regnvand, kan du købe en regnvandsbeholder som forbindes til tagrender via et nedløbsrør. Al det vand som kommer fra naturen, kan på denne måde genbruges til at vande med i drivhuse, såvel som til stueplanter m.v. En regnvandsbeholder kan, ligesom med vandhaner, tilsluttes et drypvandingssystem, og dermed vande automatisk. Hele setuppet kræver dog forskellige tilslutninger og opsætning af rør, nedløbsrør, slanger, forbindelseskoblinger m.v. Når det først er sat op, er drivhuse et af de steder som vi kan kalde for “selvforsynende”. Det er således et godt grønt tiltag i havens og husstandens energiforbrug.
FAQ
Hvad koster drypvanding?
Et vandingsanlæg kan svinge meget i pris alt efter hvad du har brug for. Skal det være simpelt og måske hjemmelavet, kan du slippe med et par hundrede kr. En startpakke til et automatisk system kan koste omkring 1000 kr. Så får du alle dele der kræves for at opstarte automatisk vanding, men du skal muligvis bekoste stor kvantitet af nogle af dele for at kunne dække alle dine planter - hele arealet.
Invester i drypvanding og få nem vanding af drivhuset
Om sommeren kan vanding af dit drivhus tage rigtig lang tid med en vandkande i hånden. De fleste drivhusplanter har nemlig brug for mange liter vand hver dag i den varme vækstperiode. Ved investering i et anlæg som vander planterne automatisk, får du både nemmere vanding og en mere økonomisk løsning.