Vintermåtter til planter – De 4 bedste vintermåtter til planter 2023

1

Nature Frostdækken med lynlås

Måtten er fremstillet af uvævet polypropylene (PP) og har en tæthed på 70 g/m2, hvilket beskytter effektivt mod temperaturskift om vinteren. Derudover er den både UV-resistent samt luft- og vandgennemtrængelig. Og på grund af den praktiske lynlås, kan du hurtigt tjekke om alt er, som det skal være og bare lukke til igen.

Tjek prisen →
TESTVINDER
Billigste pris Forhandler
Nature Frostdækken med lynlås 259 kr. Haveglad.dk
Weibulls Fiberdug 20 m2 59 kr. Frishop.dk
Nature Frostdækken fleece 70 259 kr. Haveglad.dk
Nelson Garden Winter Protection for Pot 199 kr. Plantetorvet

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

 

Læs med i vores test af vintermåtter til planter, hvor vi anmelder de fire bedste. Når frost og kølige vinde dominerer om vinteren, er det vigtigt at beskytte de sarte planter og træer i haven. Derudover kan krukker også have brug for beskyttelse for ikke at gå i stykker. Med vintermåtter kan du sørge for, at de overlever den danske vinter.

Måske er dine planter i krukker for tunge at flytte eller du har ikke plads til at opbevare dem indenfor? Når du ikke har mulighed for at fjerne dem fra den frosne jord, er det meget vigtigt, at du i stedet sørger for frostsikring af planter og træer i haven.

I vores købsguide gennemgår vi de fire bedste vintermåtter til planter, træer og buske, og hvilke parametre du skal overveje inden køb. For et hurtigt overblik kan du gå direkte til vores sammenligningstabel.

Nature Frostdækken med lynlåsNature Frostdækken med lynlås – bedst i test

Fordele

 • Har lynlås
 • Fremstillet med en tæthed på 70 g/m2
 • Lys og luft kan trænge igennem til dine planter

Ulemper

 • Bedst til større planter og træer

 

Derfor skal du vælge Nature Frostdækken med lynlås

Måtten er fremstillet af uvævet polypropylene (PP) og har en tæthed på 70 g/m2, hvilket beskytter effektivt mod temperaturskift om vinteren. Derudover er den både UV-resistent samt luft- og vandgennemtrængelig. Og på grund af den praktiske lynlås, kan du hurtigt tjekke om alt er, som det skal være og bare lukke til igen.

Plantedækning har aldrig været lettere end med dette dækken fra Nature. Du behøver derfor ikke at frygte minusgrader i forhold til de sarte planter og træer, der er vant til et varmere klima og ikke kan tåle frost. Med sine 200 x 250 cm er det ideelt til at vinterdække planter, buske og mindre træer som for eksempel oliventræer.

Du får dog ikke kun sne- og frostbeskyttelse af planter med dette dækken. Også skud samt tidlige afgrøder kan dækkes til, mens det holder skadedyr og fugle væk.

Weibulls Fiberdug 20 m2Weibulls Fiberdug 20 m2 – bedste billige

Fordele

 • Meget for pengene
 • UV-stabilisatorer
 • Let i vægt

Ulemper

 • Har ikke lynlås

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

 

Derfor skal du vælge Weibulls Fiberdug 20 m2

Denne vintermåtte er fremstillet af 17 g/m2 uvævet polypropylen (PP), som er et hårdt termoplastisk materiale. Og så er den ovenikøbet også fremstillet med UV-stabilisatorer. Det vil sige, at den nedbrydning, der ofte sker ved påvirkning af ultraviolet lys, bliver mindsket eller helt standset.

Hvis du leder efter en fiberdug til beskyttelse af planter i din have, er denne fra Weibulls et rigtig godt bud. Den skærmer ikke kun mod frost i den danske vinter, men holder også insekter og småvildt ude. Og derudover bliver der også skabt et afbalanceret mikroklima for dine planter. Så kan sne og frost bare komme an.

Måtten kan både anvendes i til de sarte planter i krukker, køkkenhaven og til bærbuske. Og så kan den i øvrigt også bruges til nysået græs og som skyggevæv i drivhuse. Det vil sige, man hænger det op for at skygge eller isolere.

Nature Frostdækken fleece 70Nature Frostdækken fleece 70 – bedste premium

Fordele

 • Spændingssnor med selvlåsende system
 • Tæthed på 70 g/m2
 • UV-bestandigt

Ulemper

 • Bedst til træer og buske

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

 

Derfor skal du vælge Nature Frostdækken fleece 70

Nature er kendt for at skabe innovative produkter til udendørslivet og dette dækken er ingen undtagelse. Det er fremstillet af uvævet, UV-bestandigt polypropylen (PP) og har en tæthed på 70 g/m2. Og da det samtidig måler 250 x 300 cm, kan det favne bredt.

I bunden er der en spændingssnor med et selvlåsende system, hvilket er en klar fordel, når du skal vinterdække dine planter og træer. Derudover er der også en lynlåslukning på siden. Og hvis du har brug for en specifik form, kan du let skære det til.

Beskyttende vintermåtter kan være nødvendigt – især i Danmark, hvor vinteren kan være hård og kold. Når dine planter dækkes til med denne model, kan du samtidig også holde skadedyr og fugle væk. Nature anbefaler brug af dækkener fra oktober til april og at man ikke vander planterne alt for ofte.

Nelson Garden Winter Protection for PotNelson Garden Winter Protection for Pot – bedste til krukker

Fordele

 • Har velcro og snøring
 • 4 cm tyk flamingobund
 • Tre beskyttende lag

Ulemper

 • Kan ikke bruges til selve planten
 • Kan ikke tilpasses forskellige størrelser

Prissammenligning i samarbejde med  Pricerunner Logo

 

Derfor skal du vælge Nelson Garden Winter Protection for Pot

Posen er 50 cm høj og har en omkreds på 45 cm. Den her fremstillet af tre beskyttende lag af polypropylen (PP) henholdsvis 100 g/m2 og 30g/m2 samt polyethylen (PE). Og derudover giver den 4 cm tykke flamingobund ekstra god isolation, så dine krukker ikke går i stykker over vinteren.

Frost kan være skadeligt for mange ting. Så når dine planter og træer skal dækkes til for at overleve den danske vinter, er det vigtigt at huske, at de ikke er de eneste. Dine krukker på jorden skal også beskyttes for ikke at gå i stykker. Nelson har derfor skabt denne smarte vinterbeskyttelse til krukker med velcro og snøring.

For krukker, og planter i krukker, er det primært vand, der kan give store problemer. Når vand fryser, udvider det sig nemlig, hvilket ikke bare kan få krukkerne til at sprænge, men plantens rødder kan også tage skade. Planter i krukker er særligt udsatte om vinteren, fordi frosten kan komme ind både fra oven og siderne.

Sådan vælger du den bedste vintermåtte til planter

Frostmåtter til planter og træer bliver fremstillet i mange forskellige materialer og størrelser. Derfor skal du tjekke op på, hvilke planter skal vinterdækkes og hvilke kan overleve frost. Hvis du har styr på dette, har du et rigtig godt udgangspunkt til at finde de rette vintermåtter til planter i din have. Har du for eksempel mange sarte planter i krukker eller drejer det sig primært om buske og mindre træer, der skal dækkes til?

Materiale

Du kan få vinterbeskyttelse til planter i mange forskellige materialer. Der findes for eksempel måtter af tækkerør, halmmåtter, stråmåtter, måtter af fleece eller polypropylene. Hvis du har brug for at beskytte dine planter mod vejsalt, skal du vælge nogle, der er foret med folie.

Uanset hvilket materiale du vælger, er det vigtigt at sørge for beskyttende vintermåtter til dine planter og træer, når vinteren sætter ind og vores haver bliver ramt af frost.

Størrelse – Hvilke planter ønsker du at dække?

Det kan være fornuftigt på forhånd at vide, hvor store vintermåtter du har brug for. Hvis det er mindre træer og buske, der skal dækkes til, skal du være sikker på, at de er store nok. Almindelige vintermåtter til planter vil dog som regel kunne dække en del i sig selv.

Facon

Faconen kan have betydning, hvis du for eksempel gerne vil have en vintermåtte, der beskytter dine krukker også. Her kan det være smart at gå efter et mere poselignende produkt, som Weibulls fiberdug i vores test.

Krukker og frost

Det er vigtigt at huske, at det er både de planter, der står i krukker, men også krukkerne i sig selv, der skal dækkes til. For det første “fryser” planter i krukker lettere end planter, der står direkte i jorden. Det skyldes, at der kan komme frost ind både fra oven og fra siderne. For det andet kan krukker lide stor skade, hvis de bliver våde og derefter udsættes for frost om vinteren. Det kan ganske enkelt få dem til at sprænge. Derfor er det mindst lige så vigtigt med vintermåtter til ens krukker.

Frostsikre krukker

Man kan faktisk købe krukker, der er frostsikre, men hvis du ikke har sådan en, skal du sørge for enten at tage dem ind eller passe på dem med vintermåtter. Husk i øvrigt at fjerne underskålen, så den ikke bliver fyldt med vand, der kan fryse til.

Udtørring af planter

Når det er vinter, er det ikke kun frost, der er farligt for vores planter i haven. En anden udfordring er udtørring. Når temperatur og luftfugtighed er lav og det samtidig blæser, er der nemlig også risiko for, at planter tørrer ud. Her kan man blandt andet bruge vintermåtter af halm, stråmåtter eller tækkerør for at komme udtørringen i forkøbet.

FAQ

Hvilken vintermåtte til planter er bedst i test?

Nature Frostdækken med lynlås er bedst i test. Fremstillet af uvævet PP og med en tæthed på 70 g/m2, giver det god vinterbeskyttelse af planter. Derudover kan luft og lys trænge ind til planterne.

Skal krukker også dækkes til?

Krukker skal også dækkes til, så de ikke går i stykker i løbet af vinteren. Når krukker bliver våde og derefter udsættes for frost, kan det have ødelæggende effekt. Krukker har derfor også brug for vintermåtter.