Vindpap – Alt du skal vide om vindpap (Beskyt isoleringen korrekt!)

Vindpap guide (Opdateret 2021)

Er du i gang med at ombygge et hus eller isolerer det, så er vindpap formentlig noget du kender til. Vindpap er i hvert fald en god idé at benytte sig af herhjemme, hvor vi til tider kan have nogle kraftige storme. I denne artikel gennemgår vi ?? 

Hvad er vindpap? 

Som du muligvis har gættet nu, hvis du ikke vidste det på forhånd, så er vindpap et materiale, som lægges sammen med et isoleringsmateriale. Det spærrer godt af for vinden, og kan altså både bruges i tag-, væg- og gulvkonstruktioner. Det kan anvendes i huse, men også legehuse, cykelskure, redskabsskure, garager og stort set alle andre isoleringsprojekter. 

Som med så mange andre produkter, så findes vindpap også i forskellige kvaliteter og prisklasser. 

Vindpap er lavet af bitumenimprægneret pap, som er et materiale, der holder den kolde vind ude, men når du skal ud og vælge vindpap, så skal det også være diffusionsåben, så evt. fugt indefra kan sive ud. 

Hvad gør vindpap? 

Vindpap hjælper altså med at isolere huset, redskabsskuret, cykelskuret, garager osv., fordi det gør, at vinden ikke slipper ind. Som nævnt, så findes det i forskellige kvaliteter, og skal du bruge vindpap til isolering af et hus, så er det selvsagt en god idé med en vindpap af god kvalitet, så huset bliver godt isoleret af vinden. Skal du derimod bruge vindpap til isolering af et cykelskur eller redskabsskur, så behøver det ikke være den bedste kvalitet, da du jo typisk ikke opholder dig disse stedere i længere tid. 

Husk at vindpap ikke kan bruges alene, men altså skal bruges sammen med isoleringsmateriale, da vindpapets funktion er at gå ind og spærre af for vinden, så den kolde vind ikke kommer ind i isoleringsmaterialet, og derved nedsætter isoleringsevnen. 

Montering af vindpap – sådan gør du

Denne monteringsguide er til vindpap fra Thor 6 – Icopal – et produkt vi i høj grad kan anbefale. Find produktet her. 

Vindpap fastgøres på ydersiden af isoleringsmaterialet fx med papsøm eller hæfteklammer og påsømmede trælister langs kanterne. Overlægget skal være min. 50 mm og bør altid udføres over et underlag, som er sømbart. Hvis det ikke er et sømbart underlag, skal det klæbes eller tapes.

Det er vigtigt, at du hurtigt dækker vindspærren til med facadebeklædning, og hvis ikke du gør det med det samme, skal det ske senest inden for 3 måneder. Facadebeklædningen skal også være UV-tæt, og hvis den ikke er det alle steder, så skal der på anden måde ske en beskyttelse af vindspærren.

Pris på vindpap – det koster det

Thor 6 fra Icopal er et kraftigt og robust produkt, men det er samtidig også smidigt og ikke mindst let at arbejde med. Den er diffusionsåben og har en rigtig god formstabilitet. Bredden er 1 meter og har en længde på 20 meter, og har en pris på omkring 200kr.

Skal du bruge vindpap med en større bredde, findes Thor 6 også med en bredde på 1,25 meter og den er 16 meter i længden. Du kan finde produktet ved at klikke her (Omstilles til 10-4.dk) . Da den har en større bredde, er det også en smule dyrere og produktet ligger ca. under 300 kr. (bemærk at prisen kan ændre sig). 

Icopal vindpap 

Icopal vindpap er et populært mærke indenfor vindpap, og de har produkter af højeste kvalitet til det danske klima. Disse produkter har faktisk været med til at vindspærre mange huse igennem de sidste 100 år – så erfaring har de masser af. Icopal vindpap er specielt gode, hvis du skal vindspærre lette ydervægskonstruktioner og træfacader. Icopal vindpap er lavet af bitumenimprægneret pap, men det har også en præget overflade. 

Vindspærre eller vindpap

Vindspærre er helt det samme som vindpap, men i fagsprog, hos nogle leverandører og forhandler, kalder de det vindspærre, fordi det går ind og spærre for vinden.