Vinterhave – Hvad er det og hvordan med reglerne?

Haven er et lækkert sted at opholde sig. Dog er tørvejr en dejlig ting nu vejret er ret ustabil i Danmark. Her vælger mange at tilbygge en udestue eller vinterhave der kombinerer have og hus. Men hvad er en vinterhave egentlig og er havestue, udestue og vinterhave ikke det samme?

 

Hvad er en vinterhave?

kender du til brugen af vinterhaven?

En vinterhave er i sin oprindelige form tænkt som et drivhus i direkte forlængelse med huset. Her går du direkte ud i et stort ”drivhus” der kan rumme diverse spændende planter som har brug for varmen fra drivhuset.

Ideen om vinterhave strækker sig tilbage til det 17 århundrede hvor inspirationen blev hentet fra de franske orangerier.

I dag kan man sige at en vinterhave er nøjagtig det samme som en moderne udestue. Her er der som regel en god isolering, så du kan bruge vinterhaven hele året rundt selv om den er uopvarmet. Du kan installerer en brændeovn eller pejs i vinterhaven, og med en god isolering kan du sidde ganske behageligt i ”drivhusets” varme.

 

Forskellen på vinterhave, havestue og udestue?

Kender du til forskellen på vinterhave og udestue?

Vinterhaver, udestuer og havestuer er i dag mere eller mindre det samme. Udførsel og praktisk brug i de danske hjem med vinterhaver, havestuer og udestuer er, at de tre forskellige begreber dækker over en tilbygning til huset der forlænger sommeren ude med et par måneder både forår som efterår.

Før i tiden var vinterhaven et drivhus i forlængelse med huset, hvor udestuen eller havestuen blev bygget ovenpå terrassen med en afskærmning og fladt tag.

I dag er de tre en og samme ting, hvor de fleste konstruktioner og materialer efterhånden ligner regulære tilbygninger i glas og tagdækning der går i tråd med husets. Her gælder særlige regler for tilbygninger og heriblandt også udestuer.

 

Bygningsreglement i forhold til vinterhave?

Der er forskel på udestue og tilbygning, hvor forskellen ifølge bygningsloven går mellem om der er indlagt varme eller ej.

Med varme er det en regulær tilbygning til dit hus. Her gælder de almindelige regler i forhold til hvor på grunden du må bygge i forhold til andre bygninger. Rumhøjde, isolering m.m. der skal overholdes i forhold at tilbygningen anses som beboelse i forhold til den uopvarmet bygning. Uden varme bliver tilbygningen anset som en udestue udenpå huset uden fast installeret opvarmingskilde.

Hvad end du kalder det en udestue eller vinterhave og er opvarmet eller uopvarmet, så kræver den direkte tilbygning en byggetilladelse. Denne er skriftlig og skal indeholde beskrivelse, placering, materialer og tegninger.

Din eventuelle nye udestue/vinterhave vil tælle med i bygningsarealet på grunden i forhold til f.eks. et lille redskabsskur eller en pavillon i træ, hvor du inden ansøgning og byggeri skal sikre dig at du overholder bebyggelsesprocenten.

 

Placering af vinterstuen?

Vinterstuen skal selvfølgelig placeres så den udnytter lyset og haven bedst muligt. Det kan være ved gavlen som det kan være midtfor huset, hvor der vægtes mellem det harmoniske eller måske det lidt anderledes der giver huset et unikt skær.

Ofte er tilgangen indefra huset også afgørende for placeringen, hvor der selvfølgelig vægtes mellem en direkte opvarmet tilbygning eller den uopvarmet med eventuel terrassedør ud til.

Find en placering hvor vinterhavens udseende af helt glas eller kombination, vil tage sig bedst ud så i nyder solen men så sandelig også den dejlige have indefra.

En kommentar til “Vinterhave – Hvad er det og hvordan med reglerne?”

Der er lukket for kommentarer.